ΕΣΗΕΜ-Θ: ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Τη συνεισφορά του φωτορεπορτάζ και της δημοσιογραφίας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης ανέδειξε η έκθεση φωτογραφιών «Κοζάνη-Γρεβενά 1995: Στο χάσμα του Σεισμού», η οποία εγκαινιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης στις 13 Μαΐου 2015, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή.
Περισσότερες από 100 φωτογραφίες των φωτοειδησεογράφων Γιώργου και Νίκου Γιακουμίδη συγκροτούν τον κορμό της έκθεσης με που οργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης, με την υποστήριξη της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, προβλήθηκαν μαρτυρίες ανθρώπων από φορείς, οργανώσεις και κρατικές ή ιδιωτικές δομές που είχαν πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό.
«Η προσφορά της δημοσιογραφίας δεν είναι μόνο να ελέγχει και να παρουσιάζει, αλλά και να προτείνει και να ευαισθητοποιεί. Αποφασίσαμε να κάνουμε την συγκεκριμένη έκθεση για να διατηρηθεί στο άνυσμα του χρόνου αυτή η συλλογική και ιστορική μνήμη με επίκεντρο τον σεισμό του 1995, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι είναι θεματοφύλακές της», είπε εγκαινιάζοντας τη διοργάνωση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Αναστάσιος Φωκιανίδης.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Δαβάνης, που είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης, τόνισε ότι «οι φωτογραφίες δεν έχουν απλά σκοπό να δείξουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να αντιληφθούν τη σημασία της ενημέρωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την προσδοκία να μεταφερθεί το υλικό που εκτίθεται και σε έντυπη έκδοση.
«Στον τρόμο που είχε το βλέμμα των ανθρώπων, στα συναισθήματα, εκεί εστιάσαμε τους φωτογραφικούς μας φακούς», εξήγησε ο Γιώργος Γιακουμίδης, και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις να βοηθούμε στο κουβάλημα πραγμάτων. Δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια του κόσμου να σώσει το σπιτικό του».
«Αρχικά υπήρχαν μόνο σκόρπιες πληροφορίες για καταστροφές σε πολλά χωριά. Ο κόμπος όμως στο στομάχι καθώς προσεγγίζαμε την περιοχή μεγάλωνε. Φτάνοντας στα χωριά αντικρίσαμε εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, μανάδες με μικρά παιδιά σε απόγνωση και γέροντες με δάκρυα στα μάτια. Φωτογραφίζαμε ασταμάτητα», περιέγραψε ο Νίκος Γιακουμίδης την εμπειρία από το ρεπορτάζ στην περιοχή.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής Κοζάνης, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος και ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης (και στην περίοδο του σεισμού του 1995) Πασχάλης Μητλιάγκας.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης ως το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου.
Το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο Βιωματικό-Διαδραστικό Εργαστήριο. Θα μιλήσουν οι φωτορεπόρτερ Γιώργος και Νίκος Γιακουμίδης, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χάτσιος, Θωμάς Κάστιας, Φωτεινή Διάφα, Θεόδωρος Καρυπίδης, Κατερίνα Μαρκοπούλου, Αντώνης Μαυρίδης, Σπύρος Κουταβάς, Γιάννης Κωσταρέλλας, Μάκης Νασιάδης, Δέσποινα Αμαραντίδου κ.ά. Θα προβληθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων από ανθρώπους κοινωφελών υπηρεσιών και οργανισμών που συνέδραμαν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στον σεισμό της 13ης Μαΐου 1995, καθώς και πρωτοσέλιδα της εποχής.