Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει στις μέρες μας ο σχολικός εκφοβισμός και ο εκφοβισμός παιδιών και εφήβων μέσα από το διαδίκτυο, φαινόμενα τα οποία τείνουν να εξελιχθούν σε σύγχρονη μάστιγα, γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη του φαινομένου μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Εορδαίας σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού», το απόγευμα του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα.
«Επιζητούμε να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά και στους γονείς και για ζητήματα σχολικού εκφοβισμού καθώς και στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε αρκετά φαινόμενα, αλλά και γιατί αρκετοί γονείς παρουσιάζουν άρνηση στην αποδοχή του φαινομένου», ανέφερε η μία από τις ομιλήτριες της εκδήλωσης, η Ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Ματίνα Γαβριήλογλου. Δήλωσε μάλιστα ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το «Χαμόγελο του Παιδιού» έδειξε ότι ένας στους 3 μαθητές δήλωσε ότι έχει δεχθεί κάποιας μορφής σχολικό εκφοβισμό. «Όσο πιο γρήγορα αποδεχθούμε ότι το παιδί μας αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο ποιο εύκολα θα απευθυνθούμε για να ζητήσουμε βοήθεια και δεν θα διαιωνίζεται μια κατάσταση η οποία δυσκολεύει εκτός από το παιδί και τους ίδιους τους γονείς», είπε. Σημείωσε δε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από το «Χαμόγελο του Παιδιού» ώστε «να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στο επίπεδο της πρόληψης. Να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να ενημερώνονται για το φαινόμενο του σχολικού ή διαδικτυακού εκφοβισμού, να μπορούν να το αναγνωρίζουν. Το ίδιο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, να αναγνωρίζουν τα σημάδια». Στο «Χαμόγελο του Παιδιού», είπε, λειτουργεί η εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο εντελώς δωρεάν και ανώνυμα και στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σ’ αυτή τη γραμμή έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα παιδιά τους στο οικογενειακό περιβάλλον, εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους μαθητές τους στο σχολικό περιβάλλον και τα παιδιά όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον, όπως ζητήματα εκφοβισμού ή οτιδήποτε άλλο, καθώς και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον ή που μπορεί να είναι θύματα κακοποίησης. Είμαστε πάντα εκεί και προσφέρουμε την βοήθειά μας απλόχερα», τόνισε.
«Σχολικός εκφοβισμός είναι η επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση ενός παιδιού το οποίο δείχνει αδυναμία να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θυματοποιείται», ανέφερε στην ομιλία της η Ψυχολόγος Μαίρη Βαρβαρούση, η οποία αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά των παιδιών που μπορούν να γίνουν θύματα ή θύτες και έδωσε έμφαση στο ρόλο της οικογένειας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Τα χαρακτηριστικά του παιδιού θύτη, είπε, είναι η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, η ανάγκη για έλεγχο και κυριαρχία, ο θυμός, άρνηση για συμμόρφωση στους κοινωνικούς κανόνες η οποία φαίνεται όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στο οικογενειακό πλαίσιο, επισημαίνοντας πως «είναι παιδιά που στην μετέπειτα ζωή τους μπορεί να δείξουν παραβατικότητα αλλά και κατάχρηση ουσιών.»
Το προφίλ του θύματος χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, εσωστρέφεια, ντροπαλότητα, κοινωνική απόσυρση, ενοχή, αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών, δυσκολία υπεράσπισης του εαυτού, ελλιπείς κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, ανέφερε η κ. Βαρβαρούση.
Συνέστησε αποδοχή της κατάστασης στην οικογένεια του θύτη, αποτροπή αρνητικών συμπεριφορών με επιβολή συνεπειών, συστηματική εφαρμογή σταθερών ορίων.
Από την πλευρά του θύματος, είπε, το σημαντικό είναι να καταλάβουν γονείς και εκπαιδευτικοί τι είναι πραγματικά αυτό που συμβαίνει στο σχολείο και εκεί χρειάζεται μια καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζονται κατηγορίες του ποιος φταίει, π.χ. φταίνε οι γονείς κάποιου άλλου παιδιού, οι εκπαιδευτικοί κλπ..Στους γονείς παιδιού θύματος συνέστησε συχνή και ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, να το μάθουν να υπερασπίζεται τον εαυτό του, εμπλοκή του παιδιού σε ομαδικές δραστηριότητες και συχνή συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Η εκδήλωση αυτή στοχεύει στο να βοηθήσει τα παιδιά μας που μπορεί να είναι ή να πέσουν αύριο θύματα σχολικού ή διαδικτυακού εκφοβισμού, καθώς το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει αύριο σοβαρά προβλήματα στην πορεία τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Εορδαίας, Ιορδάνης Καλαΐτζόπουλος και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, ότι πρέπει να ατσαλώσουμε τους νέους, ώστε να μπορούν να έχουν κριτήριο για το τι θα δουν και τι θα αποδεχθούν ανάμεσα σε όλα αυτά που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μέσα από τα οποία προσπαθούν κάποιοι να ελέγξουν το μυαλό τους».
Τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση καλωσόρισε η γενική γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαρία Αντωνιάδου, τονίζοντας επίσης το έντονο ενδιαφέρον του συλλόγου για ζητήματα που αφορούν στην απειλή και την ταπείνωση των παιδιών και εφήβων είτε στο σχολείο είτε μέσα από το διαδίκτυο.