Επιπλέον έκτακτα μέτρα στην ΕΕ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, με στόχο την προστασία και υποστήριξη των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ζητά από την Κομισιόν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά.
Στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυρία Κουντουρά αναφέρεται στην δραματική έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, που διαπιστώθηκε με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του COVID-19 και ενώ επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εδραιώνεται ο φόβος και η ανασφάλεια.
Η βία λόγω φύλου, σωματική και ψυχολογική, συνιστά ακραία μορφή διάκρισης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποτελεί εκτεταμένο φαινόμενο στην Ε.Ε. που σπάνια καταγράφεται, υπογραμμίζει η κυρία Κουντουρά, δεδομένου ότι οι πραγματικά εκρηκτικές διαστάσεις της δεν αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία.
Επίσης η κυρία Κουντουρά θίγει το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κυρώσει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017 και συνιστά το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο με κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.
«Μέχρι σήμερα η ατιμωρησία των δραστών εξακολουθεί να υφίσταται και τα θεσπισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελάχιστα πρότυπα δεν τηρούνται επαρκώς, ιδίως η πρόσβαση των θυμάτων σε εξειδικευμένη στήριξη και στην ασφαλή στέγαση», τονίζει η Ευρωβουλευτής.
Συγκεκριμένα, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερώσει:
- Ποια στοιχεία διαθέτει για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και για την αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να τηρήσουν τα ελάχιστα ευρωπαϊκά πρότυπα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού;
- Ποιες ενέργειες σχεδιάζει για να στηριχθούν τα κράτη μέλη και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα θύματα θα μπορούν να ζητούν με ασφάλεια και να λαμβάνουν επαρκή στήριξη και προστασία;
- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις, οι εσφαλμένες αντιλήψεις και τα παραπλανητικά επιχειρήματα, που εξέφρασαν ορισμένα κράτη μέλη για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης : http://elenakountoura.gr/