Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Διοικητής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας Χ. Σπυρίδης: Σημαντική η συμβολή των πολιτών για αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο

Διοικητής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας Χ. Σπυρίδης: Σημαντική η συμβολή των πολιτών για αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τη συνεργασία των φορέων και των πολιτών για την αποτροπή εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο ή για την άμεση αντιμετώπισή τους, ζήτησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Χρήστος Σπυρίδης, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου. Η  Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόνισε, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε συμβάν, ωστόσο πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, με το να καλούν άμεσα στο τηλέφωνο 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά και να δίνουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Συνέστησε γενικότερα την προσοχή κατά την αντιπυρική περίοδο, από αρχές Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου, τονίζοντας πως το διάστημα αυτό απαγορεύονται πάσης φύσεως πυρκαγιές, καθώς, η αμέλεια είναι η κυριότερη αιτία πυρκαγιών, όπως για παράδειγμα καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μπάρμπεκιου ή ηλεκτροκόλληση. Έμφαση, είπε, δίνεται τη θερινή περίοδο στις δασικές πυρκαγιές, ωστόσο η πυροσβεστική έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα αστικά συμβάντα.

Ο διοικητής της Π.Υ. Πτολεμαΐδας κάλεσε τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο και τους αγρότες να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της πυροσβεστικής, λέγοντας πως η 9η Πυροσβεστική Διάταξη απαγορεύει τις καύσεις υπολειμμάτων σιτοκαλαμιών, επισημαίνοντας ότι: «Εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες, καθώς και του Υπουργείου Γεωργίας, δεν υποδεικνύουν την καύση σιτοκαλαμιών. Αντίθετα, τα υπολείμματα των σιτοκαλαμιών με την άροση χρησιμεύουν ως λίπασμα για την καλύτερη συγκομιδή του επόμενου έτους» και πρόσθεσε πως οι αγρότες πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση μετά τον θερισμό και να κάνουν αρόσεις περιμετρικά των χωραφιών τους, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς να υπάρξει βραδεία επέκτασή της.

Ο κ. Σπυρίδης ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι πολίτες έχουν υποχρέωση να καθαρίζουν οικόπεδα σε οικισμούς και χωροταξικά τετράγωνα, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει ο κατάλληλος καθαρισμός εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου για την επιβολή προστίμου, αλλά και πως και οι Δήμοι υποχρεούνται να κλείσουν τις παράνομες χωματερές όπου απορρίπτονται εύφλεκτα υλικά και αποτελούν αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη