Χωνευτήρι πολιτισμού αναδεικνύεται ο σύλλογος Βλατσιωτών στην περιοχή μας. Ακατάπαυστα έχει κάτι να μας παρουσιάσει και να μας εντυπωσιάσει.
Ο ακούραστος πρόεδρός του κ. Κώστας Γαλάνος σε συμπαράσταση με το συμβούλιό του – προχθές της Ορθοδοξίας – επάνδρωσε λεωφορείο για τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, να βρεθούν στην υπέροχη Βλάστη, στο μνημόσυνο των ευεργετών του χωριού.
Όλοι στην ώρα μας παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ν. Ευ. Μάρκου και την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ το δήμο εκπροσώπησε επάξια ο αντιδήμαρχος κ. Απ. Καΐδης. Στο τέλος ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία από τη φιλόλογο Ε. Γαλάνου, που ανέγνωσε τα ονόματα των ευεργετών της Βλάστης.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που γιορτάζει η χριστιανοσύνη την αναστύλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 843 μ.Χ., όλοι μας, μετά το τέλος της λειτουργίας με μια εικόνα στο χέρι βγήκαμε γύρω στον αυλόγυρο της εκκλησίας και ο ιερέας με τους ψάλτες έψαλλαν τους σχετικούς με την ημέρα ψαλμούς. Σχολώντας η εκκλησία, ο σύλλογος των Βλατσιωτών σέρβιρε διάφορα γλυκίσματα στους παρευρισκομένους.
Συγκινημένοι όλοι μας που τόσα πολλά τέκνα της ξενιτεμένα στο εξωτερικό – κυρίως – με ιδιαίτερες θέσεις και πλούτο δεν λησμόνησαν την μικρή τους πατρίδα, τη Βλάστη. Την ευεργέτησαν ο καθένας με τον τρόπο του. Όπως ο Χριστόδ. Γαλάνος, ο Ευσέβιος Βίτης, ο Ηλίας Κουντουράς ή Φαρμάκης και πολλοί άλλοι.
Αυτήν την πατρίδα, που κάποτε ήταν από τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα των Βαλκανίων, με υψόμετρο 1160τμ ανάμεσα στο Άσκιο και στο Μουρίκι, επισκεφτήκαμε όλο το γκρουπ, ήπιαμε το καφεδάκι μας σε ένα από τα καφέ μπαρ του χωριού, κουβεντιάσαμε για την ιστορία του τόπου. Ρώτησα τον πρόεδρο του χωριού πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και η απάντηση που πήρα ήταν
«μόνον πενήντα (50), ενώ το καλοκαίρι ξεπερνούν τους δύο χιλιάδες (2000)». Μάθαμε επίσης πως στα μέσα του 19ου αιώνα λειτούργησε «Αρρεναγωγείο» και λίγο αργότερα «Παρθεναγωγείο».
Μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε τα μαγαζιά, τα καλντερίμια, να φωτογραφίσουμε τα αρχοντικά της, τις ταβερνούλες της, τα ανακατασκευασμένα σπίτια της.
Παρ’ ότι είμαστε στις 20 του Μάρτη η Βλάστη είχε χιόνι. Το καλοκαιράκι εδώ γίνονται οι γιορτές της γης και οικολογικά φεστιβάλ.
Όλοι μας ικανοποιημένοι από την μικρή εκδρομή στη Βλάστη, ευχαριστώντας το προεδρείο, μπήκαμε στο λεωφορείο και το μεσημέρι επιστρέψαμε στην πόλη.
Γράφει η Συρματένια Καλογήρου (Τούλα)
Φιλόλογος – Παιδαγωγός