Από το σύνολο των 300.000 κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, οι 50.000 ζουν σε συνθήκες σχετικής φτώχειας, ήτοι ένα ποσοστό της τάξης του 17%.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Σταύρος Γιαννακίδης, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο. Από τους 50.000 φτωχοποιημένους πολίτες της ακριτικής περιφέρειας οι 20.000 είναι γονείς, οι 18.000 είναι παιδιά, ενώ 6.000 είναι παιδιά κάτω των 6 ετών. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είναι στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 2015, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι σήμερα οι δείκτες αυτοί θα έχουν επιδεινωθεί.
Οι παραπάνω καταγράφονται σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εντάσσονται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Στη σκιά των παραπάνω αποκαρδιωτικών στοιχείων, το Π.Σ. ψήφισε την δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου, το οποίο πρότεινε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, τονίζοντας ότι «θα παίζει ενεργό ρόλο στο να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιοποιεί οποιαδήποτε δράση είτε είναι της κεντρικής κυβέρνησης είτε των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ».
Όπως είπε ο Σ. Γιαννακίδης, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο θα βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας και θα τελεί υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη. Είναι μία από τις 14 προτάσεις που είχαν υποβληθεί τον Φεβρουάριο του 2015 στην αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου. Πρόσθεσε ότι «το πρώτο που κάνουμε με το Περιφερειακό Παρατηρητήριο είναι να έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικό και διαφανές, όπου οι ωφελούμενοι πολίτες θα πηγαίνουν στα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία θα βρίσκονται σε 12 δήμους της Περιφέρειας, προκειμένου να υποβάλει τα προβλήματα και τα αίτημά του, τα οποία θα συλλέγονται μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, θα έρχονται στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο, το οποίο θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα συμπεριλάβει στις δράσεις που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι συνδεδεμένος με το λεγόμενο γεωπληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο και με την γ.γ. Εσόδων, ώστε να μπορεί το υπουργείο και η κάθε Περιφέρεια να παίρνει πρωτοβουλίες και δράσεις, να συντάσσει εκθέσεις πεπραγμένων που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ένταξη φτωχών και αποκλεισμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων».
Κέντρα Κοινότητας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου δημιουργούνται σε δήμους άνω των 5.000 κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν στους μικρούς δήμους Νεστορίου και Πρεσπών.