Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες που περιλαμβάνονται στην ομάδα Α που θα εμβολιαστεί πρώτη
Σε ένα κομβικό σημείο για τη δημόσια υγεία αλλά και την ανοσία του πληθυσμού εισέρχεται από την ερχόμενη Παρασκευή το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία», το οποίο μετρά πλέον 1,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα.
Στις 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της λοίμωξης covid-19 θα «ανοίξει», μετά τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, για τους ευάλωτους πολίτες με σοβαρά νοσήματα που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο λόγω νόσησης από κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε χθες κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόκειται για πληθυσμό περίπου 250.000 ατόμων, που κατηγοριοποιούνται σε 10 μεγάλες υποομάδες ασθενών και συνιστούν την ομάδα Α των ασθενών με σοβαρές νόσους.
Παρά το βαρύ σκηνικό των προηγούμενων ημερών, που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη λόγω της αναβολής χορήγησης του εμβολίου των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, και το οποίο επηρέασε ευλόγως και τη χώρα μας, η κυρία Θεοδωρίδου, αποσαφήνισε πως «ο εμβολιασμός συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας». Και εξήγησε πως «λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή διερευνά, όπως και πρέπει, μία προς μία όλες τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων, δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση».
Ποιοι θα προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό
Οι ευάλωτες ομάδες ασθενών που περιλαμβάνονται στην ομάδα Α και θα έχουν πρόσβαση στο «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου είναι οι εξής:
– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και όσα άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
– Όσοι έχουν διαγνωσθεί με νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
– Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
-Καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή. Ειδικότερα, ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, καθώς και όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.
– Ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Ειδικότερα, οι πάσχοντες από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τέλος από διάμεση πνευμονοπάθεια.
-Ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, με συγγενείς καρδιοπάθειες, με βαλβιδική νόσο καθώς και οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
-Άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
-Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Πρόκειται για μία μεγάλη και ετερογενή ομάδα ασθενών, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.
-Άλλη κατηγορία είναι οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200, τα άτομα με σύνδρομο Down.
-Τέλος, άτομα που τελούν υπό ειδικές σοβαρές καταστάσεις, πλην αυτών που προαναφέρθηκαν, για τα οποία θα γίνεται αίτηση του θεράποντος γιατρού. Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να ενταχθούν νοσήματα τα οποία λόγω έλλειψης καταγραφής δεν περιλαμβάνονται ή είναι σπάνια νοσήματα. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προτεραιοποίηση των ομάδων πληθυσμού όπως καταρτίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ουσιαστικά την επιτάχυνση της «Ελευθερίας», καθώς μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις δύο ηλικιακές υποομάδες που παραμένουν ανεμβολίαστες -υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός γίνεται για τα άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω.
Έτσι, την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Αναφορικά με τον εντοπισμό των περίπου 250.000 ευάλωτων ατόμων της ομάδας Α, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως «ήταν ένα δύσκολο έργο το οποίο απαιτούσε τη συνεργασία πολλών ειδικών, δεδομένου ότι στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας, και βασίζεται στη συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και στην αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων και των φαρμάκων».
Το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα, για τους 15.500 μεταμοσχευμένους και όσους υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση ή αιμοκάθαρση, αποδίδεται στην τήρηση σχετικών μητρώων που επέτρεψαν τον εντοπισμό τους και την ταχύτερη οργάνωση των ραντεβού.
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε επίσης τι πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις δέκα προαναφερθείσες κατηγορίες αλλά η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη και δεν έχουν εντοπιστεί από το σύστημα: «Αν έχουμε μια διάγνωση με νόσημα τις επόμενες μέρες, τότε ο γιατρός θα πρέπει να προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να αναγνωριστεί και να κλείσει το ραντεβού για να εμβολιαστεί».
Ακόμη, εξήγησε τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αν για παράδειγμα, η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό: «Τότε ο θεράπων ιατρός πρέπει να συμπληρώσει αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε αυτός να καταστεί δικαιούχος εμβολιασμού».
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα των ραντεβού για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με αλλεργικό ιστορικό κατά τον εμβολιασμό. Όπως είπε, με την ενοποίηση των δύο συστημάτων προγραμματισμού των ραντεβού (θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου) θα υπάρχει δυνατότητα εάν ο γιατρός κρίνει στο εμβολιαστικό κέντρο ότι υπάρχει αλλεργία στο άτομο, εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορεί να κλείνεται αυτόματα το ραντεβού για εμβολιασμό σε Νοσοκομείο.