Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον Αλμυρό, την Παρασκευή 17 Μαΐου, η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελευταία θητεία του ευρωκοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφια, παραχώρησε συνέντευξη στην Βιβή Τσιντσίνη.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στα μέρη μας καθώς όπως επισήμανε, η καταγωγή της είναι από την Αργαλαστή Πηλίου. Ερωτηθείσα για την περιοδεία της στη Θεσσαλία, η κα Κουντουρά απάντησε:
«Ακούσαμε τα προβλήματα στα οποία ακόμα δεν έχουν δοθεί λύσεις. Όταν έγιναν οι πλημμύρες, όταν έγινε αυτή η μεγάλη καταστροφή, εγώ προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανα αμέσως ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς μπορεί να στηριχθεί η Θεσσαλία και μου απάντησαν ότι υπάρχουν κονδύλια 2021-27 που έχουν δοθεί στη Θεσσαλία αλλά για τις έκτακτες ανάγκες υπάρχει και το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης που κάθε χώρα οφείλει να ζητήσει αυτή τη βοήθεια. Δεν είναι όμως ενθαρρυντικά αυτά που άκουσα γιατί οι Δήμαρχοι που συνάντησα, μου είπαν ότι ενώ έχουν εγκριθεί τα χρήματα και έχουν γίνει οι δουλειές, δεν έχουν εκταμιευτεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εταιρείες που στήριξαν, έβαλαν πλάτη, σήμερα να μην μπορούν να ανταποκριθούνε. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να μεταφέρουμε όλα αυτά που ακούσαμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που μου δείξατε εμπιστοσύνη, που με επιλέξατε να είμαι η φωνή σας στην Ευρώπη, έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά για τις αρχές, τις αξίες μας, την πατρίδα μας, για να έχουν καλύτερες δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς τα παιδιά μας, έxω αγωνιστεί για να έχουμε μια καλύτερη ζωή».
Σχετικά με τις παρεμβάσεις της στην Ευρωβουλή, επισήμανε: «Αυτή ήταν μια ταραχώδης πενταετία, αλλά είχαμε πολλές ελληνικές νίκες. Είχα προσωπικά μεγάλες νίκες στα θέματα της ισότητας. Πήρα το me too, αυτό το κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη, έφθασε στην Ελλάδα, οι γυναίκες έδωσαν κουράγιο να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν. Αυτό όμως δεν έπρεπε να μείνει στη θεωρία. Πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο και το θεσμοθετήσαμε. Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία της γυναίκας και του παιδιού. Θεσμοθετήθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία της οικογένειας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Ως Υπουργός Τουρισμού καταφέραμε με σκληρή δουλειά να κάνουμε πάρα πολλές επιτυχίες που βραβεύτηκαν, θέλω να είστε πολύ περήφανοι όλοι οι Έλληνες γιατί ο κορμός της πρώτης ευρωπαϊκής βιώσιμης τουριστικής πολιτικής, μετά από πρωτοβουλία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η ελληνική πολύ πετυχημένη τουριστική στρατηγική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.
Έγινε πολύ σημαντικό έργο νομοθετικό, διότι ήμουνα συντονίστρια της πολιτικής μας ομάδας στα θέματα μεταφορών και τουρισμού, και είχα την τιμή να τιμηθώ και να βραβευτώ για άλλη μία φορά. Είμαστε πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές που διακριθήκαμε στους πιο επιδραστικούς, απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα αλλά ίσως δεν ξέρετε πως εγώ διακρίθηκα μέσα στους 20 από τους 705 για το πολύ μεγάλο, ισχυρό νομοθετικό έργο στις μεταφορές. Εκεί ήταν ένας τομέας που έκανα μεγάλες παρεμβάσεις και στήριξα τον σύλλογο συγγενών θυμάτων στα Τέμπη, η κα Καρυστιανού ήρθε στην Ευρώπη και έκανε τρεις συγκλονιστικές ομιλίες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να μην υπάρξει ατιμωρησία αλλά δικαίωση και δικαιοσύνη για τη μνήμη των θυμάτων. Είμαι πολύ συγκινημένη γιατί με τη δική μας παρέμβαση στην Ευρωβουλή είδατε πως αυτό το θέμα πήρε αμέσως δημοσιότητα.
Αυτός είναι ο στόχος μας, ο σκοπός μας, αυτή είναι η πολιτική: καλύτερη ζωή, στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μία Ευρώπη που πρέπει να είναι κοινωνική, αλληλέγγυα και να έχει δημοκρατία. Για εμένα η προσφορά είναι στάση ζωής και είναι καθήκον να υπηρετώ την πατρίδα μου απ’ όποια θέση κι αν βρίσκομαι».