Η μάχη με τον καρκίνο δεν είναι άνιση, καθώς είναι ιάσιμος όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής του προσφέρουν στον καρκινοπαθή μεγάλο προσδόκιμο ζωής αλλά και ποιότητα ζωής.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι ομιλητές στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας την Κυριακή στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ο προληπτικός έλεγχος στάση ζωής.
Μάλιστα η πρόεδρος των Καρκινοπαθών Σοφία Γρηγοριάδου, απηύθυνε νέα έκκληση για την άμεση στελέχωση του Ογκολογικού τμήματος του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο με μία μονάχα Ογκολόγο. Καθώς, όπως σημείωσε, η λειτουργία του εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το φιλότιμο της μοναδικής γιατρού η οποία καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους καρκινοπαθείς της Δυτικής Μακεδονίας. Ζήτησε μάλιστα από όλους τους φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια στελέχωσης της μοναδικής Ογκολογικής μονάδας της Δυτικής Μακεδονίας και να εγγυηθούν την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο της περιοχής, εξασφαλίζοντάς τους ίδιες πιθανότητες ίασης με τους καρκινοπαθείς των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Γρηγοριάδου υπενθύμισε επίσης ότι πραγματοποιούνται ενημερωτικά σεμινάρια με σύγχρονα θέματα γύρω από τον καρκίνο με την Ψυχολόγο Υγείας, Πηνελόπη Μελίδου, κάθε Τετάρτη στις 5μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου.
Στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέως εντέρου αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Σιαπαλίδης, τονίζοντας ότι σε πρώιμα στάδια η νόσος είναι ιάσιμη, γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσοι έχουν βεβαρημένη κληρονομικότητα, ασθενείς συγγενείς α΄ βαθμού, είπε πως πρέπει να μπαίνουν νωρίτερα στην πρόληψη, από τα 30 έτη και οι υπόλοιποι από την ηλικία των 50 ετών, διότι όταν ο καρκίνος παχέως εντέρου θα δώσει συμπτώματα θα είναι σε προχωρημένη κατάσταση. Επισήμανε επίσης ότι ο ασθενής πριν μπει στο χειρουργείο πρέπει να έχει γνώση σε τι επέμβαση θα υποβληθεί και τι μετεγχειρητική αντιμετώπιση θα ακολουθήσει.
Έμφαση στην πρόληψη του Ουρολογικού καρκίνου έδωσε και ο Διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Αθανάσιος Μητρολιός, τονίζοντας ότι χρειάζεται προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 50 ετών γιατί οι καρκίνοι του προστάτη, της κύστης και του νεφρού ιώνται όταν εντοπιστούν έγκαιρα, ενώ για τις γυναίκες συνέστησε ένα υπερηγογράφημα ετησίως.
Στον καρκίνο του μαστού και στη σύγχρονη αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή αναφέρθηκαν ο Πλαστικός Χειρουργός και Ακαδημαϊκός Υπότροφος του ΑΠΘ Αντώνιος Τσιμπώνης και ο Πλαστικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Αλέξανδρος Σαράφης, οι οποίοι τόνισαν επίσης την ανάγκη πρόληψης καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια μάστιγα που βλάπτει γυναίκες έως και 12%, επομένως ο ρόλος της πρόληψης καταδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός. Υπογράμμισαν μάλιστα ότι η σύγχρονη θεώρηση θέλει την αποκατάσταση του μαστού ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και πως θα πρέπει να μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα πλέον μαζί με την αντιμετώπιση του καρκίνου το μαστού. Να μπαίνε στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και της κατάστρωσης ενός πλήρους σχεδίου για την αντιμετώπιση της ασθενούς.
Την εκδήλωση άνοιξε η παιδική χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, η οποία και καταχειροκροτήθηκε.