Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, σύμφωνα με έγγραφο τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.), γνωστοποιείται η έναρξη της φθινοπωρινής εκστρατείας του 2020 για τον από του στόματος εμβολιασμό της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ρίψεις ξεκίνησαν την 2α Οκτωβρίου 2020, από τα αεροδρόμια της Ξάνθης και Λάρισας
Θα καλυφθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας και οι περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε ακτίνα 50km γύρω από εντοπισμένα κρούσματα Λύσσας.
Το πρόγραμμα της εναέριας διανομής εμβολίων-δολωμάτων είναι το ακόλουθο:
- Έναρξη (02/10/2020) από τα αεροδρόμια της Ξάνθης και της Λάρισας.
- Μετάβαση στο αεροδρόμιο της Φλώρινας και ρίψεις εμβολίων από 08 Οκτωβρίου έως και 18 Οκτωβρίου 2020, καλύπτοντας τις Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
- Παράλληλα, ρίψεις θα γίνονται από το αεροδρόμιο του Αγρινίου 05-10 Οκτωβρίου 2020.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εμβολιακή καμπάνια για το φθινόπωρο του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί το τέλος Οκτωβρίου 2020.
Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου και θα διαρκούν μέχρι τη δύση. Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό-ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας. Ως εκ τούτου, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα. Εάν χρειαστεί να απομακρυνθεί το εμβόλιο-δόλωμα από κάποιο σημείο, απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών ή πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση που κάποιο ζώο προσλάβει το εμβόλιο-δόλωμα, δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του από το στόμα του ζώου. Σε περίπτωση κατάποσης του δολώματος, συστήνεται να μην έρθει σε επαφή ο ιδιοκτήτης του ζώου ή γενικότερα άλλα άτομα με το ζώο που προσέλαβε το δόλωμα για τουλάχιστον μία ημέρα μετά την πιθανή πρόσληψη του εμβολιακού δολώματος.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς στο τηλ. 24670 71799