Το E-PTOLEMEOS.GR παρουσιάζει μια νέα σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ, και σας προσκαλεί να τα εξερευνήσετε. Έρευνες και συνεντεύξεις με πρόσωπα της διπλανής πόρτας που έχουν κάτι διαφορετικό να μας πουν. Αναζητήστε τα podcasts του E-PTOLEMEOS.GR κάθε πρωί του Σαββάτου.
Χορηγός της σειράς είναι η Wattcrop, εταιρεία του Macquarie Green Investment Group. Η Wattcrop προσηλωμένη στις αρχές της αειφορίας, στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, και επενδύει σε έργα πράσινης ενέργειας.
Ο Panos Haritidis είναι από τους πιο γνωστούς dj στην Ελλάδα, με μια καριέρα στην οποία έχει καταφέρει να κάνει χιλιάδες κόσμου να χορεύουν σε clubs με τα τραγούδια που επιλέγει να παίζει και με τα remix του. Τα remix του έχουν εκατομμύρια views στο youtube και η πορεία του έχει εμφανίσεις σε μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ο ίδιος αποκαλύπτεται στα PODCAST του Αντώνη Πουγαρίδη για τα τριάντα (30) χρόνια παρουσίας του στον χώρο, μιλάει για τα σχέδιά του αλλά και για τη μουσική και τη νυχτερινή διασκέδαση.
Ο Πάνος ξεκίνησε να παίζει μουσική τριάντα χρόνια πριν και …συνεχίζει δυναμικά, όντας δημιουργικά ανήσυχος γύρω από τα μουσικά πράγματα. Είναι πλέον ένας από τους πλέον γνωστούς dj στον ελληνικό κόσμο και έχει παίξει παντού! Έχει οργώσει την Ελλάδα, σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, Ασία, Ντουμπάι και αλλού, ενώ στόχοι του είναι πλέον Αυστραλία, Αμερική κ.α.
Το μικρόβιο της μουσικής του μπήκε σε πολύ νεαρή ηλικία, καθώς όπως λέει η μητέρα του είχε δισκοπωλείο στην πόλη της Πτολεμαΐδας και τα πρώτα του βήματα τα έκανε δίπλα σε δίσκους. Εξυπηρετούσε πελάτες και επαγγελματίες της μουσικής και σε πολύ νεαρή ηλικία έπαιζε σε μαγαζιά και ως έφηβος έκανε ραδιόφωνο, όταν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ήταν τα 30 έτη. Ακολούθησε εμφάνιση στο DIVUS (τότε πολύ γνωστό μαγαζί της πόλης) και εμφανίσεις σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στις πλάτες του μετράει πολλές χιλιάδες εμφανίσεις του και συνεχίζει.
Η μαγεία του να δημιουργείς συναισθήματα
Η μαγεία του καλού καλλιτέχνη είναι να ξεσηκώνει τον κόσμο και όπως λέει, για αυτό και ασχολείται με τη μουσική που αγαπάει. «Η μαγεία του να δημιουργείς συναισθήματα στον κόσμο. Έχω δει ανθρώπους με τη μουσική να κλαίνε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ασχολείται με όλο το φάσμα της μουσικής, από ελληνική μέχρι και μπιτ και αραβική μουσική, ενώ περιγράφει πως «η μουσική είναι τέχνη», με τον ίδιο να έχει κάνει ρεμίξ σε μια σειρά τραγουδιών, αρκετά εξ αυτών να είναι επιτυχίες. Έχει πολύ μεγάλη γκάμα μουσικής, με τον Πάνο να λέει απλά ότι ο ίδιος κάνει ότι αγαπάει!
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε ελληνικές βραδιές στο εξωτερικό, με το κοινό εκεί να είναι πιο εκστασιασμένο. Όσο πιο μακριά είναι από την Ελλάδα τόσο πιο πολύ διασκεδάζουν, ανέφερε, φέρνοντας παραδείγματα από τη Γερμανία, τη Μόσχα και αλλού που έχει παίξει μουσική.
Πόσο εύκολο είναι να έχει βάση μια επαρχιακή πόλη; Ο ίδιος απαντάει πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά δηλώνει ότι αγαπάει την πόλη του και δεν θα ήθελε να φύγει ποτέ, σημειώνοντας: «Το να σε μάθει ο κόσμος είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να το χτίσεις βήμα – βήμα».
Δίψα για καλή μουσική
Μια μεγάλη του αγάπη είναι οι μουσικές παραγωγές, κομμάτι διαφορετικό από αυτό του DJ, περιγράφοντας: «Ήταν σκοπός μου να φτάσω σε ένα σημείο να μπορώ να πειραματίζομαι με ήχους και να φτιάχνω κάτι δικό μου. Αυτό με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ μουσικά. Ο κόσμος με γνώρισε κατά βάση με την ελληνική μουσική και πέρυσι αποφάσισα μετά από πολύ εξάσκηση και διάβασμα να παίξω μουσική που απευθύνεται σε Αφροαμερικάνους, rnb, reggaeton. Από πέρυσι τα καλοκαίρια είμαι Σαντορίνη και το χειμώνα συνεχίζω την πορεία μου», λέει, αναφέροντα πως έχει πλέον προτάσεις να παίξει σε Νότια Αφρική, Γαλλία, Αγγλία κ.α..
Ο ίδιος περιέγραψε και μουσικές ιστορίες, όπως την τεράστια διασκευή «Γιασεμί» του γνωστού κομματιού του Θέμη Αδαμαντίδη, μιλώντας για τις ιστορίες που κρύβονται από πίσω, όταν 15 χρόνια πριν κάποιος του το ζήτησε σε μαγαζί στην Κω και όταν είδε την ανταπόκριση του κόσμου επέλεξε να το «πειράξει», καθώς το τραγούδι είναι αγαπημένο και των γoνιών του.
Μάλιστα ο ίδιος ο καλλιτέχνης τον ευχαρίστησε για το Remix που κυκλοφορεί ανεπίσημα, ενώ υπήρξε και συνάντησή τους σε club της Κύπρου, σε φοβερό κλίμα.
Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Μεγάλη αγάπη του είναι και τα βινίλια, περιγράφοντας πως παλιά έπρεπε να ψάχνουν τα κομμάτια στους δίσκους, κάτι δύσκολο: «Παλιά ήταν πιο δύσκολο να παίξει ένας dj από βινίλιο, τώρα είναι πιο εύκολα. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει με τι εργαλείο θα παίξει κάποιος, αλλά να φτάσει καλή μουσική στα αυτιά του. Η τέχνη του dj χάθηκε με την πάροδο του χρόνου και τα περισσότερα γίνονται αυτοματοποιημένα», λέει επίσης, σημειώνοντας:
«Νοσταλγώ το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, που έψαχνες διαμάντια σε δισκάδικα για να παίξεις κάτι διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους. Λόγω του δισκοπωλείου είχα βινίλια που δεν είχαν άλλοι. Σήμερα είναι ήρωες όσοι διατηρούν δισκοπωλείο».
Ο Νομός Κοζάνης καλά κρατεί στη νυχτερινή διασκέδαση
Ερωτηθείς πως βλέπει την περιοχή στο κομμάτι της διασκέδασης αυτή την εποχή, δήλωσε νοσταλγός των παλιών εποχών, ωστόσο απάντησε πως ο νομός Κοζάνης πάντα ήταν ανεβασμένος στη διασκέδαση με ωραία μαγαζιά και καλή διάθεση και σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές, λέγοντας επίσης ότι: «Η μόδα πλέον έχει αλλάξει και η μουσική εξελίσσεται και οι dj αναγκαζόμαστε να προσαρμοζόμαστε στο ρεύμα».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο Πάρτι Νεολαίας που γίνεται κάθε Σάββατο τη Μεγάλη Αποκριά στην Κοζάνη, απάντησε πως συμμετέχει από το 2010, λέγοντας πως στην αρχή φοβήθηκε, γιατί μόνο στη σκέψη ότι θα παίξει σε τόσο χιλιάδες κόσμο του «κόπηκαν τα πόδια». Ωστόσο η παράδοση αυτή συνεχίζεται και ο Πάνος δηλώνει διαθέσιμος και για να βοηθήσει το Δήμο Εορδαίας στην προσπάθεια που κάνει για Αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Τέλος, όσο για το τι εύχεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια της καριέρας του: Να είναι υγιής, να διασκεδάζει τον κόσμο, να κάνει νέες παραγωγές και να παίζει μουσική!
Κείμενο: Β.Σ.
Ακούστε όλα τα podcasts του E-PTOLEMEOS.GR στην πλατφόρμα του Spotify, ΕΔΩ
Δείτε όλες τις αναρτήσεις-θέματα με τα ενσωματωμένα podcasts στο E-PTOLEMEOS.GR, ΕΔΩ