Όταν πριν από 55 χρόνια αναχωρούσε για σπουδές στην Αυστρία ο Πτολεμαΐδιώτης Λευτέρης Γρηγοριάδης, κουβαλώντας στις αποσκευές του την Ελλάδα ποτέ δεν φανταζόταν ότι η ξένη αυτή χώρα θα αποτελούσε την δεύτερη πατρίδα του.
Όντας ανήσυχος, οραματιστής, ιδεαλιστής και προικισμένος από τη φύση με μία υπέροχη λυρική φωνή, πολύ γρήγορα άρχισε να δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς παράλληλα με τις σπουδές του ανοίγοντας γέφυρες ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελλάδα.
Νιώθοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να μένει απλός θεατής και ως διορατικός Έλλην προέβλεψε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων στην Ελληνοαυστριακή Κοινότητα και έτσι «γεννήθηκε» το 1962 ο Ελληνοαυστριακός Σύνδεσμος στηρίζοντας σθεναρά τα Ελληνικά θέματα και προωθώντας τα προβλήματα των Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Innsbruck.
Πρόκειται για ένα σύνδεσμο, που απευθύνεται σε περίπου 10000 φίλους της Ελλάδος, στο οποίο παραμένει πρόεδρος ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζοντας ότι είναι το πνευματικό τους παιδί, που έχει αναπτύξει ένα πλούσιο έργο με εκατοντάδες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις τόσο σε όλη την Αυστρία, όσο και στην Ελληνική επικράτεια, με φιλαρμονικές, χορωδίες χορευτικά συγκροτήματα, κουαρτέτα και συμφωνικές ορχήστρες.
Όντας διευθυντής του Ελληνοπολιτιστικού Ινστιτούτου του Ίνσμπρουκ και ως καθηγητής Ευρωπαίος μεσολαβητής για τον πολιτισμό, δίνει καθημερινά τον αγώνα του.
Ιεραρχώντας, τα θέματα των Ελλήνων Ομογενών της Διασποράς έθεσε αυτό, της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και δίδαξε επί σειρά ετών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τη νεοελληνική γλώσσα.
Συμμετέχει στην όπερα του Ίνσμπρουκ και δίνει συναυλίες ως λυρικός βαρύτονος ερμηνεύοντας έργα σπουδαίων Ελλήνων Μουσικοσυνθετών, ενώ με τον Μίκη Θεοδωράκη τον συνδέει μία βαθιά φιλία.
Ο Λευτέρης Γρηγοριάδης, συνεχίζοντας την πλούσια δράση του βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη χώρα μας, καθώς διοργάνωσε με επιτυχία το Συμπόσιο των Ελλήνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 8-9 και 10 Απριλίου, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, καθώς το ρολόι του χρόνου γύρισε 40 χρόνια πίσω για τους συμφοιτητές, που είχαν τόσα πολλά να πουν και να θυμηθούν.
Μιλώντας ο ίδιος στον ‘’Π’’ για την πρωτοβουλία του αυτή, και σαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και της Δημάρχου του Ίνσμπρουκ, τόνισε ότι στόχος ήταν η τόνωση της σύσφιξης των σχέσεων των αποφοίτων αλλά και η ανάπτυξη και δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Επί πλέον ο κ. Γρηγοριάδης, επέλεξε την γενέτειρά του την Πτολεμαΐδα, για να γιορτάσει τα 75 χρόνια του με συγγενείς, συμμαθητές, συμπατριώτες και φίλους, στα πλαίσια εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα σπλέντορ της πόλης, όπου θα υποδεχθεί τους προσκεκλημένους του.
Ο Λευτέρης Γρηγοριάδης παραμένει δραστήριος και ακούραστος ευπατρίδης που έχει σφρίγος και διάθεση για προσφορά, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Ελλάδος, στο εξωτερικό.
Μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας είναι η αποδοχή του όγκου του έργου το οποίο έχει επιτελέσει και η αναγνώρισή του από τους φορείς της Αυστρίας και της Ελλάδας με πολλές κορυφαίες βραβεύσεις, που αντανακλούν κα την γενέτειρά του.
Για την ενεργό δράση του τιμήθηκε από το Αυστριακό κράτος με το χρυσό μετάλλιο του προέδρου της χώρας, ανακηρύχθηκε σε καθηγητή ως πολιτιστικός μεσάζων στις πολιτιστικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσφατα τον τίμησε ο Δήμος του Ίνσμπρουκ με το μετάλλιο για την πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά του στην περιοχή και με έπαινο για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας στο Λαϊκό Πανεπιστημίου της πόλης.
Είμαστε υπερήφανοι για τον συμπατριώτη και φίλο μας για την καταξίωσή του τόσο στην αυστριακή κοινωνία, όσο και στους Έλληνες Ομογενείς. Η στάση ζωής, η πορεία του σμιλεμένη με εργατικότητα και η διαδρομή του, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και επιβεβαιώνουν το ότι «οι Έλληνες της διασποράς είναι δύο φορές Έλληνες….”