Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Σημαντική ανακοίνωση αποτέλεσε η εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για τη δημιουργία «πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου» στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τη στρατηγική αξιοποίηση των νησιών ως ευέλικτων μονάδων ισχύος, ενισχύοντας την ελληνική αποτρεπτική ικανότητα στην περιοχή.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και σύγχρονου στόλου. Ειδική μνεία έκανε στην απώλεια του Κελευστή Αλέξανδρου Κετίκογλου, τιμώντας τη μνήμη του και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους οικείους του.
Με τη θάλασσα να αποτελεί τον «φυσικό χώρο του Ελληνισμού», όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει «εγγυητής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, οι Βουλευτές Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Βλαχάκος, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιώς, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των παραγωγικών φορέων.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε:
«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Ναύτες και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού,
Γιορτάζουμε όλοι μαζί σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών, Προστάτη του τεράστιου εμπορικού μας στόλου, του μεγαλύτερου στον πλανήτη, Προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Και τιμάμε την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων. Τη Ναυμαχία της Έλλης και τη Ναυμαχία της Λήμνου. Οι ναυμαχίες αυτές εδραίωσαν την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.
Ξέρω πολύ καλά ότι το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει συνεχιστής αυτών των παραδόσεων, δηλαδή, της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Και παραμένει εγγυητής επίσης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη θάλασσα.
Γυναίκες και άντρες του Πολεμικού Ναυτικού – ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αναφέρθηκε εκτεταμένα σε αυτό – η «Ατζέντα 2030» δεν είναι ένα πρόγραμμα αγοράς οπλικών συστημάτων, είναι μια συνολικά διαφορετική αντίληψη. Μια αντίληψη που βλέπει στο μέλλον, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες αλλαγές που έχουν ήδη επισυμβεί.
Θα ήθελα να σας πω ότι πέραν από τη σειρά ναυπήγησης, πτήσης και εκσυγχρονισμού, των όσων ήδη αναφέρθηκαν, η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα προχωρήσει στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου. Ένα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει την οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο που οι διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχουν δημιουργήσει και στερεώσει.
Η «Ατζέντα 2030» προβλέπει ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισής των προκλήσεων και προβλέπει βέβαια και ένα σύγχρονο και ισχυρό Ναυτικό. Θα μου επιτρέψετε να πω, το πιο σύγχρονο και το πιο ισχυρό στην Ιστορία της Πατρίδας μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η θάλασσα είναι ο φυσικός χώρος του Ελληνισμού, ο φυσικός χώρος των Ελλήνων.
Θα ήθελα εδώ να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για την πρόσφατη απώλεια του στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού, του Κελευστή Αλέξανδρου Κετίκογλου εν ώρα εκπαίδευσης, εν ώρα καθήκοντος.
Εύχομαι στους οικείους του να τους δίνει ο Άγιος Νικόλαος κουράγιο και δύναμη.
Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού,
Η Πολιτεία και η κοινωνία κατανοεί τη σημασία της αποστολής σας. Ήδη, όπως ξέρετε, πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων και αποζημίωση για τα πληρώματα που μετέχουν σε ειδικές αποστολές.
Όμως θέλω να είμαστε ειλικρινείς, δεν επαρκεί αυτό. Αντιλαμβάνομαι, και θέλω να ξέρετε, ότι απαιτείται μια ευρύτερη αντιμετώπιση της αντιπαροχής που η Πατρίδα καταβάλλει σ’ αυτούς που την υπερασπίζονται, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Και θα κάνω γι’ αυτό ό,τι μπορώ.
Είστε η Ελλάδα της τιμής, του φιλότιμου, της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα του παραδείγματος.
Θα ήθελα τελειώνοντας να εκφράσω τις ευχές μου και στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, του Ποντοπόρου Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.
Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να είναι παραστάτης σε όποιον πλέει στη θάλασσα, αλλά να είναι παραστάτης και στην οικογένειά του, που μένει στη στεριά και τον περιμένει.
Χρόνια πολλά!!
Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό!
Ζήτω η Ελλάδα!».