Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Έγιναν τα εγκαίνια του εντυπωσιακού μουσείου μηχανών του Β. Μυλωνά στην Αναρράχη Εορδαίας (Πολλές Φωτογραφίες και Βίντεο)

Έγιναν τα εγκαίνια του εντυπωσιακού μουσείου μηχανών του Β. Μυλωνά στην Αναρράχη Εορδαίας (Πολλές Φωτογραφίες και Βίντεο)

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή τα εγκαίνια του μουσείου που φιλοξενεί την ιδιωτική συλλογή μηχανών εσωτερικής καύσης του γνωστού βιοτέχνη, πατριώτη με μεγάλη κοινωνική προσφορά, Μυλωνά Βελισάριου (Ζωοτροφές Αναρράχης), στην Αναρράχη Εορδαίας.

Πρόκειται για μία μεγάλη συλλογή (ίσως μοναδική σε όλη την Ελλάδα) από σπάνια μηχανήματα, τα οποία ο γνωστός σε όλους μας κ. Ρούλης με πολύ μεράκι συγκέντρωσε μετά από έρευνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα συντήρησε διαθέτοντας χιλιάδες ώρες προσωπικού χρόνου, και τα κατέστησε πλήρως λειτουργικά.

Με την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου αυτού, ο κ. Μυλωνάς υλοποίησε ένα διαχρονικό του όνειρο, να εκθέσει στο κοινό τα κομμάτια της βιομηχανικής μας ιστορίας που με πάθος συνέλλεξε, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευχέρεια να δουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τις παλιές τεχνολογίες αλλά και την εξέλιξη τους. Πρόκειται βέβαια για μία πολύ δαπανηρή προσπάθεια, η αγάπη του όμως για τις μηχανές δεν του επέτρεψε ούτε μία στιγμή να σκεφτεί τα χρήματα που διέθετε όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τις μηχανές όσο και για την κατασκευή του μουσείου.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν άνθρωποι που στηρίζουν διαχρονικά τον κ. Μυλωνά, αλλά και άγνωστοι που άκουσαν για το μουσείο και ήρθαν να ξεναγηθούν. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις μηχανές σε λειτουργία, ενώ ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Μυλωνά και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του.

Για το εγχείρημα μίλησε κατά την τελετή ένας παλιός γνώριμος του κ. Μυλωνά, ο πρώην Βουλευτής Κοζάνης Νίκος Παπαφιλίππου, ο οποίος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει διατελέσει Διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς. Ο κ. Παπαφιλίππου έκανε εκτενή αναφορά στα είδη των μηχανών, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και το πόσο δύσκολο ήταν για κάποιον να τα συλλέξει και να τα καταστήσει λειτουργικά.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο επίδειξη λειτουργίας των μηχανών, από τον Βελισάριου Μυλωνά

 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναδείχθηκε και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον που υπάρχει για τα εκθέματα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Ασημόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του μουσείου, ενώ ανέφερε πως ο κ. Μυλωνάς το έχει ήδη θέσει στη διάθεση του ΤΕΙ για εκπόνηση μελετών και επίσκεψη φοιτητών στα πλαίσια μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο μας μίλησε για τον κ. Μυλωνά η Πρόεδρος της Τ.Κ. Αναρράχης κ. Βαρβάρα Ανδρεάδου: «Δεν γνωρίζω πολλά από μηχανές, γνωρίζω όμως τον άνθρωπο Μυλωνά. Ο κύριος Ρούλης μας όπως συνηθίζω να τον λέω, είναι ένας υπέροχος Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, πρόθυμος να βοηθήσει σε οτιδήποτε του ζητάω ως Πρόεδρος του χωριού και πάντα αφιλοκερδώς. Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι, εύχομαι ο Θεός να τον έχει καλά.»

Ο κ. Μυλωνάς, φανερά συγκινημένος για την εκπλήρωση του ονείρου του, ευχαρίστησε την οικογένεια του και τους συνεργάτες του, που μαζί με αυτόν πάλευαν επί δεκαετίες «μέσα στα λάδια και τα γράσα» για να γίνει αυτό το μουσείο πραγματικότητα. «Σήμερα που γίνομαι 70 χρόνων το δέχομαι σαν δώρο από τα παιδιά μου και το δωρίζω σε όλη την κοινωνία», είπε ο κ. Μυλωνάς σε μια αποστροφή του λόγου του, αποκαλύπτοντας στον κόσμο πως η μέρα των εγκαινίων συνέπεσε με τα γενέθλιά του, και δέχθηκε τις ευχές όλων ώστε να συνεχίσει να είναι δυνατός και δημιουργικός. Ακολούθησε δεξίωση στο εργοστάσιο του κ. Μυλωνά, στην Αναρράχη.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team