Πρόταση για την αποσυμφόρηση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Πτολεμαΐδας που συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο και οξύνθηκε με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να καταφύγουν στη λύση εγκατάστασης δύο λυόμενων αιθουσών στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου- που ακόμα όμως δεν στήθηκαν- καταθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Εορδαίας, Στάθης Κοκκινίδης.
Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του «Π» που αποκάλυπτε ότι κοντεύει να τελειώσει και η φετινή σχολική χρονιά και δεν έχει δοθεί ακόμη λύση με την έλλειψη τεσσάρων αιθουσών που έχουν ως συνέπεια να χάνονται εβδομαδιαίως δεκάδες διδακτικές ώρες, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι δύο πρόσθετες προκατασκευασμένες αίθουσες στο προαύλιο του σχολείου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ πρότεινε την μεταφορά του 2ου ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Εκπαίδευσης Δημοτικής Αστυνομίας. «Από ό,τι γνωρίζουμε το κτήριο αυτό επρόκειτο τον Μάρτιο του 2014 να περάσει στο δήμο Εορδαίας. Ας μεταφερθεί σε αυτό λοιπόν το 2ο ΕΠΑΛ ή έστω να μεταφερθεί αρχικά μόνο η 1η Λυκείου μαζί με κάποιον υποδιευθυντή ως επιβλέπων», δήλωσε, επαναφέροντας ουσιαστικά σχετική πρόταση που είχε καταθέσει και τον περασμένο Νοέμβριο σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Εορδαίας.
Ειδικότερα μιλώντας στον «Π» ο κ. Κοκκινίδης τόνισε ότι «πάγια πρόταση της ΕΛΜΕ Εορδαίας εδώ και 6 χρόνια που έγινε η συστέγαση του 2ου ΕΠΑΛ με το 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας είναι η ανέγερση νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του 2ου ΕΠΑΛ» και για το σκοπό αυτό καλεί αυτά τα χρόνια τους αρμόδιους φορείς να φροντίσουν για την εξεύρεση κονδυλίου για ανέγερση νέου διδακτηρίου. «Διότι, όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση λυόμενων- προκατασκευασμένων αιθουσών στο προαύλιο του σχολείου δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν λύνεται το πρόβλημα με όσες αίθουσες και να στηθούν στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου. Άλλωστε δεν μπορεί να μειώνουμε το προαύλιο ιδιαίτερα που στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο στεγάζονται δύο σχολεία, το ένα μάλιστα γυμνάσιο με μαθητές που έχουν ανάγκη από χώρο αθλοπαιδειών.» Επισήμανε μάλιστα πως «το ΕΠΑΛ έχει μαθητές ηλικίας 18 ακόμα και 20 ετών και κανονικά απαγορεύεται η συστέγαση σχολείων με μαθητές διαφορετικών ηλικιών γιατί δημιουργούνται προβλήματα και είναι γνωστό ότι έχουμε τέτοια προβλήματα από τη συστέγαση των δύο αυτών σχολείων.»
Ο κ. Κοκκινίδης ανέφερε μάλιστα ότι «είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται το 2ο ΕΠΑΛ σαν σχολείο δεύτερης κατηγορίας, γιατί είναι σχολείο που κάνει δουλειά, έχει μαθητές που δουλεύουν και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διοίκησης εικονικών επιχειρήσεων δύο φορές. Αλλά και γιατί δεν μπορεί να έχουμε μαθητές πεταμένους σε απαράδεκτους χώρους, να αντιμετωπίζονται οι μαθητές του σαν μαθητές δεύτερης κατηγορίας. Πρόκειται για ένα σχολείο που δεν έχει απλά ανάγκη από αίθουσες διδασκαλίας αλλά και από εργαστήρια», τόνισε.
Τα ΕΠΑΛ, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ «είναι ειδικά σχολεία, χρειάζονται εγκαταστάσεις, χρειάζονται εργαστήρια. Το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ θέλει εργαστήρια γεωπονίας, πληροφορικής, θερμοκήπιο. Χρειάζεται εργαστήρια νοσηλευτικής και βρεφονηπιοκομίας που θα λειτουργήσουν εκ νέου από την ερχόμενη σχολική χρονιά με την επανασύσταση των ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας που είναι δημοφιλείς ειδικότητες, οπότε περιμένουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο νέα αύξηση μαθητών στο 2ο ΕΠΑΛ. Και το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν η σχολή Δημοτικής Αστυνομίας έχει τους χώρους για να λειτουργήσει το σχολείο μέχρι να ανεγερθεί το νέο διδακτήριο.»