Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Έφθασε η ώρα για την μετάδοση του οδοιπορικού στη Βλάστη, από την εκπομπή “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ1

Έφθασε η ώρα για την μετάδοση του οδοιπορικού στη Βλάστη, από την εκπομπή “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ1

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Έφθασε η ώρα για την μετάδοση του μουσικοχορευτικού οδοιπορικού στην παράδοση της Βλάστης, από την εκπομπή “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ1, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Καθηγητής – Διευθυντής Τομέα Εθνομουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας.

Το μουσικό οδοιπορικό στη Βλάστη θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στην ΕΡΤ1 από ώρα 13:00 έως 15:00.

Ειδικότερα ο οικοδεσπότης της εκπομπής Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», μάς προσκαλούν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 και ώρα 13:00-15:00, σ’ ένα μουσικό οδοιπορικό στη Δυτική Μακεδονία, στο πανέμορφο οροπέδιο της Βλάστης Κοζάνης. Κάθε καλοκαίρι η κοινότητα των Βλατσιωτών ανασυντάσσεται στα βήματα του τελετουργικού «τρανού χορού» που εντάχθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού στον εθνικό κατάλογο της Ουνέσκο για την άυλη πολιτισμική κληρονομιά.

Με την ευκαιρία αυτή, στο κάλεσμα της εκπομπής ανταποκρίθηκαν απόδημοι κάτοικοι του χωριού απ’ όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Βόλο και Αθήνα) που επέστρεψαν στον γενέθλιο τόπο για ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι. Τους πολύ ιδιαίτερους χορούς και τα τραγούδια των μερακλήδων Βλατσιωτών συνοδεύουν τα μακεδονίτικα χάλκινα πνευστά από την περίφημη Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, που μετρά τέσσερις γενιές λαϊκών οργανοπαικτών.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Λάζαρος Βαλκάνης (κλαρίνο), Τάσος Λ. Βαλκάνης και Αντώνης Κωστόπουλος (τρομπέτα), Βαγγέλης Κόντης (ακορντεόν), Λάζαρος Κωστόπουλος (τρομπόνι) και Θανάσης Σαμαράς (τύμπανα).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη από τους συλλόγους Βλατσιωτών: Θεσσαλονίκης «Άγιος Παντελεήμονας» (πρόεδρος: Τούλα Λαμπαδάρη), Πτολεμαΐδας «Προφήτης Ηλίας» (πρόεδρος: Φιλιώ Βαρβαρούση-Ζησάκου), Καστοριάς (πρόεδρος: Μάγδα Κουμπάνη), Λάρισας «Το Mουρίκι» (πρόεδρος: Κωνσταντίνος Βασβατέκης) και Βόλου «Ο Άγιος Μάρκος» (πρόεδρος: Γιάννης Τσάτσος).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στη Βλάστη τον περασμένο Απρίλιο (Δείτε ΕΔΩ).

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team