Αρχική > Slider > Εμφανής η απροθυμία της ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής – Στη συνέντευξη Παναγιωτάκη στο ΛΚΔΜ

Εμφανής η απροθυμία της ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής – Στη συνέντευξη Παναγιωτάκη στο ΛΚΔΜ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Απέναντι στους κατοίκους της Ακρινής είμαστε εντελώς ειλικρινείς. Ούτε αυτιά χαϊδεύουμε ούτε ανεδαφικές λύσεις προτείνουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών  του χωριού.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ερωτηθείς για την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση της Ακρινής στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στο εκθεσιακό κέντρο του Λινγιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Ωστόσο δεν κατάφερε να κρύψει τη διαφωνία της ΔΕΗ με το νόμο που ψηφίστηκε αναφορικά με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, αφού όπως είπε δεν υπάρχει λιγνίτης κάτω από την Ακρινή, ενώ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα στέρησης ζωτικού χώρου για τους κατοίκους, καθώς απαλλοτριώθηκαν μόλις 5.000 στρέμματα της Ακρινής και θα απαλλοτριωθούν άλλες 5.000 στρμ. από τα 38.000 συνολικά στρέμματα της Ακρινής. «Δεν υπάρχει λιγνίτης κάτω από την Ακρινή. Βέβαια υπάρχει ένας νόμος, τώρα βέβαια πως έγινε αυτός ο νόμος δεν θέλω να το σχολιάσω αυτή τη στιγμή, ο καθένας ξέρει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το νόμο όσο υπάρχει. Έχουμε κάνει όλες τις τυπικές διαδικασίες», όπως είπε.

Ανέφερε ειδικότερα ότι από τις 38.000 στρέμματα του χωριού έχουν απαλλοτριωθεί περίπου 5.000 στρμ., εκ των οποίων πάνω από τα μισά ανήκουν στην Κοινότητα, δεν ανήκουν σε ιδιώτες, ανήκουν στο κράτος, στο δημόσιο. «Κατά συνέπεια δεν έχει βάση αυτό που λένε ότι έχουμε πάρει το ζωτικό χώρο των κατοίκων της Ακρινής και δεν έχουν που να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους.» Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πολλοί κάτοικοι εκεί ενισχύονται από τη ΔΕΗ, καθώς είτε είναι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι της ΔΕΗ και «έχουν πέσει στην Ακρινή αρκετά χρήματα, αρκετά εκατομμύρια, από τις παραγωγικές δραστηριότητες και κυρίως από τις μεταφορές του λιγνίτη στην Ακρινή. Εν πάσει περιπτώσει εμείς είμαστε και θέλουμε να είμαστε σε διάλογο με τους κατοίκους της Ακρινής και να συζητήσουμε ουσιαστικά τα προβλήματά τους για να βρεθούνε καλύτερες λύσεις για τους ίδιους.»

ΟΧΙ σε Προάστιο

Κληθείς εξάλλου από το «e-ptolemeos.gr» να σχολιάσει το αίτημα μετεγκατάστασης που εγείρει  ο κοινοτάρχης του Προαστίου λόγω επέκτασης του ορυχείου, λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η εκκένωση του διπλανού οικισμού της ΔΕΗ, αναφέρθηκε γενικότερα στις μετεγκαταστάσεις λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι κάτοικοι θέλουν να πάρουν τα χρήματα των μετεγκαταστάσεων και να συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια τους. «Να πω κάτι γενικά για τις μετεγκαταστάσεις για να ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε και τα αιτήματα. Η μετεγκατάσταση γίνεται εκεί που υπάρχει λιγνίτης για εκμετάλλευση, γιατί μετά από λίγο απαλλοτριώνονται τα σπίτια. Εάν δεν υπάρχει λιγινίτης αυτός που ζητά τη μετεγκατάσταση τι προσδοκά; Σου λέει θα πάρω τα λεφτά της μετεγκατάστασης και μετά τι, θα έρθει η ΔΕΗ να βάλει μπουλντόζες να γκρεμίσει το σπίτι μου αφού δεν το χρειάζεται ή θα βάλει φύλακες για να μην ξαναπάμε στο σπίτι; Δηλαδή στην πραγματικότητα τι θέλουνε; Να κατοικούνε στα σπίτια τους και να έχουν πάρει τα λεφτά της μετεγκατάστασης.»

Στο σχόλιο του «e-ptolemeos.gr» ότι «αυτά λέγατε τόσα χρόνια και για τους Αναργύρους και κόντεψαν να φύγουν μέσα στο ορυχείο (Αμυνταίου)» ο πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε λακωνικά «μην ακούτε υπερβολές.»

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη