Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Εφ’ όλης της ύλης από την Κοζάνη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – Τι είπε για Πτολεμαΐδα 5 και 3η Μονάδα – Πως απάντησε στο αίτημα των Δημάρχων για παροχή φυσικού αερίου από τον T.A.P. και Σταθμό Αναμονής στην περιοχή

Εφ’ όλης της ύλης από την Κοζάνη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – Τι είπε για Πτολεμαΐδα 5 και 3η Μονάδα – Πως απάντησε στο αίτημα των Δημάρχων για παροχή φυσικού αερίου από τον T.A.P. και Σταθμό Αναμονής στην περιοχή

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μία νέα σχέση μεταξύ κυβέρνησης και Δυτικής Μακεδονίας προανήγγειλε από την Κοζάνη πριν από λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εφ” όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μάλιστα, ο ίδιος, πλαισιωμένος από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. της ΠΕ Κοζάνης στάθηκε στον εξαιρετικά όπως χαρακτήρισε σημαντικό διάλογο και επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του και περιοδείας του στην περιοχή, με την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της, τους φορείς, την Περιφερειακή Αρχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναφερόμενος στις επαφές του αυτές ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως η Δυτική Μακεδονία έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και εκπροσωπήσεις… Το διήμερο της επίσκεψής μου γνώρισα καλά και τα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας, τα προβλήματα της Κοζάνης…», είπε, για να εξηγήσει πως είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος που αναπτύχθηκε κατά την παραμονή του στην περιοχή όπου «είδα από κοντά τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο τόπος… Θεωρώ πως αναπτύσσεται πλέον μία νέα σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της Δυτικής Μακεδονίας».

Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και τα ενεργειακά ζητήματα όπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν από τη συνέντευξη του αρμόδιου επί των ενεργειακών θεμάτων Υπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε: «δίνουμε τεράστιο βάρος στη Δημόσια ΔΕΗ και στην ανασυγκρότησή της. Με το νέο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Επιχείρησης θα πετύχουμε τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή και η τοπική κοινωνία. Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση γιατί η Δυτική Μακεδονία αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα οφέλη από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή είναι πολλά. Πολλές όμως είναι και οι επώδυνες συνέπειες στην περιοχή από την ενεργειακή βοήθεια που δίνει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε για το καλύτερο», επεσήμανε.

Τη μερίδα του λέοντος στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού κατείχε το ζήτημα της νέας Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» για την κατασκευή της οποίας ο κ. Λαφαζάνης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην κατασκευή της 5ης Μονάδας. Στηρίζουμε την κατασκευή της και ήδη έχω υπογράψει 2 άδειες. Εκκρεμεί η υπογραφή για την άδεια κατασκευής της την οποία αυθημερόν μόλις έρθει στο Υπουργείο -και αυτό θα γίνει εντός των ημερών- θα την υπογράψω». Ως προς τα της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου και της κυβέρνησης με τον μειοδότη της Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» ο Υπουργός σχολίασε πως από πλευράς του το Υπουργείο θα επιδιώξει την μείωση του τιμήματος κατασκευής εκφράζοντας την πεποίθηση πως «οι προσπάθειές μας θα αποδώσουν προς αυτή την κατεύθυνση» μη παραλείποντας όμως να εξηγήσει ότι «σεβόμαστε και θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις διαδικασίες. Σεβόμαστε και θα σεβαστούμε το γεγονός ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε μειοδότης. Αυτό που θα προσπαθήσουμε εμείς να επιτύχουμε -μέσα από συναινετικό διάλογο- είναι η μείωση του τιμήματος κατασκευής της Μονάδας χωρίς να κωλυσιεργήσει και να καθυστερήσει το έργο. Το έργο θα προχωρά και ταυτόχρονα θα γίνονται και οι συζητήσεις…», είπε.

Πέραν της Μονάδας 5 η επαναλειτουργία της 3ης Μονάδας της Πτολεμαΐδας δεν απουσίαζε από τις αναφορές του Υπουργού. Μάλιστα ο ίδιος προανήγγειλε πως «γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της 3ης Μονάδας ως εφεδρικής, προκειμένου να λειτουργεί υποβοηθητικά στο σύστημα. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες της ΔΕΗ και κάνουμε ότι μπορούμε για να υπολειτουργήσει η Μονάδα…».

Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δη των τοπικών αρχών –πρωτίστως του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας- για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας δεν διέφυγε… των τοποθετήσεων του κ. Λαφαζάνη. «Η περιοχή όπως είπα έχει οφέλη από την ενεργειακή δραστηριότητα αλλά αυτό έχει και επώδυνες συνέπειες. Το ισοζύγιο είναι αρνητικό για την περιοχή, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το κοινωνικό τιμολόγιο για την περιοχή είναι κάτι που έχει αποδεχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας και όλες οι προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του πλασματικού υψηλού Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) που εμφανίζει η περιοχή λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο και τις όποιες αντιξοότητες και αδικίες για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δημιουργεί αυτό ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «έγκειται και αυτό στα όσα προανέφερα για τις… παρενέργειες από τη δράση της ΔΕΗ στην περιοχή. Με τα αντισταθμιστικά οφέλη θα ρυθμιστεί κατά κάποιο τρόπο και αυτή η αντιξοότητα», σχολίασε.

Στον αντίποδα και ανταπαντώντας σε σχετική ερώτηση για ακόμη μια φορά και από την Κοζάνη ο κ. Λαφαζάνης διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «η ΔΕΗ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται, δεν ιδιωτικοποιείται…. Ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να πωληθεί. Ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει δημόσιος και από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις μας θα κινούνται με βάση το δημόσιο συμφέρον. Η ενεργειακή πολιτική μας αλλάζει».

Ως προς τα των εργολαβικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Επιχείρηση ο Υπουργός έστειλε το μήνυμά του: «Οι εργολαβίες θα τελειώσουν. Οι εργολάβοι θα περιοριστούν δραστικότατα. Εργολάβοι θα υπάρχουν μόνο εκεί που η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να αναλάβει. Είναι απαράδεκτο –και το τόνισα και στη Βουλή- να δίδονται εργασίες που μπορεί να αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ σε εργολάβους. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλαμβάνει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων και οι εργολάβοι θα έχουν περιθωριακό ρόλο.

Τέλος, ως προς τα αιτήματα των Δημάρχων της περιοχής να δημιουργηθεί τεχνική υποδομή για την παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διέλευση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αέριο για οικιακή χρήση (θέρμανση) από όλους τους κατοίκους της περιφέρειας αλλά και τις αντιδράσεις τους για το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για αναμονή στη Δυτική Μακεδονία και η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί απλά και  μόνο για τη φιλοξενία του αγωγού, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «ως κυβέρνηση διεκδικήσαμε τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του Τ.Α.P. πράγμα που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Η πλευρά του Τ.Α.Ρ. είναι σύμφωνη να συζητηθεί το θέμα των αντισταθμικών οφελών και σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα Ελληνικά αιτήματα».

Πιο αναλυτικά ως προς τα αιτήματα των Δήμων για τον Αγωγό ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε με σαφήνεια: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να δούμε επί μέρους τα αιτήματα σε κάθε Δήμο. Δεν γίνεται ανά 1 χλμ. Αγωγού να υπάρχει και άντληση φυσικού αερίου. Θα επιδιώξουμε μια συνολική συμφωνία που θα αφορά όλη τη χώρα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες σε ευρύτερο καταμερισμό».

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team