Η ανάγκη για ευρύτερη χρήση της δορυφορικής παρατήρησης στον αγροτικό τομέα, αλλά και για περαιτέρω συντονισμό της δράσης των βαλκανικών χωρών προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την 1η Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας για την αειφόρο ανάπτυξη στα Βαλκάνια,που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στην ορεινή κοινότητα της Βλάστης Κοζάνης, με συνδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας.
Η συνάντηση που τελούσε υπό την αιγίδα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Παρατήρησης Γης, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες (μεταξύ των οποίων και στελέχη από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ) να διατυπώσουν τις αρχές ενός Σχεδίου διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια για την αειφόρο ανάπτυξη μέσω εφαρμογών παρατήρησης της γης με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Όσες περισσότερες πληροφορίες έχουμε σε σχέση με του δείκτες ασφάλειας τροφίμων, νερού και ενέργειας τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και βαλκανικών χωρών τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στην αγροτική μας πολιτική.
Οι συνεργασίες και οι συνέργειες δεν πρέπει να περιοριστούν σε ενδοχώριο επίπεδο, αλλά για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των προβλημάτων πρέπει όλες οι χώρες της βαλκανικής χερσονήσου να δουλέψουμε έχοντας ένα κοινό σχέδιο δράση για την αειφορία, την κλιματική αλλαγή, την προστασία των φυσικών πηγών και πρωτίστως των υδάτων.
Χρησιμοποιούμενες οι τεχνολογίες της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με τεχνικές γεωργίας μειωμένων εισροών, συντελούν σε ενίσχυση της ποιοτικής υπόστασης της Ελληνικής γεωργίας, καθώς και εκείνης των Βαλκανικών χωρών.
Η ψηφιακή πρόοδος στη Γεωργία για την περιοχή των Βαλκανίων υπήρξε αργή. Ωστόσο, η πληθώρα ανοιχτών δορυφορικών δεδομένων μπορούν να παρέχουν συμβουλές που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα, συμβάλλοντας άμεσα στην αειφορία του αγροδιατροφικού συστήματος και στους οριζόντιους στόχους του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής καταγραφής και παροχής συμβουλών για το γεωργικό τομέα, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού και περιφερειακού έργου, είναι πλέον επιτακτική για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Απαιτείται ένας μακρόπνοος εθνικός και διαβαλκανικός σχεδιασμός για τη γεωργική ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας νέα και πιο εξειδικευμένα μέτρα και μηχανισμούς για την ενίσχυση της ικανότητας των διαχειριστών Γης και των γεωργικών συμβούλων, να επενδύσουν στις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες.
Χρειάζεται μια ειδική κοινή προσπάθεια μεταξύ των δημόσιων φορέων, φορέων της βιομηχανίας και της αγροτικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων για τη δημιουργία μιας αλυσίδας αξιών γύρω από τον αγροδιατροφικό κλάδο.