Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μια μονάδα την επόμενη τετραετία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης. Παράλληλα προανήγγειλε ότι από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας η Νέα Δημοκρατία αν επικρατήσει στις εκλογές θα εξετάσει οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ενώ σχολίασε και τα περί τοπικών νομισμάτων που προτείνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για «ξεπερασμένες πολιτικές».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πιο επικίνδυνος εκτός Μνημονίων» καθώς και ότι «ετοιμάζει τη ρητορική του για την επόμενη ημέρα της ήττας» μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη για το οποίο είπε ότι «μου θυμίζει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του ’80» ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν βλέπω περιθώρια συνεννόησης (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ).
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής τους o Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον κατά μια μονάδα. «Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί»
Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δικαιώνουν τις πολιτικές μας και διαψεύδουν την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας και να μειώνουμε την ανεργία».
«Όπου πηγαίνω σήμερα βλέπω την αγορά να είναι καλά. Προχθές πήγα στην Πάργα, είδα πολύ τουρισμό, ευχαριστημένους μαγαζάτορες. Όλα αυτά τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά γιατί τα στηρίξαμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Μας έλεγαν “ξοδεύετε περισσότερα από όσα έχετε” έλεγαν ορισμένοι ιλουμινάτι. Τα αποτελέσματα τους διαψεύδουν. Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και εκτελούμε τον προϋπολογισμό».
Οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας
Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε περισσότερες δυνατότητες διασταυρώσεων και ελέγχων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, είμαι υπέρμαχος ότι πρέπει να κερδίσουμε περισσότερα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Ξέρουμε πού μπορεί να υπάρχει δυνητική φοροδιαφυγή. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερες διασταυρώσεις. Ο εφοριακός δεν χρειάζεται να είναι στον δρόμο μπορεί να βρει τους παραβάτες από τον υπολογιστή του» συμπλήρωσε.
Ειδικά για τη φορολογική πολιτική είπε ότι «δεν θέλω να κατεβάσω πιο πολύ από το 22% τον φόρο για τις επιχειρήσεις, Για τα επόμενα βήματα της φορολογικής πολιτικής θα αυξήσουμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί, θα εξετάσουμε τεκμήρια, από το δεύτερο μισό της 4ετιας θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά οριζόντιες. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες κλίμακες ΦΠΑ».
«Το πείραμα της Ισπανίας (σ.σ. για μείωση του ΦΠΑ) απέτυχε. Όσες χώρες το δοκίμασαν, απέτυχαν. Είχαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ
Όσον αφορά τα πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τσακώνονται για την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το γεγονός οτι υπάρχει μια απόλυτη σύγχυση της εναλλακτικής για τη Νέα Δημοκρατία δείχνει τα προβλήματα της απλής αναλογικής».
Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν έβγαιναν τα κουκιά σίγουρα θα έκαναν κυβέρνηση των ηττημένων, δεν πιστεύω λέξη από όσα λένε. Η μόνη λύση είναι ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
Συνεχίζονταςι για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν βλέπω περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη που έχει πει ότι δεν θέλει για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό έναντι του τρίτου. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα προσώπων αλλά και πολιτικών όπως η αλλαγή του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του ’80 και το οποίο θέλουμε να αφήσουμε πίσω .Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη πρόταση σταθερής διακυβέρνησης είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά αλλά για ένα κόμμα που έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα και έχει μπολιαστεί με στελέχη από άλλους χώρους».
Ξεκαθάρισε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ στήριξη από οποιοδήποτε βουλευτή δεν ανήκει στη ΝΔ» ενώ τόνισε ότι «είναι αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στην επιτυχία του πολιτικού συστήματος να αποκλείσει τη συμμετοχή της στις εκλογές. Ακόμα και τώρα στεναχωριούνται. Θα κάναμε 3 και 13 παρεμβάσεις για να μπλοκάρουμε τους μαχαιροβγάλτες. Καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχω διάθεση για προσωπικές επιθέσεις. Το 80% των ομιλιών του Τσίπρα είναι προσωπική επίθεση ακόμα και στον πατέρα μου και αυτό το θεωρώ απρεπές»
Πιο επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός Μνημονίων
«Όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα της ήττας μέχρι του σημείου αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Εγώ βλέπω ότι κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις και ο κόσμος θέλει να ακούσει για το μέλλον και γι’ αυτό το 90% των ομιλιών μου αφορά το μέλλον» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το 2015 φτάσαμε πολύ κοντά στην καταστροφή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα επέλεξε έναν εμμονικό άνθρωπο για υπουργό Οικονομικών και μετά ένα δημοψήφισμα και μια κωλοτούμπα. Η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μας φόρτωσε το τρίτο μνημόνιο. Κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους και σκέφτομαι μήπως χωρίς μνημόνια πάνε να κάνουν ξανά τα ίδια; Μέσα στο μνημόνιο δεν έκανε ό,τι ήθελε ο κ. Τσακαλώτος αλλα τώρα μπορεί. Εκτός Μνημονίων είναι πιο επικίνδυνοι. Ο κ. Τσακαλώτος είναι μαρξιστής» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή, δε, το κείμενο της ομάδας Τσακαλώτου για τα τοπικό νομίσματα είπε «αναρωτιέμαι ποιος ο σκοπός μιας κρατικής τράπεζας τώρα; Ο σκοπός της θα ήταν να δίνει δάνεια σε φίλους και γνωστούς όπως τη δεκαετία του ’80; Ποιος ο σκοπός της κρατικοποίησης της ΔΕΗ; Θυμίζω ότι εμείς τη βρήκαμε στα όρια της πτώχευσης. Κάποιοι έχουν μπερδέψει τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους».
«Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα: πρόσβαση των επιχειρήσεων στον δανεισμό. Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Στα πλαίσια της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των δικών μας δυνατοτήτων είμαι ανοιχτός στο να πιέσουμε τις τράπεζες για μεγαλύτερο ανταγωνισμό, για παράδειγμα, στα επιτόκια των καταθέσεων. Καλέστε την αναπτυξιακή τράπεζα για το νέο πρόγραμμα που θα δώσει πρόσβαση σε δανειοδότηση σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
«Τα δάνεια στους κολλητούς επί ΣΥΡΙΖΑ τα είδαμε. Ο κ. Καλογρίτσας αφού πήγε να διαπραγματευτεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel με αντάλλαγμα το μισό έργο Πάτρα-Πύργος, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την τεχνοτροπία και δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε».
Δεν κάνω βήμα πίσω από την αξιολόγηση στο Δημόσιο
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την πανδημία και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λέγοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε. Όταν είδαμε ότι έπρεπε να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέθοδο. Χρησιμοποιήσαμε και καρότα και μαστίγια. Καρότο ήταν το freedom pass. Μας ασκούν κριτική γιατί τώρα το μονιμοποιούμε αλλά δεν είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχαμε στείλει».
«Εγώ είχα μια ευθύνη μεγάλη όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση να βάλω τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να μειώσω φόρους και τηρήσω τους δημοσιονομικούς στόχους. Πετύχαμε τους στόχους μας. Θα περιμένα από τους ιλουμινάτι να καταλάβουν ότι ενίοτε κάνουν και λάθη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή δε, την ανακοίνωση του ΠΟΥ για το τέλος της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «οι βασικοί κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία θα πρέπει να τηρούνται γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η άποψή μου είναι ότι οποιος πηγαίνει σε νοσοκομείο πρέπει να φοράει μάσκα. Θα εξετάσουμε αν το κράτος θα καλύψει τεστ κορωνοϊού για όσους πηγαίνουν στο νοσοκομείο»
Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους απάντησε «δεν είχα πει ουδέποτε ότι θα τα επεκτείνουμε στους συνταξιούχους. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν όλα τα αναδρομικά για όσους δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όσο όμως είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο περισσότερο θα στηρίζονται οι συνταξιούχοι. Σκέφτομαι να δώσουμε περισσότερα ελαφρυντικά για συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίζονται να εργάζονται».
Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική μεταρρύθμιση« τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024 λεγοντας ότι «θα στηρίξουμε τους εργαζομενους με παιδιά με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων στους εργαζομένους στο δημόσιο και μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητα και θέσεις ευθύνης»
«Δεν κάνω βήμα πίσω από την αξιολόγηση. Μου κάνει εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αξιολόγηση. Συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι της ΝΔ είναι απέναντι στις εξετάσεις της ελλληνικής Pisa που είναι σημαντικές και βλέπετε ότι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι συλλήβδην απέναντι» διεμήνυσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Θα στηρίζουμε τους πολίτες όσο ο πληθωρισμός είναι υψηλός
Όσον αφορά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει τη γρηγορότερη μείωση σε ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Οι οίκοι αξιολόγησης που θα μας δώσουν επενδυτική βαθμίδα βλέπουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρέους. Γι’ αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια αυτή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε έστω και το μισό σύστημα θα είχαμε υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και ενδεχομένως κρίσης χρέους. Από την άλλη έχω βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την ευκαιρία να το εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό.
Για τον πληθωρισμό είπε ότι «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο ακόμα και αν οι τιμές δεν έχουν μειωθεί. Θα πέσει ο πληθωρισμός και εκτιμώ ότι θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 3% το 2024. Η κυβέρνηση όμως για όσο υπάρχει υψηλός πληθωρισμός θα στηρίζει τους πολίτες που δυσκολεύονται περισσότερο όπως με το Market Pass που δούλεψε».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την έκθεση PEGA και είπε ότι «λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κεντρικό σχέδιο. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και διορθώσεις αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω την εργαλειοποίηση του ΕΚ από ομάδες όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πλήξουν υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Στο κεφάλαιο Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εφόσον με εμπιστευτεί ο λαός θα συνεργαστώ με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο τουρκικός επεκτετατισμός είναι δομικός και δεν θα αλλάξει. Γι αυτό ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις και δομήσαμε ισχυρές συμμαχίες και έχουμε ισχυρή οικονομία. Άρα οι πολίτες που θα ψηφίσουν θα πρέπει να ξέρουν ότι ο ένοικος του Μαξίμου ενδεχομένως θα πρέπει να διαχειριστεί μια νέα γεωπολιτική κρίση. Σκεφτείτε να έπρεπε να διαπραγματευθώ με τον κ. Ανδρουλάκη για τον Έβρο. Μόνη λύση η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη του δημοσιου με τον ιδιωτικό τομέα
Η συνέντευξη ξεκίνησε με αφορμή το δυστύχημα με θύμα την 12χρονη στην Καλλιθέα και τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι «με απασχολεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας καθώς προέρχομαι από την Κρήτη ένα νησί που χάνουν τους νέοι σε τροχαία δυστυχήματα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2030 που χρειάζεται συνδυασμό παρεμβάσεων από οδικά έργα μέχρι αλλαγή της οδηγικής κουλτούρας, βελτίωση της συμπεριφοράς των νέων και να αντιληφθούμε ότι όταν οδηγούμε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα δεν πρέπει να κάνουμε τον νταή. Να επιμείνω και στο κράνος που σώζει ζωές αλλά και ζώνη μπρος και πίσω υποχρεωτικά. Να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Για τη λεωφόρο Κηφισού είπε ότι μας απασχολεί το ζήτημα με την κίνηση. Η Αθήνα δεν στατιστικά η χειρότερη πόλη όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση των μέτρων σταθερής τροχιάς με την γραμμή 4 που θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας. Τα έργα αυτά είναι μακράς πνοής αλλα όταν υλοποιούνται ανακουφίζουν τους πολίτες. Ειδικά για τον Κηφισό υπάρχει ένα έργο για την παράκαμψη της Αθήνας από την Ελευσίνα προς την Υλίκη, είναι ένα έργο που πρέπει να ωριμάσουμε.
Όσον αφορά τα έργα ΣΔΙΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τα ΣΔΙΤ. Να δώσω ένα παράδειγμα: φοιτητικές εστίες. Θα κατασκευάσουμε 10.000 φοιτητικές εστίες με την μέθοδο αυτό. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες σε 3-4 χρόνια για 5 πανεπιστήμια. Είναι σημαντική παρέμβαση όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές στην οποία προχωρήσαμε.
«Εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και αυτό μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εντονότατη καχυποψία και ένας ξεκάθαρος κρατισμός. Πολλά από αυτά όπως για τα τοπικά νομίσματα δείχνουν μια αντίληψη της οικονομίας που είναι ξεπερασμένη. Προφανώς ο ρόλος του κράτους είναι να θέτει τους κανόνες και όταν χρειάζεται όπως συνέβη στην πανδημία να παρεμβαίνει. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία» είπε ακόμα ο κ Μητσοτάκης.