Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Ενοριακός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Κοζάνης, αποφάσισαν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και του περιβάλλοντος χώρου αυτής. Έτσι, μετά τις προσωπικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για την απεμπλοκή του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση (31/08/2020) μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη, ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ» η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση και συντήρηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Τ.Κ. Διλόφου του Δήμου Βοΐου και του περιβάλλοντος χώρου ποσού προϋπολογισμού 450.000,00€.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε πλήρη εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου Διλόφου αποτελεί την κεντρική εκκλησία του οικισμού Διλόφου του Δήμου Βοΐου. Ανεγέρθηκε το έτος 1844, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή στο θύρωμα της εισόδου στη νότια πλευρά.
Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκεπή βασιλική που στεγάζεται με ενιαία δίρριχτη στέγη, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν πλακοσκεπής αλλά σήμερα καλύπτεται εν μέρει με γαλλικά κεραμίδια. Η κάλυψη του ναού κάτω από τη στέγη, πραγματοποιείτο με δώδεκα θόλους του κυρίως ναού, δύο θόλους στο νάρθηκα και το ιερό βήμα και δύο κυλινδρικές καμάρες στο νάρθηκα και το ιερό. Εξωτερικά της νότιας πλευράς εκτείνεται επιμήκης στεγασμένη στοά, το περίστωο ή «χαγιάτι» με πλάτος 3μ. και μήκος 15μ.
Ο Ναός έχει κηρυχθεί ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας, με Απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.