Πράσινο ‘φως’ για τη δημοπράτηση της ανέγερσης της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, εγκρίνοντας ομόφωνα τον τρόπο δημοπράτησης του έργου «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης», προϋπολογισμού 48.600.592,00 ευρώ.
Η δημοπράτηση της Πανεπιστημιούπολης θα διενεργηθεί με «Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό», εντός του Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στον “Π” ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης.
Το έργο αποτελεί υποέργο της πράξης «Ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη», για την οποία εκδόθηκε απόφαση ως έργο υποψήφιο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ΜIS 485608.
Μιλώντας στον «Π» ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως υπέγραψε ήδη σήμερα Πέμπτη την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο εντός του Οκτωβρίου. «Υπέγραψα σήμερα την ένταξη του έργου στο ΣΕΣ για χρηματοδότηση και μέχρι 10-15 Οκτωβρίου θα γίνει η έγκριση των τευχών δημοπράτησης και αμέσως βγαίνει στον “αέρα” η δημοπράτηση του έργου, με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, γιατί είναι έργο μεγάλου προϋπολογισμού», ανέφερε ο κ. Καρυπίδης.
Το έργο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αναπλ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Αναγνώστου, περιλαμβάνει την κατασκευή Εξωτερικού οδικού δικτύου για την οδική σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου, εντός της οποίας θα κατασκευαστούν το Κτίριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και το Κτιριακό Συγκρότημα των Σχολών του, από το βόρειο τμήμα της ΖΕΠ και τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου της Πανεπιστημιούπολης.
Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή Εσωτερικού οδικού δικτύου, Δικτύου ύδρευσης, Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων, καθώς και Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Σε ό,τι αφορά στις Κτιριακές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει την κατασκευή δύο βασικών κτιριακών συγκροτημάτων: Του συγκροτήματος της Διοίκησης, και του συγκροτήματος της Εκπαίδευσης.
Το συνολικό μικτό εμβαδόν των κτηρίων ανέρχεται σε 16.572,43 μ2
Το συνολικό εμβαδόν των υπογείων σε 7.151,13 μ2
Συνολικά στο συγκρότημα που αφορά το χώρο διδασκαλίας θα υπάρχουν:
15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας και 3 αίθουσες σεμιναρίων.