Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ένταση και αντιπαραθέσεις στην λαϊκή συνέλευση της Σαμαρίνας για το μεταναστευτικό- Πάτσης: «Κλειστή δομή 1500 ατόμων αλλιώς δεν αλλάζει η υπάρχουσα κατάσταση- Όχι από Δασταμάνη- Κασαπίδης: «Κανένας μετανάστης στη Δυτική Μακεδονία»

Ένταση και αντιπαραθέσεις στην λαϊκή συνέλευση της Σαμαρίνας για το μεταναστευτικό- Πάτσης: «Κλειστή δομή 1500 ατόμων αλλιώς δεν αλλάζει η υπάρχουσα κατάσταση- Όχι από Δασταμάνη- Κασαπίδης: «Κανένας μετανάστης στη Δυτική Μακεδονία»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Με πολλές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες εκατέρωθεν, εξελίχθηκε η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Σαμαρίνας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την παρουσία μεταναστών- προσφύγων στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Στη λαϊκή συνέλευση το παρών έδωσαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Γιάννης Γιάτσιος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Οι πρώτες αντιπαραθέσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της περιοχής, σε μια προσπάθεια μετακύλησης των ευθυνών αλλά και της λύσης που προτείνεται από εδώ και στο εξής για τη διαχείριση του θέματος.

Ο Ανδρέας Πάτσης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δια μέσω του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, πρότεινε στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει χώρο για τη δημιουργία κλειστής δομής σε όποιο σημείο επιθυμεί και μακριά από τον αστικό ιστό πόλεων ή χωριών, ενώ κατηγόρησε ευθέως τόσο τον Γιώργο Δασταμάνη αλλά πολύ περισσότερο το Γιώργο Κασαπίδη, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ορεινό όγκο.

«Ή θα γίνει δομή ή θα παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Βουλευτής, προκαλώντας την έκρηξη του Δημάρχου Γρεβενών, ο οποίος σημείωσε πως δεν σκοπεύει η αυτοδιοίκηση να γίνει συνένοχος με την κυβέρνηση.

«Μην μας ρωτάτε αν το έχετε έτοιμο, αποφασίστε το», είπε σε έντονο τόνο ο Γιώργος Δασταμάνης, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά πως η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη με τη δημιουργία κλειστής δομής και ζήτησε να τηρηθεί η αναλογικότητα παρουσίας μεταναστών ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Μάλιστα ο Δήμαρχος, υπονόησε ξεκάθαρα πως τα Γρεβενά είναι η εύκολη λύση για κάποιους καθώς «μας βλέπουν σαν μια γειτονιά της Κοζάνης».

Σε έντονο ύφος απάντησε στα όσα είπε ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Γιάννης Γιάτσιος, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό «όταν μάλιστα υπάρχει αρμόδιο υπουργείο γι’ αυτό το θέμα».

                                                Κασαπίδης: «Άλλοι ψηφίζουν στη Βουλή»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, έφτασε στη Σαμαρίνα αφού είχανν διαδραματιστεί οι αντιπαραθέσεις Πάτση-Γιάτσου- Δασταμάνη και με τον Βουλευτή της ΝΔ να έχει αποχωρήσει από τη λαϊκή συνέλευση.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης δεν άφησε ασχολίαστο αυτό το γεγονός, σημειώνοντας  πως ενώ ακούστηκαν «ανοσιουργήματα και αναληθείς πληροφορίες» χωρίς τη δική του παρουσία στο χώρο «ο Βουλευτής αποχώρησε και αυτό είναι ανέντιμο».

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κασαπίδης, υπογράμμισε πως η παρουσία των μεταναστών στην περιοχή οφείλεται στις πολλές αιτήσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και επανέλαβε πως η θέση της περιφερειακής αρχής είναι πως δεν θέλει αυτού του είδους την ανάπτυξη, «με τη φιλοξενία αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων».

«Απαξιώνει και υποβαθμίζει τον τόπο που έχει μια άλλη προοπτική. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την έλευση μεταναστών και δεν το κρύψαμε ούτε ενώπιον των ξενοδόχων. Κάποιοι λένε ότι φταίει ο Περιφερειάρχης, όταν αυτοί είναι κάθε μέρα στη Βουλή και ψηφίζουν τα νομοσχέδια», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας ο Γιώργος Κασαπίδης, «κάρφωσε» εκ νέου τον Ανδρέα Πάτση, τονίζοντας πως κάποιοι βλέπουν πρόσφορο έδαφος στην περιοχή «μιας και δεν βρίσκουν αντίδραση μέσα στο Κοινοβούλιο».

Δε δεχόμαστε ούτε ένα μετανάστη στη Δυτική Μακεδονία γιατί εδώ περισσεύουν πλέον τα προβλήματα, πρόσθεσε και κάλεσε το Βουλευτή να ασπαστεί τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για το μεταναστευτικό εν τη γενέσει του.

Μάλιστα σε προτροπή κατοίκων που τον ερωτούσαν επίμονα για την άμεση λύση που μπορεί να δοθεί, ο Περιφερειάρχης είπε πως μπορεί να συντάξει μια τροπολογία την οποία θα δώσει στο Βουλευτή του Νομού «ώστε με νόμο να εξαιρείται η Δυτική Μακεδονία από τη φιλοξενία μεταναστών.

Τέλος, ο Γιώργος Κασαπίδης, απαντώντας επίσης σε ερώτημα πολίτη για το αν γνώριζε την έλευση μεταναστών στην περιοχή είπε, πως όποιος το υποστηρίζει αυτό λέει ψέματα.

Ο Βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης, νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως ο Πρωθυπουργός μόλις ανέλαβαν καθήκοντα οι 13 Περιφερειάρχες τον περασμένο Σεπτέμβριο, τους κάλεσε λέγοντάς τους να τηρήσουν την αναλογικότητα στο μεταναστευτικό.

«Πως είναι δυνατόν να λέει ότι δεν γνώριζε. Εκτός αν είναι μονοκράτορας και δεν ενημερώνει κανέναν και για τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάτσης, ο οποίος κατηγόρησε παράλληλα τον Περιφερειάρχη για επιλεκτική ευαισθησία καθώς όπως είπε «όταν θίχτηκε το δικό του μαγαζί στην Αιανή έκανε μήνυση στην κυβέρνηση, ενώ για τα Γρεβενά ούτε κουβέντα».

Επίσης ο Βουλευτής ενημέρωσε πως η κλειστή δομή που προτείνεται θα είναι δυναμικότητας μέχρι 1500 ατόμων, θα κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όπως υποστήριξε οι μετανάστες θα μένουν μέσα, δε θα έχουν ελευθερία κινήσεων, ενώ όλες οι ανάγκες τους όπως θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και υγειονομικές θα παρέχονται εντός της δομής.

Ζήσης Πιτσιάβας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας