Την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής στεγάζει πλέον η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, από την διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του υπουργείου Πολιτισμού Έλενα Κόρκα.
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί βρήκαν τον κατάλληλο χώρο έκθεσης για το κοινό, στο διώροφο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Δημοκρατίας 12, στο κέντρο της Κοζάνης. Στο χώρο φιλοξενούνται ευρήματα, προϊστορικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία εκτίθενται σε πέντε αίθουσες και στην αυλή του κτηρίου. Πρόκειται για μαρμάρινα ευρήματα, όπως αγάλματα, αναθηματικές στήλες, ταφικά κατάλοιπα, λίθινα, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα, κοσμήματα, πήλινα αγγεία και ειδώλια.
Να σημειωθεί ότι η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης είχε εγκαινιαστεί το 1989, αλλά διέκοψε τη λειτουργία της με τον μεγάλο σεισμό του 1995, καθώς το κτήριο είχε κριθεί ακατάλληλο. Στη συνέχεια ο δήμος Κοζάνης το ανακαίνισε πλήρως, με χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, καθώς παραδόθηκε για πολιτιστική χρήση ένα πραγματικό στολίδι, αλλά ομολογουμένως με μεγάλη καθυστέρηση, αφού από τον σεισμό του 1995 πέρασαν 21 ολόκληρα χρόνια.
Όπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, το 1989 που άρχισε να λειτουργεί η Αρχαιολογική Συλλογή, είχε ως βασικό πυρήνα εκθεμάτων μία μικρή συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε από ευρήματα όλων των περιοχών της Κοζάνης, κυρίως από τα ευρήματα των μεγάλων σωστικών ανασκαφών, που πραγματοποιούνται εδώ και είκοσι χρόνια στο νομό Κοζάνης, όπως οι ανασκαφές της Εγνατίας οδού, τους παράπλευρους άξονές της και για τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Αντικείμενα όλων αυτών των ενοτήτων συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία έχει πέντε αίθουσες, ενώ σε εκθεσιακό χώρο έχει μετατραπεί και η αυλή. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σημείωσε ότι « στην 1η αίθουσα εκτίθενται ευρήματα της προϊστορικής εποχής. Στη 2η αίθουσα μπορεί να δει κανείς μεταλλικά αντικείμενα όλων των περιόδων. Η 3η αίθουσα περιλαμβάνει αγγεία και αντικείμενα ειδωλοπλαστικής τέχνης των κλασικών, ελληνιστικών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων. Η 4η και 5η αίθουσα περιλαμβάνουν γλυπτά, επιτύμβιες και αναθεματικές στήλες, αλλά και στήλες που έχουν σχέση με τη λατρεία. Ένα από τα σημαντικότερα σύνολα προέρχεται από την πόλη της Κοζάνης, ειδικότερα από το σύνολο του Ρωμαϊκού τάφου που ανακαλύφτηκε στην οδό Αρκαδίου, όπου βρέθηκαν αγάλματα και μία μαρμάρινη λάρνακα, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη αξιόλογης τέχνης και σ’ αυτούς τους χρόνους, στην πόλη της Κοζάνης».
Η διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, τόνισε: «Είναι μία σημαντική στιγμή, μία προσπάθειας ετών και ετών, από αρχαιολόγους, συντηρητές, όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, παλιών και νεώτερων. Σήμερα, πραγματικά φαίνεται το αποτέλεσμα στο κοινό. Γιατί πρέπει να καταλαβαίνει και η τοπική κοινωνία την προσπάθεια που κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι για τους πολίτες, για την τοπική κοινωνία. Εκείνοι θα το απολαμβάνουν, οι νέες γενιές θα μαθαίνουν για την ιστορία τους. Αυτή η προσπάθεια νομίζω υπήρξε πολύ γενναία και άξια. Σήμερα το μουσείο δίδεται στο κοινό και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την πόλη της Κοζάνης».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η πρώην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδου, χαιρέτησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Κεχαγιάς, ενώ η Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, ξενάγησε τον κόσμο που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, στις αίθουσες εκθεμάτων της Αρχαιολογικής Συλλογής. Να σημειωθεί τέλος ότι το νεοκλασικό κτήριο είναι δωρεά του ευεργέτη Παναγιωτίδη στο δήμο Κοζάνης, ο οποίος στη συνέχεια το παραχώρησε για χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού.
Πηγή φωτογραφιών από το www.mikrovalto.gr