Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σινεμά > Εκεί που σταµατούν τα συνθήµατα και οι φιλοσοφίες… – Γράφει ο Φάνης Τοψαχαλίδης

Εκεί που σταµατούν τα συνθήµατα και οι φιλοσοφίες… – Γράφει ο Φάνης Τοψαχαλίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Πλησιάζει η στιγµή που η µικρού µήκους ταινίας µας θα κάνει την πρεµιέρα της στην χώρα µας. Στο 6 Διεθνές φεστιβάλ ψηφιακού κινηµατογράφου Αθήνας (http://www.aidff.com) στο κινηµατογράφο Αλκυονίς την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 10µµ! Η ταινία παρόλο που είναι µικρού µήκους εµπεριέχει πολλές από τις προσωπικές µου ανησυχίες από την παιδική µου ηλικία έως και το σήµερα. Παρόλα αυτά δεν είναι µια » εύκολη» ταινία και ας είναι δοµηµένη µε απλό τρόπο. Πολλές φορές δεχόµαστε τον ρεαλισµό σε µια ταινία βάζοντας κάποια “σύνορα – όρια ”, για το µέχρι που µπορεί να φτάσει, µε βάση τις δικές µας συνιστώσες (ακόµα και στους συµβολισµούς). Εκεί όµως που σταµατά η φαντασία των πολλών συχνά βρίσκεται η αφετηρία για κάποιους άλλους.

Το pre-trailer της ταινίας (σκηνή από το πολύκεντρο Πτολεµαΐδας)

Με αφορµή την πρεµιέρα της ταινίας έδωσα µια µίνι συνέντευξη. Ευχαριστώ τον «δηµοσιογράφο» για το ενδιαφέρον που έδειξε για την δουλειά µας.

Ακολουθεί η περίεργη αυτή συνέντευξη

Καλό είναι να είµαστε µετριοπαθείς και ταπεινοί, ειδικά στην τέχνη, αλλά στην κλειστή παρουσίαση της ταινίας πριν λίγο καιρό oι συντελεστές της ταινίας µε σκλάβωσαν µετά λόγια τους…βασικά κύριος µε τις πράξεις τους. Να τους ευχαριστήσω όλους!

Βίντεο µε τους βασικούς συντελεστές της ταινίας

Όπως είπα η ταινία δεν είναι «εύκολη» αλλά αφού πήρα το θετικό feedback από τους φίλους που µεγαλώσαµε µαζί κάτω από τις ίδιες ανησυχίες και προβληµατισµούς ένιωσα ότι κάτι καλό πετύχαµε όποια και αν είναι η τύχη της ταινίας στα φεστιβάλ κτλ. Εκεί που σταµατούν τα συνθήµατα και οι φιλοσοφίες… βρίσκεται η αφετηρία για την υπέρβαση πέρα από την λογική.

 

Θα ήθελα να κλείσω µε ένα απόσπασµα από ένα άρθρο για τον Νίκο Καζαντζάκη

«Τι αξία μπορεί να έχει μια επίπεδη πορεία, όταν ο άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του. Όλο και περισσότερες δυνάμεις, να υπερβάλλει τον εαυτό του. Ο Ανήφορος του Καζαντζάκη είναι μια έννοια δυναμική, «εν διαρκεί εξελίξει». Συμβολίζει την διάρκεια της προσπάθειας, την προσπάθεια ως το υπέρτατο ξετύλιγμά της, ως την προσπάθεια. Ένας τέτοιος πνευματικός και ηθικός Ανήφορος με ακατάπαυστα μετατιθέμενους στόχους και διαρκώς μετακινούμενα ορόσημα συχνά είναι επώδυνος, γιατί οδηγεί στο αδιέξοδο κι είναι υποχρεωμένος κανείς νʼ αρχίσει από το μηδέν ή να διαλέξει μια νέα αφετηρία.

Εξάλλου ό,τι πιο ουσιαστικό και σημαντικό συντελείται μέσα στο έργο του από ηθική άποψη – και το ηθικό στον Καζαντζάκη. ταυτίζεται πάντα με το ελεύθερο – έχει σαν σταθερό σκηνικό του ένα βουνό ή μια κορυφή, σύμβολα ακρότατης ελευθερίας. Εγκυμονείται και πλάθεται, θαρρείς, στα σπλάχνα ενός βουνού. Προσδιορίζεται ηθικά από το ορεινό πλαίσιο, έτσι που να σου εμπνέει τη βεβαιότητα πως σʼ ένα άλλο περιβάλλον δεν θα είχε κατορθωθεί.»

 

Πηγή: www.scriptamanent.gr

 

**Και για όσου δεν γνωρίζουν τι σηµαίνει η λέξη Τσατάλα να τους πω ότι είναι η σφεντόνα!

 

***Για ακόμα 7 μέρες θα είναι ανοιχτή η ψηφοφορία για την αγαπημένη ταινία του online κινηματογραφικού διαγωνισμού. Εκεί βρίσκεται και η ΕΠΙΒΟΛΗ 6/9 του Konstantinos Ioannidis & Fanis Topsachalidis με πρωταγωνιστές από την περιοχή της Κοζάνης & Πτολεμαΐδας όπως τους Costa Karanatsios, Γιώργος Κοντορίκος,Xristoforou Nitsa,

Despina Grigoriadou, Konstantinos Ioannidis.Με την εξαιρετική μουσική του Giannis Papadimitriou.

 

Μπορείτε να δείτε την ταινία και να ακούσετε το soundtrack της ταινίας στο link του διαγωνισμού!

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Φάνης Τοψαχαλίδης