Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι ένας τύπος αρρυθμίας , τα συμπτώματα της οποίας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και για αυτό χαρακτηρίζεται μία “σιωπηλή νόσος ” .
Αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών , μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση .
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ. Γεώργιο Παρχαρίδη , έναν από τους κορυφαίους Έλληνες Καρδιολόγους, να μας ενημερώσει για την ΠΡΟΛΗΨΗ και την ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ της Κολπικής Μαρμαρυγής , μέσα από την πολυετή εμπειρία του αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και νέων δεδομένων , που αφορούν τη νόσο.
ΕΡ: Κύριε Καθηγητά πείτε μας ποια η σχέση της Κολπικής Μαρμαρυγής με τα Τριτογενή Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια ?
ΑΠ: Η Κολπική Μαρμαρυγή αποτελεί την πλέον συχνή μορφή αρρυθμίας και πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για δημιουργία Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επισοδίου. Ιδιαίτερη κατηγορία εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελούν τα λεγόμενα Κρυπτογενή Αγγειακά και Εγκεφαλικά Επεισόδια, στα οποία δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτία, παρά τον πλήρη έλεγχο.
ΕΡ: και πώς γίνεται αυτός ο έλεγχος, ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται?
ΑΠ: Για την ανεύρεση Κολπικής Μαρμαρυγής, που πιθανόν ενέχεται για το εγκεφαλικό επεισόδιο, χρησιμοποιούνται 2 συσκευές : μία το πρώτο 7ήμερο Holder και και η δεύτερη είναι η εμφύτευση Συσκευής Καταγραφής του ρυθμού. Η εμφύτευση Συσκευής υπερτερεί του 7ημέρου Holder. Έτσι βρέθηκε ότι ενώ η εμφύτευση Συσκευής αποκαλύπτει την ύπαρξη Κολπικής Μαρμαρυγής σε ποσοστό 17% , το 7ημερο holder δείχνει μόνο το 3% .
ΕΡ: Μπορεί κ. Καθηγητά να προληφθεί το Εγκεφαλικό Επεισόδιο ?
ΑΠ: Χρησιμοποιώντας την Εμφυτεύσιμη Συσκευή ,που σας είπα , μπορούμε να αποκαλύπτουμε ασθενείς, που χρειάζονται” Αντιπηκτική Αγωγή” για την ΠΡΟΛΗΨΗ του εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ