Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, στο Youth Center του ΟΕΝΕΦ τους/τις μαθητές/τριες της Β’ τάξης του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας.
Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο youth center, αλλά και να πληροφορηθούν από το Στέλεχος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με τη σημαντική εμπειρία του Ομίλου Ενεργών Νέων – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από ένα σύντομο ιστορικό των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει με απώτερο σκοπό την ενεργότερη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία των πολιτών. Κατά την επίσκεψή τους στο Youth Centre, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν σχετικά με το ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που επιφέρει στο περιβάλλον, πώς η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει, τον ορισμό της Δίκαιης Μετάβασης και τι έχει γίνει στο πλαίσιο αυτό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την ανάγκη στροφής στις πράσινες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη έγινε αναφορά στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ αλλά και ειδικότερα της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με απώτερο σκοπό τον μετασχηματισμό της Δ. Μακεδονίας από ένα λιγνιτικό κέντρο σε ένα κέντρο παραγωγής καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και ανάπτυξης τεχνολογιών αποθήκευσης, αλλά και στην ανάπτυξη μιας σειράς άλλων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, με έμφαση στον Στόχο 7: “Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια – Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους”.
Η θεματική επίσκεψη περιλάμβανε επίσης τη διαδραστική συμμετοχή των εκπαιδευόμενων μέσα από παιχνίδι γνώσεων, το οποίο κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών, καθώς μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις κατανόησης και ανατροφοδότησης, οι μαθητές/τριες εμβάθυναν τις γνώσεις τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ευχαριστούμε θερμά τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τον συνοδό εκπαιδευτικό, κ. Παντελίδη Αντώνιο, για την άψογη συνεργασία και ενδιαφέρον τους!