Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού, διαβεβαιώνει η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ), παρά τα πολλά παράπονα συμπολιτών μας από το Καρυοχώρι, την Κρυόβρυση αλλά και πλήθος οικισμών, για μη καθαρό νερό που διατυπώθηκαν. Τα πιθανά προβλήματα αποδίδονται από κάποιους, στις τελευταίες βροχοπτώσεις και σε μόλυνση των πηγών που υδρεύουν τον οικισμό από κοπάδια βοοειδών που βόσκουν στην περιοχή του Βερμίου.
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας δεν επιβεβαιώνονται από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο. Ωστόσο, πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που υποστηρίζουν πως μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις -όπως οι τελευταίες- το νερό θολώνει και τρέχει λασπόνερο από τις βρύσες τους.
Πάντως η ΔΕΥΑΕ επιμένει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό, καθώς παρακολουθείται και ελέγχεται συστηματικά. «Γίνονται τακτικά, κάθε μήνα μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις του νερού στα υδραγωγεία και στις πηγές σε όλη την Εορδαία, τόσο στην πόλη της Πτολεμαΐδας όσο και σε όλα τα χωριά, από πιστοποιημένο εργαστήριο στο Βόλο», δήλωσε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Εορδαίας Φώτης Ιορδανίδης, ερωτηθείς σχετικά από το «e-ptolemeos.gr». Ο κ. Ιορδανίδης υπογράμμισε μάλιστα πως «σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με τα πορίσματα των αναλύσεων που γίνονται στο νερό, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί το νερό για πόση.»
Ωστόσο, μένει αναπάντητο ένα σοβαρό ζήτημα. Το γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι αναλύσεις που γίνονται στο νερό για να γνωρίζει και ο κόσμος εάν και πότε υπάρχει πρόβλημα. Στο ερώτημα αυτό, η ΔΕΥΑΕ απαντά πως με βάση γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, δεν υποχρεούται η επιχείρηση να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των αναλύσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο άλλες ΔΕΥΑ και μάλιστα γειτονικές, δημοσιεύουν στις διαδικτυακές σελίδες τους τα τεχνικά δελτία παρακολούθησης ποιότητας πόσιμου νερού. Και έτσι πρέπει να γίνεται για λόγους διαφάνειας στην εποχή της «Διαύγειας». Δεν πρόκειται άλλωστε για κρατικά μυστικά για να κρατιούνται στα συρτάρια! Πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται, είναι το εάν ένα εργαστήριο από το Βόλο, μπορεί τεχνικά να παρακολουθεί την ποιότητα του νερού στις παροχές ενός μακρινού Δήμου όπως αυτού της Εορδαίας.