Τέλους Μαϊου το 20% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του – Πρόσκληση «Ελευθερίας» στους κατοίκους και εργαζόμενους των νησιών, όπου ξεκινά το μονοδοσικό Johnson & Johnson
Την ίδια στιγμή, η επιδημία υποχωρεί μεν αλλά με αργό ρυθμό. Χθες ανακοινώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού, λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας (1.904), γεγονός που δηλώνει την αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος. Και στα νοσοκομεία οι ημερήσιες εισαγωγές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα, ωστόσο ο αριθμός τους δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας. Ενδεικτικά το Σαββατοκύριακο έγιναν 655 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, και χθες εισήχθησαν άλλοι 365 ασθενείς.
Ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια για 2,2 εκατ. πολίτες
Ήδη έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μερικώς περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Μέχρι του τέλους Μαϊου το 20% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, έχοντας συνεπώς πλήρη ανοσία, ενώ ποσοστό 34% θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 1.221.400 δόσεις AstraZeneca που έχει παραλάβει η Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί περίπου 786.832, δηλαδή το 65% των εμβολίων, τόσο στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων, όσο και στις ομάδες 30-44 χρόνων. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια μέσα στο επόμενο 10ήμερο για τους περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-44 χρόνων αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι τα άτομα αυτών των ομάδων θα σπεύσουν άμεσα για ραντεβού έχοντας πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και επιπλέον άλλες 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα. Η Moderna θα παραδώσει 308.000 δόσεις και η AstraZeneca 348.000 δόσεις στο τέλος του μήνα – η τελευταία θα παραδώσει 450.000 δόσεις εμβολίου τον Ιούνιο. Τέλος, η Johnson&Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου.
Πρόσκληση «Ελευθερίας» στους κατοίκους και εργαζόμενους των νησιών
Με τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό των κατοίκων της νησιωτικής χώρας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με το δίκτυο των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτών και εθελοντών να ενισχύεται διαρκώς, συνεχίζεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».
«Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, με όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση» υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες των νησιών – κατοίκους, διαμένοντες, εποχικούς εργαζόμενους- που εντάσσονται στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να εγγραφούν στις σχετικές λίστες που καταρτίζονται από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές κάθε περιοχής. Ανέφερε μάλιστα το νησί, που έκοψε χθες το νήμα των εμβολιασμών, με ποσοστό 99% των κατοίκων του να έχουν θωρακιστεί για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το νησί Κάστος στο Ιόνιο πέλαγος.
Με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού «πρωτιές» καταγράφουν ήδη τα νησιά Σαλαμίνα, Κως, Πάρος, Ρόδος, Μύκονος, Νάξος, Χίος, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα, όπου καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάνω από το 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο. Ωστόσο, χαμηλή χαρακτήρισε τη συμμετοχή στον προγραμματισμό ραντεβού ο γενικός γραμματέας στα νησιά Ζάκυνθος Κεφαλονιά, Λέσβος, Λήμνος και Σάμος.
Στα νησιά αυτά θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές δημόσιες μονάδες υγείας, με δημιουργία «ομάδων κρούσης», από την ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο νησί, έτσι ώστε να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς, με τη βοήθεια εθελοντών από τη «Σύμπλευση», από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και από τις κινητές ομάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», που αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εμβολιαστικού δικτύου θα λειτουργήσει εμβολιαστικός σταθμός αυξημένης δυναμικότητας στη Ρόδο από τις 25 Μαΐου όπως στην Κέρκυρα από τις 31 Μαΐου.
Αναπροσαρμογή στο σχέδιο «Ελευθερία» για αναρρώσαντες από COVID-19
Τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού – την οποία είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα το protothema, ανακοίνωσε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και χρειάζεται να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
«Οι αρχικές συστάσεις της Επιτροπής ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου. Πλέον, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε, η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η καθηγήτρια επικαλέστηκε πολυκεντρική μελέτη η οποία προδημοσιεύθηκε πριν λίγες όμως ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMJ. Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου και συμπεριέλαβε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επισήμανε, καθώς πρόκειται για «την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης, προστατεύοντας επιπλέον από τις συνήθεις μεταλλάξεις όπως του βρετανικού στελέχους και κάποιων από το νοτιοαφρικανικό. Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους αναρρώσαντες από COVID-19 προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση».
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, τα επιστημονικά ευρήματα δίνουν απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη μακρά αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και αρνούνται να εμβολιαστούν, σε μια συγκυρία που η ευθύνη της κοινωνίας είναι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευμένοι – για τους τελευταίους πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόλις το 46% θα επιτύχει ικανοποιητική προστασία από τον πλήρη εμβολιασμό (2 δόσεις).