Την Παρασκευή 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή λαϊκή συνέλευση με θέμα την ενημέρωση των κατοίκων του χωριού για την νέα πρόταση της Κυβέρνησης ως εναλλακτική της μετεγκατάστασης του οικισμού. Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» ήταν παρούσα, εκπροσωπούμενη από τον επικεφαλής Χάρη Κουζιάκη, τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Κουτσοσίμο.
Εκεί διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο ημιτελές και ασαφές. Παρά τις διαβεβαιώσεις των συντακτών του σχεδίου και των κυβερνητικών βουλευτών ότι είναι ένα σχέδιο κοστολογημένο και χρονολογημένο περιείχε τόσα θολά σημεία που μέχρι να αποσαφηνιστούν το καθιστούν ανεφάρμοστο. Η ξεκάθαρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στους κατοίκους αλλά και σε άλλους φορείς ήταν πασιφανής και προκλητική. Η δε αναφορά από τον νομικό σύμβουλο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής για «ανήθικη» πρόταση ήταν απολύτως εύστοχη!
2. Η ΔΕΗ είναι για μια ακόμη φορά απούσα. Στις αρμοδιότητες της ΔΕΗ, σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση, ανήκει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 27 MW που θα παραχωρηθεί στην νέα Ενεργειακή Κοινότητα Ακρινής αλλά και η κατασκευή του νέου δρόμου πρόσβασης στο χωριό. Τα ερωτήματα των κατοίκων για ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση του ορυχείου, για κατασκευή τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων ιδιοκτησίας ΔΕΗ στα αδιατάρακτα απαλλοτριωμένα εδάφη της Ακρινής και για χρήση των αποκατεστημένων και φυτεμένων εδαφών για τοποθέτηση νέων ΦΒ έμειναν αναπάντητα. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε η απαλλαγή της ΔΕΗ από τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα και την δέσμευαν. Επιβεβαιώθηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι η ΔΕΗ παραμένει ο μεγαλοτσιφλικάς της περιοχής και εξακολουθεί να φέρεται ως τέτοιος.
3. Ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της Ακρινής αποτελεί ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πως έχει σκοπό να συμπεριφερθεί η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την διαδικασία απολιγνιτοποίησης. Με επικεφαλής την «Μετάβαση ΑΕ», απούσης της ΔΕΗ, με ασάφειες και προσχηματική διαβούλευση σε ειλημμένες αποφάσεις, με λογικές διαπραγμάτευσης «ή αυτό ή τίποτα», με βιαστικές δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές επιλογές που ανατρέπονται άρδην ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, με ασέβεια προς μια κοινωνία που είναι απούσα από την διαδικασία εκπόνησης των σχεδίων που αφορούν το μέλλον της, με χάντρες και καθρεφτάκια.
4. Η πολιτική απομόνωση του Δημάρχου Κοζάνης. Ο κύριος Μαλούτας στην αγωνία του να φανεί αρεστός στην κυβέρνηση και για να δικαιολογήσει την υποστήριξή του στο εναλλακτικό σχέδιο λειτούργησε ως «λαγός» προσπαθώντας με δηλώσεις του να «ακυρώσει» το Ν. 3937/2011 για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, άποψη που φυσικά εύκολα καταρρίφθηκε. Είναι πραγματικά παροιμιώδης η ανευθυνότητα με την οποία ο Δήμαρχος Κοζάνης απεμπόλησε ένα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ακρινιωτών. Ένας Δήμαρχος που έλαμψε δια της απουσίας του από κάθε διαπραγμάτευση αποποιούμενος τον ρόλο του ως θεσμικός εκπρόσωπος όλων των κατοίκων του Δήμου Κοζάνης, που δήλωνε αναρμόδιος για το εναλλακτικό σχέδιο λέγοντας ότι συνομιλεί μόνο για τα έργα ευθύνης του Δήμου, που υποστήριξε τη θεσμική εκτροπή αποκλεισμού του Προέδρου της Κοινότητας από τις διαπραγματεύσεις, ξαφνικά παρουσιάστηκε ως σκληρός διαπραγματευτής και υπέρμαχος των δίκαιων αιτημάτων της Ακρινής. Υποστήριξε μεν το εναλλακτικό σχέδιο, υποδαυλίζοντας την διχόνοια στο χωριό, με υποκριτική αναφορά δε ότι η τελική απόφαση ανήκει μόνο στους Ακρινιώτες. Οι συνηθισμένοι πολιτικοί του ακροβατισμοί ευελπιστώντας όπως πάντα σε αντίδωρα εκ μέρους της κυβέρνησης.
Η πρόταση της Δημοτικής Κίνησης είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό. Η υπόθεση της μετεγκατάστασης της Ακρινής αποτελεί διαχρονικό κυβερνητικό «έγκλημα» απέναντι στους Ακρινιώτες που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει. Για όσο διάστημα υπάρχει νομική διαδικασία σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καμία άλλη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «ανήθικο» και θα επηρέαζε την δικαστική εξέλιξη. Η μετεγκατάσταση, ως νομικά κατοχυρωμένη διαδικασία, εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή ειδικά μάλιστα εάν είναι θετική η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι την έκδοση της απόφασης η εναλλακτική πρόταση οφείλει να βελτιστοποιηθεί, να αποσαφηνιστεί, να εξειδικευτεί και να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις εκ μέρους τρίτων εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να είναι έτοιμη προς ψήφιση με τη μορφή νόμου. Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω οι Ακρινιώτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποια από τις δύο επιλογές επιθυμούν με επίσημο δημοψήφισμα σύμφωνα με τα άρθρα 133-151 του Ν. 4555/2018 τα οποία όμως σήμερα τελούν υπό αναστολή σύμφωνα με τον Ν. 4674/2020 γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση νομοθετική ρύθμιση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, οφείλουν να σεβαστούν οι κάτοικοι του χωριού, οι τοπικοί θεσμικοί φορείς και η κυβέρνηση με την άμεση εφαρμογή της επιλογής που θα αποφασιστεί.
Ο Δήμος Κοζάνης οφείλει επιτέλους να εκπληρώσει τον θεσμικό του ρόλο, να βγει από το καβούκι του και να αποτελέσει θεματοφύλακα και εγγυητή της όλης διαδικασίας ασκώντας το σύνολο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του προς αυτό το στόχο.
Ο Δήμος Κοζάνης οφείλει να πάψει να είναι κομπάρσος και η Ακρινή επιβάλλεται να έχει μέλλον.