ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το θέμα του νερού στη Σιάτιστα, μετά και την ανίχνευση, (στις 5 Δεκεμβρίου) της ουσίας του τετραχλωροαιθένιου, σε δύο πηγές, στη Σιάτιστα και στο Καλονέρι, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Βοίου, το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βοΐου κ. Τσαούσης ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για όλες τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του δήμου, ενώ το λόγο είχε και εκπρόσωπος του τμήματος Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, ο οποίος ανακοίνωσε πως εν αναμονή και των νέων -καθαρών δειγμάτων- λογικά μέχρι και τη προσεχή Δευτέρα – Τρίτη θα υπάρξει κανονική υδροδότηση της περιοχής, ενώ ο Λ. Γκερεχτές από την αντιπολίτευση, επεσήμανε στην τοποθέτησή του πως ενημέρωσε σχετικά την Εισαγγελία.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσαούσης αναφερόμενος στο χρονικό της υπόθεσης, τόνισε πως σε κάποιες μετρήσεις ανιχνεύθηκε τετραχλωροαιθένιο πολύ πιο πάνω από τα αναμενόμενα, οπότε και άμεσα επικοινώνησε ο δήμαρχος με τη διεύθυνση υγείας. Ακολούθως, ζητήθηκε η άμεση διακοπή υδροδότησης και να γίνουν νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ έγινε διαρκής πλύση του δικτύου
Σήμερα το μεσημέρι με γραπτή βεβαίωση από το εργαστήριο, τα δείγματα είναι επιλεγμένα από τον παράγοντα, ενώ νέα δείγματα στάλθηκαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες για τη χρήση του νερού, την απόφαση για την άρση χρήσης του νερού ως πόσιμο, θα την πάρει η Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Επίσης, ο κ. Τσαούσης επεσήμανε πως μετά από επίσκεψη κλιμακίου, έγινε εκτεταμένος έλεγχος σε όλα τα αρχεία της εταιρείας και δεν παρατηρήθηκε καμία παρατυπία
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βογιατζής από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, επεσήμανε πως απαιτούνται αρκετές δειγματοληψίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει η ουσία στο νερό, ουσία που ανιχνεύεται σε βυρσοδεψία και πλυντήρια .
Τα νέα δείγματα δείχνουν ότι δεν είναι ανιχνεύσιμη η ουσία, ξεκαθάρισε ο ίδιος, τονίζοντας πως βρίσκονται σε αναμονή και για άλλα δείγματα και αν όλα πάνε καλά, μέσα στη βδομάδα, Δευτέρα Τρίτη, θα υπάρξει κανονική υδροδότηση της περιοχής, όπως τόνισε.
«Πήραμε μέτρα, άμεσα, που προστάζει ο νόμος, προστατεύοντας από μια βαριά μόλυνση, όπως είχαμε στα χαρτιά, μη τυχόν και εκτεθεί κάποιος πολίτης μας σε κίνδυνο. Ακολουθήσαμε με ευλάβεια και κατά γράμμα όλες οι οδηγίες που μας δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Χρήστος Ζευκλής. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει τριπλή και τετραπλή επιβεβαίωση ότι το νερό είναι καθαρό, από δύο πιστοποιημένα εργαστήρια και πως θα δοθεί προς πόση όταν δοθεί επίσημη εντολή.
Ο κ. Ζευκλής έδωσε πληροφορίες για το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, τις δεξαμενές, ποιες πηγές βρέθηκαν μολυσμένες και ποιες όχι και τι ενέργειες έγιναν.
«Απάντηση γιατί τα δείγματα βρέθηκαν με την ουσία, δεν υπάρχει. Απάντηση θα δόσουν οι αρχές. Και ας βγαίνουν καθαρά τα δείγματα , περιμένουμε τις αναλύσεις από εργαστήριο του εξωτερικού για να δοθεί το «πράσινο φως», είπε επιπρόσθετα ο κ. Ζευκλής.
Ο Δ. Κοσμίδης συνεχάρη τη δημοτική αρχή για το χειρισμό της στην υπόθεση, καταλογίζοντας ωστόσο και κάποιες μικρές παραλείψεις (όπως την απόφαση για τη Γαλατινή, που θα μπορούσε και αυτό να κατακτηριστεί μη πόσιμο). Από την πλευρά του ο κ. Γκερεχτές έθεσε ερωτήματα ως προς την επικινδυνότητα της ουσίας, έκανε λόγο για ένα θέμα που τάραξε την πόλη, τονίζοντας πως δημιουργήθηκε θέμα για την πόλη, τον τουρισμό και τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Μάλιστα ο κ. Γκερεχτές ενημέρωσε την Εισαγγελία Κοζάνης, για να ερευνήσει το θέμα. Για το ποιες και τι μετρήσεις έγιναν από τις πηγές αναφέρθηκε ο Δ. Λαμπρόπουλος, λέγοντας πως καλά κάνουν οι αρχές και δεν δίνουν το πόσιμο νερό. Για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα έκανε λόγο ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, ειδικά αφού το θέμα απασχόλησε και τους γειτονικούς δήμους στην Καστοριά. Επίσης, ρώτησε αν το νερό είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση, ενώ καταλόγησε πολιτικές ευθύνες.
Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη…