Σε συναγερμό βρίσκονται οι νοσηλευτικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης, ενώ καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες κρούουν ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα. Τα θύματα από τη γρίπη έφθασαν τα 11 ενώ 19 βαριά περιστατικά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Δύο άτομα μάλιστα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου. Πρόκειται για μία γυναίκα μέσης ηλικίας με επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό και για έναν άνδρα, επίσης μέσης ηλικίας, τα οποία μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στη ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που παρουσίασαν κατά τη νόσησή τους από ον ιό της γρίπης.
Σύμφωνα με δήλωση της Διοικήτριας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, στον «Π», αναφορικά με τα δύο περιστατικά που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Μποδοσάκειου, πρόκειται για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. Η γυναίκα που νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο, πάσχει από υποκείμενο νόσημα, ενώ ο άντρας βρέθηκε θετικός στον ιό Α(Η3Ν2), ένα παλιό αν και τροποποιημένο ιό της γρίπης Η1Ν1.
Η κ. Λεπτοκαρίδου μίλησε για έξαρση της εποχικής γρίπης, λέγοντας ότι «τις ημέρες αυτές υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με γριπώδη συνδρομή, καθώς αυτή την εποχή δεν υπάρχει σχεδόν σπίτι που να μην πάσχει κάποιος από γρίπη.» Απηύθυνε μάλιστα συστάσεις στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα ή και να επανεμβολιαστούν, καθώς όπως επισήμανε η εποχική γρίπη θα διαρκέσει τουλάχιστον 2,5 μήνες ακόμη. «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να εμβολιαστούν, διότι μπορούν να καλυφθούν με τον εμβολιασμό», είπε και σημείωσε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται και όλοι οι πάροχοι υγείας γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για την ασφάλεια των ασθενών με τους οποίους έρχονται σε επαφή καθημερινά.
Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας τόνισε τέλος την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης με τήρηση των κανόνων υγιεινής, ατομική καθαριότητα και συχνό πλύσιμο χεριών, ενώ επέστησε την προσοχή σε όσους εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης που επιμένουν, όπως βήχα που διαρκεί η επίμονο πυρετό, να απευθύνονται σε γιατρό για να λάβουν αντιική αγωγή.