Το Ημερολόγιο του 2020 είναι αφιερωμένο στoν τόπο μας και τις ομορφιές του. «Μια κρυμμένη ομορφιά», τον είχε χαρακτηρίσει κάποιος δημοσιογράφος από την Αθήνα, που άργησε να τον ανακαλύψει. Οι ομορφιές του τόπου μας είναι πάρα πολλές, έτσι που να δυσκολεύεται κανείς τι να πρωτοεπιλέξει και να προβάλει… Θα ρισκάρουμε μία επιλογή με το φόβο μήπως τον αδικήσουμε, προβάλλοντας ένα μέρος…
«Δεν είναι κύριο μέλημά μου να διαφημίσω αυτόν τον τόπο, έγραψε άλλος δημοσιογράφος των Αθηνών που επισκέφθηκε και θαύμασε τον τόπο μας, όσο το να αναδείξω κάποιες ομορφιές του, που λόγω κακών χειρισμών αλλά και απόστασης από Αθήνα δεν έχουν γίνει ως τώρα γνωστές σε πολλούς Έλληνες.
Η επίσκεψη στα Σέρβια και συγκεκριμένα στην άγνωστη Καστροπολιτεία μόνο συναρπαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Καταπληκτικό τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη με τους τεράστιους ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους. Μέσα σε μια άγρια ομορφιά στέκει η Καστροπολιτεία των Σερβίων σε θέση περίοπτη αλλά και οχυρωματική.»
Στην άγνωστη στο ευρύ κοινό Καστροπολιτεία μας, σε κομβικό σημείο-πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία σώζονται μέρος των τειχών που χρονολογούνται στη μεσοβυζαντινή εποχή (11ος-12ος αιώνας) τμήμα της κεντρικής υψηλής πύλης του Κάστρου, τμήματα Υδραγωγείων, κινστέρνες (πηγάδια) και ίχνη σπιτιών και εκκλησιών. Κάποιες εκκλησίες σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση με πολλές σπάνιες και θαυμάσιες τοιχογραφίες και με πλούσιο διάκοσμο, όπως η μεγάλη Βυζαντινή Βασιλική Εκκλησία του 11ου αιώνα και η εκκλησία του Προδρόμου Ιωάννη.
«Ο Μυστράς της Μακεδονίας» χαρακτηρίστηκαν τα Σέρβια και θα ήταν, αν είχαν τύχει λίγης καλύτερης μεταχείρισης και κάποιας μεγαλύτερης προβολής.
Τα σημερινά Σέρβια είναι χτισμένα στην πλαγιά του βουνού, συνέχεια από τα Βυζαντινά Σέρβια. Στην κορυφή του δεσπόζει η Ακρόπολη του Κάστρου που μαζί με το «Παλάτι του Βασιλιά» φαντάζουν από μακριά. Πάντα ήταν το κέντρο της περιοχής. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με τα πόδια, αλλά ακόμα και με αυτοκίνητο, σε μια πανέμορφη περιοχή χωμένη στο πράσινο.
Δύο φαράγγια περικλείουν την Καστροπολιτεία μας και οι υπέροχες μορφές βράχων ιδίως στο μεγάλο φαράγγι, τη Χούνη, σε σχήματα, όπως του «μαρμαρωμένου βασιλιά», «του δεσπότη», «του γερακιού» κ.ά. σε συγκλονίζουν
Φτάνοντας ψηλά στο Κάστρο ανταμείβεσαι από την ομορφιά και τη θέα του. Από εκεί ψηλά μπορούσαν οι κάτοικοι να βλέπουν όλη την περιοχή μέχρι την Κοζάνη αλλά και ακόμη να έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης γνώσης κάθε εχθρικής επίθεσης.
Οι μυρωδιές του βουνού, όλη η χλωρίδα και η πανίδα του τοπίου συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό σ’ αυτή την ειδυλλιακή και πανέμορφη περιοχή.
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα Σέρβια, προς το βορρά, υπάρχει ο ποταμός Αλιάκμονας, που στο σημείο αυτό έγινε τεράστια τεχνητή λίμνη λόγω του υδροηλεκτρικού φράγματος του Πολυφύτου που δημιουργήθηκε σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη γέφυρα. Πάνω στην υψηλή γέφυρα Σερβίων, 1372 μέτρων, βλέπεις τακτικά ερασιτέχνες ψαράδες με τα καλάμια τους να πιάνουν πρωί-πρωί θέση για καλύτερη ψαριά. Αναβαθμισμένη και η γεωργία της περιοχής, καθώς όλος ο κάμπος αρδεύεται με τα νερά της λίμνης και καθίσταται ευφορότατος. Καλλιεργητές καταφθάνουν ακόμη και από την Αθήνα να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά, που ιδιαιτέρως ευδοκιμούν στην περιοχή.
Ο Ναυτικός Όμιλος όπου υπάρχουν ιστιοπλοϊκές εγκαταστάσεις για αθλητές, ή και ακόμη για παιχνίδια στο νερό με τζετ σκι, η Νεράιδα, πάνω σε ένα λοφίσκο, απ’ όπου η θέα είναι εξαιρετική και δίνει στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, τόπος αναψυχής με καφέ και ταβέρνες, που αποτελεί τον πιο τουριστικό προορισμό του Νομού Κοζάνης, συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.
Όπως και στα Σέρβια, έτσι και στη Νεράιδα, υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία για διαμονή με τις απαραίτητες ανέσεις.
«Η απόσταση λοιπόν του πανέμορφου αυτού τόπου από την Αθήνα, λέει ο δημοσιογράφος μας, δεν είναι απαγορευτική, ειδικά όμως από Θεσσαλονίκη, σε μιάμιση ώρα απολαμβάνεις όλες τις φυσικές ομορφιές του «σχετικά αυτού άγνωστου μέρους»…
Αυτό, λοιπόν, το «σχετικά άγνωστο μέρος» θέλουμε με το παρόν ημερολόγιο να το κάνουμε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό και παρακαλούμε όσους το αγαπούν, να το προβάλλουν με όποιον τρόπο μπορoύν…
Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Γραφείου του Μ.Ο.Σ. Εκτός Σερβίων μπορεί να σταλεί αντικαταβολή (αντί 5 ευρώ). Τηλ. 2464022555 ή 6979213106