Το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαμαρτύρεται για την κατάργηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας και τμημάτων της και ζητά την αναβάθμιση και ενίσχυση τους και όχι την κατάργηση των υπαρχόντων υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ
επανειλημμένα έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα της στελέχωσης και αναβάθμισης της Περιφερειακής Δ/νσης του ΣΕΠΕ Δ. Μακδεοναις και των τμημάτων της.
Τελευταία επιστολή ήταν στις 17/01/2013 που επισυνάπτεται.
Με την τροποποίηση όμως το Π.Δ. 113/2014 “οργανισμός Υπουργείου εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας”ΦΕΚ 180 Α /29-08-2014 καταργείται η Περιφερειακή Δ/νση κοινωνικής επιθεώρησης Δ. Μακεδονίας καθώς και τα τμήματα Εργασιακών σχέσεων Γρεβενών και Πτολεμαΐδας.
Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα η τροποποίηση του παραπάνω Π.Δ. Και επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων που υπάρχουν πριν από αυτό για τους παρακάτω προφανής και σοβαρούς λόγους τους οποίους επανειλημμένα εξάλλου αναπτύξαμε χωρίς να εισακουσθούμε.
Η περιφερειακή διεύθυνση λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με σημαντική έλλειψη προσωπικού, στελεχώνεται μόνο από 13 επιθεωρητές μαζί με τα 5 τμήματα της με εμφανές αδυναμίες να ανταποκριθούν στους ελέγχους και τις αυξημένες ευθύνες τους.
Τονίζουμε εδώ ότι σε αντίστοιχη σε πληθυσμό περιοχή (θεσ/νίκη) υπάρχουν 49 επιθεωρητές εργασίας.
Η κατάργηση της Δ/νσης και τμημάτων της θα επιφέρει και νέα μείωση σε προσωπικό , εκτιμάται πάνω από 50% και έτσι θα καταστεί:
ñ αδύνατος ο έλεγχος των επιχειρήσεων της περιοχής, μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας και ανεξέλεγκτη η αδήλωτη , ανασφάλιστη και παράνομη εργασία
ñ δημιουργείται μία υπερπεριφέρεια που είναι αδύνατον να λειτουργήσει και μόνο λόγω της γεωγραφικής της έκτασης
ñ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποείται η ΔΕΗ Α.Ε. με 5 ΑΗΣ, 3 ΥΗΣ, καθώς και με ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη που καταλαμβάνουν έκταση 200 τετραγωνικών χλμ. Και εκτείνονται στις περιοχές της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας .
ñ Η γεωμορφολογική τους κατάσταση αλλάζει καθημερινά με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται οι οδοί πρόσβασης και οι εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι απασχόλησης του προσωπικού. Δραστηριοποιούνται εργολαβικά εκατοντάδες επιχειρήσεις όπως τεχνικές εταιρίες , μετάλλου, μεταφορών , κατασκευής και επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού , φυτικής παραγωγής, εξόρυξης, αρχαιολογικών ανασκαφών, κ.λ.π. Επίσης δραστηριοποιούνται στην περιοχή πολλές επιχειρήσεις γούνας, γουνοφόρων ζώων, επισιτιστικές και ξενοδοχειακές, κ.λ.π. Λόγω του ορεινού όγκου που αποτελεί τουριστικό προορισμό χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, Πισοδερίου, αναπτύσσονται επιχειρήσεις στα ορεινά χωριά των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας. Οι περιοχές αυτές πέρα από τον μεγάλο όγκο εργασίας είναι σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα τμήματα.
ñ Η ενοποίηση των περιφερειακών Διευθύνσεων Ηπείρου, Β. Ιονίου και Δ. Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα δημιουργεί μία νέα Δ/νση με μεγάλο αριθμό τμημάτων με ανομοιογενή δραστηριότητα(π.χ θαλάσσιος τουρισμός, ορυχεία)
ñ Ούτως ή άλλως η παραβατικότητα , η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία λόγω της έλλειψης προσωπικού ανθούν σε αυτήν την περίπτωση δημιουργώντας την υπερδιεύθυνση οι έλεγχοι θα είναι αδύνατον να γίνονται πλέον.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι το Εργατικό Κέντρο θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα η λειτουργία της Δ/νσης και των τμημάτων κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Θεωρούμε ότι οι Διευθύνσεις είναι καλά διαρθρωμένες και δεν απαιτείται η κατάργηση ή συγχώνευση αυτών ή τμημάτων γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος, απεναντίας το κόστος θα αυξηθεί ( όγκος δουλειάς, μετακινήσεις εκτός έδρας, κ.λ.π) λόγω της μεγάλης παραβατικότητας και την αδυναμία ελέγχων
Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζετε ότι οι υφιστάμενες Δ/νσεις αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας για αποτελεσματικούς και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά εργασίας.
Συμφωνούν εξάλλου και τα πορίσματα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Ελλάδα που κρίνουν ικανοποιητική την λειτουργία του ΣΕΠΕ και ζητούν την αναβάθμιση και ενίσχυση του και όχι την κατάργηση των υπαρχόντων υπηρεσιών και τμημάτων τους.»