Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Ελπίδα Σαμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας η οποία και μίλησε για το συνέδριο που έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο με τίτλο: «Κάνε την ιδέα σου επιχείρηση», με την ίδια να δίνει απαντήσεις σχετικά με το κατά πόσο μπορούν οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις.
Η ίδια είναι επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδα Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, που διοργάνωσε το τριήμερο συνέδριο σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 35 επωφελούμενοι και επιχειρηματίες, παρουσιάζοντας επιχειρηματικές ιδέες, τόσο από πολύ σημαντικούς και κορυφαίους επαγγελματίες και του χώρου αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής που τα προϊόντα τους ευδοκίμησαν (από τις εταιρείες ALFA Κουκουτάρη και Etheleo, της οικογένειας Λαζαρίδου).
«Η Μονάδα Επιχειρηματικότητας ξεκίνησε μια διαδικασία ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής σκέψης σε φοιτητές και τον κόσμο έξω από το Πανεπιστήμιο. Βασικές αρχές του πανεπιστημίου είναι η εκπαίδευση και η έρευνα και μια τρίτη είναι μια άμεση εκμετάλλευση της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας πως μέσω του Πανεπιστημίου έχουν δημιουργηθεί ήδη startups και spinoff επιχειρήσεις, en;v πολλές φορές λύνονται και απορίες σε επιχειρήσεις για θέματα κατοχύρωσης ιδέας.
«Επειδή η περιοχή βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής μετάβασης υπάρχει τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση σε επιχειρηματικότητα και se δημιουργία ευκαιριών, ενώ δημιουργεί και επιχειρηματικό επιταχυντή, προσπαθώντας να δώσει οφέλη στην κοινωνία. Τα πανεπιστήμια θέλουν να εισάγουν την επιχειρηματική νοοτροπία και μέσω της μονάδας επιχειρηματικότητας γίνονται πολλές δράσεις ενίσχυσης ενός φοιτητή μέχρι να κάνει τη δική του επιχείρηση, ξεκινώντας από τη διδασκαλία μέχρι να κάνουν την ιδέα πράξη», λέει χαρακτηριστικά.
Εκτός από τους καθηγητές μέντορες που διαθέτει η Μονάδα Επιχειρηματικότητας, συμμετέχει και κάνει διαγωνισμούς επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ωθούν τους φοιτητές να συμμετέχουν σε μεγάλους διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας με μεγάλα χρηματικά έπαθλα, ενώ επίσης κάνουν κινήσεις για διασύνδεσή τους με επιχειρηματίες.
Επίσης, η ίδια στάθηκε στο κομμάτι των ενεργειών ωρίμανσης των επιχειρηματικών ιδεών, ενώ επίσης παρέχεται βοήθεια σε φοιτητές διασυνδέοντας τους με επιχειρηματίες (για πρακτική και εργασία), βοήθεια σε επιχειρηματίες για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και πολλές άλλες ενέργειες με γνώμονα την προώθηση της επιχειρηματικότητας.