Στις 18 Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να εξεταστεί η αυτεπάγγελτη δίωξη του Εισαγγελέα Κοζάνης κατά της ΔΕΗ, για τις εργασίες κατεδάφισης κτηρίων της ΔΕΗ στο Βιομηχανικό Συγκρότημα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).
Η αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα Κοζάνης κατά της ΔΕΗ είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 19 Οκτωβρίου 2016, αναβλήθηκε ωστόσο λόγω ότι το δικαστήριο δεν θέλησε να προδικάσει την υπόθεση μια και στις 8 Δεκεμβρίου 2016 επρόκειτο να εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης η προσφυγή της ΔΕΗ κατά του Δήμου Εορδαίας, κατά της διακοπής των εργασιών κατεδάφισης κτηρίων της ΔΕΗ στο Βιομηχανικό Συγκρότημα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Πράγματι, στις 8 Δεκεμβρίου εκδικάστηκε η προσφυγή της ΔΕΗ κατά του Δήμου Εορδαίας για τη διακοπή των εργασιών κατεδάφισης στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο αναμένεται να εκδοθεί σε 2-3 μήνες από την εξέταση της υπόθεσης, όπως είχε δηλώσει στο «e-ptolemeos.gr» ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας, δικηγόρος Ευθύμιος Λιάκος ο οποίος παραστάθηκε στο δικαστήριο ως συνήγορος του Δήμου Εορδαίας.
Υπενθυμίζεται ότι η διένεξη μεταξύ ΔΕΗ και δήμου Εορδαίας για το γκρέμισμα βιομηχανικών κτηρίων της επιχείρησης στο Βιομηχανικό συγκρότημα της ΔΕΗ ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ΔΕΗ προχώρησε σε εργασίες κατεδάφισης κάποιων κτηρίων στο Βιομηχανικό συγκρότημα του ΛΚΔΜ. Οι εργασίες διακόπηκαν ωστόσο στις 30 Αυγούστου μετά από αντίδραση του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και κατόπιν παρέμβασης του τμήματος Δόμησης του Δήμου Εορδαίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ΔΕΗ δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια για τις εργασίες κατεδάφισης.
Σημειωτέον ότι το όλο θέμα στάθηκε αφορμή να διαρραγούν σοβαρά οι σχέσεις μεταξύ ΔΕΗ και Δήμου Εορδαίας και να βρίσκονται ακόμα στον ‘πάγο’, καθώς η ΔΕΗ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται τον πολύ καλής ποιότητας λιγνίτη που υπάρχει κάτω από τις εν λόγω παλαιές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Από την πλευρά του ο Δήμος Εορδαίας αντιδρά στο γκρέμισμα των βιομηχανικών αυτών κτηρίων της ΔΕΗ στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε πριν 60 χρόνια η εξόρυξη λιγνίτη. Διότι, όπως υποστήριξε και στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε κατηγορούμενος για τη διακοπή των εργασιών κατεδάφισης, τα κτήρια αυτά αποτελούν πόρο για την εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής, χρειάζεται δηλαδή αυτά τα κτήρια για τη δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου και Βιομηχανικού Πάρκου. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Εορδαίας έχει απευθυνθεί στο μεταξύ στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ζητώντας να ανακηρυχθούν τα βιομηχανικά αυτά κτήρια σε σύγχρονα ιστορικά μνημεία.