Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Διαμαρτυρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών – Για την αφαίρεση της εξεταστέας ύλης από το βιβλίο της Ιστορίας – «Προφανώς ενοχλεί ο όρος γενοκτονία»  

Διαμαρτυρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών – Για την αφαίρεση της εξεταστέας ύλης από το βιβλίο της Ιστορίας – «Προφανώς ενοχλεί ο όρος γενοκτονία»  

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016, ανακοινώνει τα εξής σχετικά με τη διδακτέα ύλη της ιστορίας:

  • «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην επιλογή και ανακοίνωση της συγκεκριμένης ύλης, παρόλο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) είχε διαφορετική άποψη ( σχετικό απόσπασμα πρακτικού 31, της 26-5-2015).
  • Απουσιάζει από την ύλη που ανακοινώθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο που αναφέρεται σε μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, που προσδιόρισε εν πολλοίς τις μετέπειτα εξελίξεις και συνεχίζει να τις επηρεάζει, με τίτλο: «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα». Το συγκεκριμένο κεφάλαιο διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει έκταση 9 συνολικά σελίδων, ενώ κεφάλαια που προστέθηκαν – «Η ελληνική οικονομία μετά την επανάσταση» και «η οικονομία κατά το 19ο αιώνα» – έχουν έκταση 31 περίπου σελίδων. Συνεπώς η δικαιολογία περιορισμού της ύλης καταρρέει.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρισης της σημαντικότητας των παραπάνω κεφαλαίων. Ίσως όμως -θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί – «ενοχλεί» ο όρος «γενοκτονία», που περιλαμβάνεται στην ενότητα που παραλείφτηκε, προφανώς επειδή ενοχλεί εκείνους που πραγματοποίησαν αυτό το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο άδικη, αλλά  και δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια. Αλλεπάλληλες μελέτες και έρευνες που εκπονήθηκαν (με πρώτη του Καθηγητή κ. Φωτιάδη που υπογράφει το σχετικό κεφάλαιο), έχουν τεκμηριώσει την ιστορική πραγματικότητα του εγκλήματος. Αυτό ενισχύεται καθημερινά από τις πράξεις αλλεπάλληλων εθνικών και πολιτειακών κοινοβουλίων που έχουν ήδη αναγνωρίσει το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής. Η ίδια η Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου με την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης μέσα στο κοινοβούλιο τη 19η Μαΐου 2015 και με το σημαντικό της λόγο, όπου εκτός των άλλων δήλωσε ότι «… η άρνηση ανάληψης ευθύνης (εκ μέρους της Τουρκίας) αποτελεί στην ουσία διεκδίκηση επανάληψης του εγκλήματος» και «…η ελληνική βουλή δεν θα συμμετέχει απλώς στην καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά θα αγωνιστεί ενεργά». Γίνεται φανερό δηλαδή ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
  • Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμενοι καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη στάση του και να επαναφέρει το κεφάλαιο που αφαιρέθηκε».

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Η Γεν. Γραμματέας ΔΡ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team