Με τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας και την βίαιη απολιγνιτοποίηση που αγγίζει σε υπερθετικό βαθμό την περιοχή μας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο ανάπτυξης για να παραμείνει ζωντανή η περιοχή και να κρατήσει το παραγωγικό της εργατικό δυναμικό, επιστημονικό και μη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Η ύπαρξη υποκαταστήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην πόλη της Πτολεμαΐδας – και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών κι Ενεργειακών Πόρων – αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης κι αξιοποίησης εθνικών κι ευρωπαϊκών πόρων στην Δυτική Μακεδονία.
Τι είναι, όμως, το ΕΚΕΤΑ;
Tο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της ΕΕ. Ιδρύθηκε το 2000 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια, η βιωσιμότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, η έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων και η κυκλική οικονομία, συνθέτουν κάποια από τα κύρια πεδία, στα οποία δραστηριοποιούνται τα πέντε (5) Ινστιτούτα του. Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων – ΙΔΕΠ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΙΠΤΗΛ, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών – ΙΜΕΤ, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών – ΙΝΕΒ και το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας – ΙΒΟ, συγκεντρώνουν περισσότερους από 1100 εργαζομένους -στην πλειονότητά τους μηχανικούς και επιστήμονες- σε 6 περιφέρειες και 7 πόλεις.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ενίσχυση των συνεργασιών του με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καθώς και με φορείς ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού ιστού μέσω της αξιοποίησης της υψηλής τεχνογνωσίας και των εξειδικευμένων υπηρεσιών του Κέντρου.
Το υποκατάστημα του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα περιφερειακού παραρτήματος με μακρά ιστορία. Από το 1987 και το τότε «Κέντρο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων» (ΚΤΕΣΚ) φτάσαμε το 2007 στην ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου στην Πτολεμαΐδα, το 2022 στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης του υφιστάμενου κτηρίου και έχοντας ακόμη μεγαλύτερες βλέψεις περαιτέρω επέκτασης, ενώ προσαρμόζεται στις αλλαγές κι εναρμονίζεται επιστημονικά με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής. Υπεύθυνος του παραρτήματος Πτολεμαΐδας είναι ο Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.
Βρίσκεται στο 4ο χλμ. Πτολεμαΐδας – Μποδοσάκειου Νοσοκομείου (περιοχή Κουρί), ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, αποτελεί ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό κόσμημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της καινοτομίας που πρεσβεύει το ΕΚΕΤΑ. Τα εργαστήριά του είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διαρκώς εμπλουτίζονται με νέα, για καλύτερα κι απολύτως έγκυρα επιστημονικά αποτελέσματα.
Να επισημάνουμε, τέλος, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΕΤΑ είναι στη διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου για την διερεύνηση προγραμμάτων με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Μαρία Κοτζακόλιου