Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του, για την περίοδο 2021-2027, περιλαμβάνοντας σημαντικά προτεινόμενα έργα ανάπτυξης προϋπολογισμού 13.5 εκ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών. Στόχος είναι η ένταξη σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027» στο Πρόγραμμα « ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2021-2027 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης(ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( ΕΚΤ+) ».
Η περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής εκτείνεται πλέον σε όλη την πόλη της Πτολεμαΐδας, ακολουθώντας τα όρια του οικισμού, ενώ στο νότιο τμήμα επεκτείνεται πέραν των ορίων του οικισμού για να συμπεριλάβει και το ανενεργό Στρατόπεδο Φούφα, για το οποίο έχει εκπονηθεί και εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.
Αναβάθμιση της προσβασιμότητας και προσέλκυση επενδύσεων
Μακροπρόθεσμοι Στόχοι για την επικαιροποιημένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πτολεμαΐδας της περιόδου 2021-202 είναι η αναβάθμιση της προσβασιμότητας του δημόσιου χώρου, αξιοποίηση επενδύσεων του ΔΑΜ, διασύνδεση της ιστορικής μνήμης της πόλης με τον τουρισμό & προσέλκυση επενδύσεων.
Ο τίτλος-όραμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Πτολεμαΐδα προς το 2030 διαμορφώνεται ως εξής: «Δεκαετία μετασχηματισμού (μεταμόρφωσης) της Πτολεμαΐδας σε μια όμορφη, προσβάσιμη, φιλική πόλη.».
Οι προτεινόμενες δράσεις – έργα που υποβάλλονται για χρηματοδότηση από την προτεινόμενη Στρατηγική είναι συνολικού προϋπολογισμού 13.521.192€ με το 30% των πόρων υποχρεωτικά να προορίζεται για συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή. Στην Στρατηγική επίσης, περιλαμβάνεται και το έργο με τίτλο : «Βελτίωση συνδετήριας οδού ΑΕΒΑΛ και κόμβου ΑΕΒΑΛ». Επίσης στη λίστα εντοπίζουμε σημαντικά έργα.
Τα σημαντικά έργα που προτείνονται
Η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με 3.5 εκ. ευρώ, την ανάπλαση αναβάθμιση του Παλιού Πάρκου Δημοτικής Βιβλιοθήκης με 1.1 εκ. ευρώ,, την υλοποίηση πράσινων προσβάσιμων διαδρομών στην πόλη, την ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, αναπλάσεις οδών (μεταξύ αυτών και η κεντρική 25ης Μαρτίου με 3.3 εκ. ευρώ), ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού (με 1 εκ. ευρώ), τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Αστικής Ανάπτυξης Πτολεμαΐδας, την ηλεκτροκίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας, δράσεις για ΑμΕΑ, αποκατάσταση του Αγροκηπίου, την Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος “Ψηφιακού Πολιτισμού” της πόλης της Πτολεμαΐδας, τη μετατροπή Κτιρίου της Πρώην ΑΕΒΑΛ σε Μουσείο Λιγνίτη-ενέργειας Δ. Εορδαίας, δράσεις ενίσχυσης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας (με 1 εκ. ευρώ), προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης ανέργων.
Την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027 η ΣΒΑΑ θα εστιάσει χωρικά στα εξής:
Κέντρο Πόλης
Αποτελεί την κεντρική περιοχή της πόλης η οποία οριοθετείται από την Κεντρική Πλατεία και το Παλιό Πάρκο. Στον χώρο αυτό εκτός από τις παραπάνω χρήσεις εντοπίζονται επίσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη και οι πεζόδρομοι Περδίκκα, Βασ. Σοφίας και Μεγ. Αλεξάνδρου, καθώς και πλήθος χρήσεων αναψυχής και εμπορίου. Σε σχέση με την ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-2020 αποτελεί υποτμήμα της Ζώνης 1. Στόχος είναι Αναβάθμιση του Κέντρου ως του βασικού χώρου συνάθροισης, συγκέντρωσης, επαφής και συν-δημιουργίας των κατοίκων της πόλης.
Άξονας Μνήμης και Αναψυχής
Αποτελεί το βόρειο τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου, από το Κέντρο έως την οδό Γουμεράς. Προεκτείνεται έως τις Εργατικές Κατοικίες, ως Άξονας Μνήμης, όπου βρίσκονται το παλιό Υδραγωγείο, το Πάρκο Λιγνίτη, ενώ κατά μήκος συγκεντρώνονται χρήσεις εμπορίου και υπηρεσιών. Παράλληλα επεκτείνεται βόρειο-δυτικά στην οδό Γουμεράς προς την Περιφερειακή Τάφρο και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, ως Αξονας Αναψυχής. Αποτελεί βασική πρόταση του ΣΒΑΚ η αναδιαμόρφωση της 25ης Μαρτίου με ηπιοποίηση της κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομο και βελτιωμένη προσβασιμότητα για πεζούς, στην κεντρική περιοχή. Σε σχέση με την ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-2020 ο άξονας διατρέχει ένα τμήμα της Ζώνης 1. Στόχος είναι η Διασύνδεση της νότιας ζώνης ανάπτυξης με το βόρειο τμήμα της πόλης τις εργατικές κατοικίες και την περιοχή της Περιφερειακής Τάφρου.
Άξονας Μετάβασης
Αποτελεί το νότιο τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου, από το Κέντρο της πόλης έως τα όρια της πόλης. Ο άξονας συνεχίζει ως Επαρχιακή Οδός 3 Πτολεμαϊδας – Κοζάνης έως την ΑΕΒΑΛ και τον πυρήνα ΖΑΠ. Ο άξονας αυτός συνδέει τις επενδύσεις οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής και τους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς χώρους εργασίας σε ΒΙΟΠΑ, ΑΕΒΑΛ, πυρήνας ΖΑΠ με τον αστικό ιστό και τον βασικό δημόσιο χώρο της πόλης. Παράλληλα στον άξονα αυτό εντοπίζονται το χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης εγκαταλελειμμένο κτίριο του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Πτολεμαΐδας (Αγροκήπιο υπό δημοπράτηση από άλλη πηγή χρηματοδότησης ), και χωροθετείται η κατασκευή του Μουσείου Λιγνίτη-Ενέργειας (ΑΕΒΑΛ). Κατά την προηγούμενη περίοδο υλοποιήθηκε το έργο: «Ανάπλαση Νότιας Εισόδου Πτολεμαΐδας: Ανάπλαση Οδού 25ης Μαρτίου» με την δημιουργία ποδηλατοδρόμου από το Δημαρχείο έως την διασταύρωση με την Περιμετρική Πτολεμαΐδας και εν μέρη προσβάσιμου πεζοδρομίου. Επίσης έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το έργο «Βελτίωση συνδετήριας οδού ΑΕΒΑΛ και κόμβου ΑΕΒΑΛ» της ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-2020. Σε σχέση με την ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-2020 διατρέχει την Ζώνη 2 και εφάπτεται της Ζώνης 3 και πέραν αυτής. Στόχος είναι η Σύνδεση του Κέντρου της πόλης με την ΑΕΒΑΛ και τον πυρήνα της ΖΑΠ.