Αρχική > Slider > Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας: Δεν δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου – Τα μόνα αποθεματικά του είναι από τον Τοπικό Πόρο και αποζημιώσεις για τη μετεγκατάσταση Κομάνου και Μαυροπηγής

Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας: Δεν δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου – Τα μόνα αποθεματικά του είναι από τον Τοπικό Πόρο και αποζημιώσεις για τη μετεγκατάσταση Κομάνου και Μαυροπηγής

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΝ), για την μεταφορά των διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας εξέφρασε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας, όπου αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα ενάντια στην απόφαση αυτή και να αποσταλεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης μετά από αίτημα του δημάρχου Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος αφού ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι  ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεών τους στην ΤτΕ, εισηγήθηκε να εκφράσει το Δ.Σ. την κάθετη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή που πλήττει το αυτοδιοίκητο των δήμων και θα τους προξενήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Ανέφερε  μάλιστα πως τα μόνα διαθέσιμα που έχει ο Δήμος Εορδαίας είναι ουσιαστικά χρήματα από αποζημιώσεις της ΔΕΗ για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Κομάνου και Μαυροπηγής, χρήματα από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και  χρήματα από το ΕΣΠΑ για έργα, που σε περίπτωση που μεταφερθούν στην ΤεΕ κινδυνεύουν τα έργα που υλοποιούνται στο δήμο. Ενημέρωσε επίσης ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εμμένει στη θέση του να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της ΤτΕ, εφόσον αυτά κατατεθούν και πως η τελική στάση της ΚΕΔΕ θα καθοριστεί στο τακτικό της συνέδριο τις 7 Μαΐου.

Την πρόταση υπερψήφισε η μείζων αντιπολίτευση, ενώ όπως ανέφερε η Παρασκευή Βρυζίδου, οι δήμοι δεν έχουν αποθεματικά για να διαθέσουν. «Τα χρήματα που υπάρχουν φθάνουν ίσα ίσα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, είναι ζήτημα εάν από τους 350 δήμους έχουν 1-2 δήμου διαθέσιμα.»

Θετική ψήφο έδωσε και η επικεφαλής της παράταξης «Εορδαϊκή Ανατροπή», Ιωάννα Ανδρονικίδου, λέγοντας μάλιστα ότι «αυτός ο δρόμος είναι καταστροφικός για τους δήμους και ιδιαίτερα για το Δήμο Εορδαίας» και ζήτησε να εξαιρεθεί ο δήμος Εορδαίας από την απόφαση αυτή.

Την απόφαση της κυβέρνησης καταδίκασε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αντωνία Χόλμπα, ζητώντας μάλιστα να σημάνει συναγερμός, διότι δεν πρόκειται για χρήματα του κράτους αλλά για χρήματα του ελληνικού λαού που προήλθαν από τη φορολόγησή του μέσω δημοτικών τελών.

Αποστάσεις πήραν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» Δημήτρης Ζαραφίδης και η δ.σ. της παράταξης Σοφία Απαζίδου, καταψηφίζοντας  την εισήγηση με το αιτιολογικό ότι δεν τίθεται θέμα δέσμευσης των αποθεματικών των δήμων, αλλά και διότι εκτιμούν πως όλοι πρέπει να συστρατευτούν στην εθνική προσπάθεια που δίνει η χώρα.

Λευκό ψήφισε ο δ.σ. της πλειοψηφίας Χρήστος Κατσίνας, καθώς εξέφρασε κάθετα τη διαφωνία του με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από μια αριστερή κυβέρνηση,.

Το λόγο πήρε και ο παριστάμενος βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για δέσμευση των αποθεματικών των δήμων αλλά για ισχυροποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη