Το νέο e-Περιουσιολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να γνωρίζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, να επιβλέπει τις μεταβολές και να διασταυρώνει τα στοιχεία – Σε περίπτωση απόκρυψης στοιχείων, το δημόσιο θα προχωρήσει σε κατάσχεση
Η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων φορολογούμενων δρομολογείται για το 2021. Στα σημαντικά Μεσοπρόθεσμα Έργα και Προγράμματα έργων για την περίοδο 2021-2024 που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτεται ότι το πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος. Δέκα χρόνια μετά από τη ψήφιση νομοθετικής διάταξης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πέντε χρόνια από τις εξαγγελίες για εφαρμογή του, φαίνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην οικονομία η υγειονομική κρίση δεν θα υπάρξει νέα αναβολή.
Mε το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων ενώ θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία. Η πλήρης λειτουργία του θα βοηθήσει τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να προσδιορίζουν το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Η τεράστια βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, θα περιλαμβάνει τα πάντα.
- Κατοικίες
- οικόπεδα
- αγροτεμάχια
- αποθήκες
- αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα
- σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη
- καταθέσεις σε τράπεζες
- πλάκες χρυσού
- μετοχές
- ομόλογα
- έντοκα γραμμάτια
- συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
- εταιρικά μερίδια ή και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Οι φορολογικές αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν πως εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις. Δηλώνοντας όλοι οι φορολογούμενοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η εφορία δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις. Επιπλέον οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες δεν θα δικαιολογούνται επαρκώς θα οδηγούν σε άμεσο φορολογικό έλεγχο και καταλογισμό των φόρων.
Το e-Περιουσιολόγιο θα είναι συμβατό με όλα τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση όπου τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά ενώ θα έχει δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει διασύνδεση για συλλογή πληροφοριών με:
- το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ
- το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
- το Κτηματολόγιο για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας
- το TAXIS και το ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οι οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης
Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία η δηλώσουν ανακριβή ο εντοπισμός τους θα οδηγεί σε κατάσχεση υπέρ του δημοσίου των στοιχείων που θα αποκρύψουν.
Πηγή: imerisia.gr