Με αφορμή την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Houlin Zhao, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, συνέντευξη Τύπου παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη.
Ο κ. Zhao, ο οποίος εξελέγει πρόσφατα στην υψηλότερη θέση του ITU, του βασικού οργανισμού του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα από 01.01.2015. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της ITU, εκτός από την προβολή τόσο της χώρας μας όσο και του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του ITU και της έμπρακτης υποστήριξής του στην εφαρμογή του Στρατηγικού Προγράμματος για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες καθώς και της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ανάπτυξη και το Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο Δ.Σ. της ITU (με 149 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων χωρών) καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυσή της, και καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην εξέλιξη του κλάδου.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Zhao θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαιτέρως του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Zhao, θα προγραμματιστεί ημερίδα με τη συμμετοχή εταιρειών, ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων στον τομέα των ΤΠΕ με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτών με την ITU.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Zhao για την εκλογή του και ευχήθηκε τη συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της ITU, καθώς και της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας σε δράσεις της ITU. Τόνισε επίσης: «Η Ελλάδα στηρίζεται στο δικό της σημαντικό επιστημονικό δυναμικό στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του διαστήματος, που τοποθετείται στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη δεξιοτήτων ανάπτυξης ΤΠΕ της ITU. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, που έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Μπορεί δε, να αναπτυχθεί περαιτέρω σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν κατά τη σημερινή μας συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα».
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης συνεχάρη επίσης τον κ. Zhao και ανέφερε «Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της ITU, λίγες ημέρες πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, εκτός από την τιμή για τη χώρα, αποτέλεσε μία ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδος στη λήψη αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης στα κρίσιμα θέματα Τηλεπικοινωνιών όπως τη διαχείριση του ραδιοφάσματος, τα τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακά πρότυπα, κτλ. Συμφωνήσαμε από κοινού στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών φορέων (ΜΜΕ και Πανεπιστήμια) και επιστημονικών φορέων στις επιτροπές και στα διάφορα όργανα της ITU με αμοιβαίο όφελος για τη χώρα και τον κλάδο».
Με τη σειρά του ο κ. Houlin Zhao, συνεχάρη την Ελλάδα σχετικά με την πρόοδο που προσφάτως έχει κάνει στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Συνέχισε λέγοντας: «Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι σημαντικός καταλύτης της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και η σειρά των στρατηγικών έργων που ξεκίνησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το ψηφιακό μέρισμα, το εθνικό παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, την ανάπτυξη των αγροτικών δικτύων, την ανάπτυξη των δημόσιων hotspots WiFi σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι οι ΤΠΕ τοποθετούνται στο κέντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της Ελλάδας». Ο κ. Houlin Zhao, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεχή δέσμευσή της προς τη διεθνή συνεργασία, ενθάρρυνε την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως των ΜΜΕ και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν ενεργά στις μελλοντικές εργασίες της ITU.
H ITU ιδρύθηκε το 1865 με σκοπό τη διακρατική συνεργασία σε θέματα τηλεγράφου και η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Σήμερα η ITU καλύπτει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών με σκοπούς, μεταξύ άλλων, την διακρατική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων (όπως οι συχνότητες του ραδιοφάσματος), την έγκαιρη δημιουργία προτύπων υψηλής ποιότητας που καλύπτουν όλους τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και ραδιοεπικοινωνιών και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.