Περισσότερο με έκθεση ιδεών παρά με business plan μοιάζει το απόσπασμα του στρατηγικού και επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΗ, με την κωδική ονομασία “Πυξίδα”, που ανακοίνωσε χθες η εταιρία στο Χρηματιστήριο, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μείωσης προσωπικού, αύξησης τιμολογίων, δραστικής περικοπής δαπανών κλπ.
Πρόκειται για το βασικό κείμενο που παρουσιάστηκε χθες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και το οποίο αποτελεί μέρος τoυ επιχειρησιακού σχεδίου της Mckinsey. Η πλήρης μελέτη δεν δόθηκε στα μέλη του ΔΣ καθώς δεν έχει ακόμα μεταφραστεί από τα αγγλικά, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Το εν λόγω κείμενο δεν κάνει αναφορά στα επίμαχα θέματα όπως η ανάγκη αύξησης τιμολογίων ή το προσωπικό. Προβλέπει για το χρονικό διάστημα 2018-2022 επενδύσεις ύψους € 3,9 δις. ευρώ, δίνει έμφαση στις ΑΠΕ, επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 1-1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2και μείωση του λόγoυ καθαρού χρέους προς EBITDA γύρω στο 3 από 4,9 που ήταν στο τέλος του 2017
Από το σύνολο των επενδύσεων, πάνω από το 50% κατανέμεται στα Δίκτυα και στις ΑΠΕ (31% στα Δίκτυα και 22% στις ΑΠΕ), 23% στο συμβολαιοποιημένο έργο για την κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής Πτολεμαΐδα V και 9% για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι το 2022 ο τζίρος της εταιρίας θα διαμορφωθεί στα 3,9 δισ. ευρώ, χωρίς να δίνει πειστικές απαντήσεις πώς θα επιτευχθεί αυτό, αφού η συμφωνία με τους δανειστές επιβάλει μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%, από το 85% που είχε το 2017, χρονιά που έκλεισε με τζίρο 4,944 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι πριν από περίπου 4 μήνες, όταν έγινε η πρώτη ενημέρωση για το σχέδιο της McKinsey, είχαν γίνει πιο συγκεκριμένες αναφορές, όπως πχ ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται αύξηση εσόδων 70-100 εκατ. ευρώ ετησίως, περί μείωσης προσωπικού μέσω εθελουσίας κλπ.
Όσον αφορά στο προσωπικό πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση των τριών λιγντιτικών μονάδων της ΔΕΗ οδηγεί και στην αποχώρηση περίπου 1.500 εργαζομένων.
Επίσης η υποχρέωση για την απόσυρση 1.112 MW ως το 2021, μπορεί να οδηγεί στη περαιτέρω μείωση του προσωπικού. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα αποσύρει τις μονάδες 1 και 2 του συγκροτήματος της Καρδιάς, συνολικής δυναμικότητας 1.200 MW, των οποίων λήγουν οι ώρες λειτουργίας και θα διατηρήσει τις άλλες δύο μονάδες, την 3 και την 4 μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας.
Οσον αφορά στα τιμολόγια, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι παρά τη πίεση που δέχεται η ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση ή να καταργήσει την έκπτωση συνέπειας 15%, η διοίκηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια εν όψει εκλογών.