Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Η ΔΕΗ, το κουβάρι των χρεών και η πώληση μονάδων

Η ΔΕΗ, το κουβάρι των χρεών και η πώληση μονάδων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΗ πώληση των λιγνιτικών μονάδων και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του 17% «μπερδεύονται» με την ανάγκη για «νοικοκύρεμα» του δανεισμού και των απλήρωτων λογαριασμών. Στο 1,2 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της εταιρίας, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.

Διπλή πρόκληση για τη βιωσιμότητά της έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2019, σημαίνοντας συναγερμό σε κυβέρνηση, διοίκηση, αλλά και τους θεσμούς.

Η δημόσια επιχείρηση καλείται αφενός να αντιμετωπίσει τη μείωση της παραγωγικής της δυνατότητας με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και τη συρρίκνωση του μεριδίου της στην προμήθεια που θα τη φέρουν σε μερίδια αγοράς κάτω του 50%. Εξελίξεις αναμένονται και με το 17% της εταιρίας που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα πρέπει να «φύγει» μέχρι τον Ιούνιο.

Η ΔΕH, αφετέρου, πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των χρεών: Τόσο τον δανεισμό της, αφού μέχρι τον Απρίλιο λήγουν ομόλογο και κοινοπρακτικό δάνειο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της, ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες εκλαμβάνουν ως θετικές ορισμένες από τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα και η μετοχή να έχει ανέβει από την αρχή του χρόνου κατά 50,26%.

Η πώληση των μονάδων

To market test της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής έφερε την πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ ενημερώθηκε πως 15 επενδυτές απάντησαν στο ερωτηματολόγιο θετικά ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον διεθνή διαγωνισμό. Αυτός αναμένεται να βγει στον αέρα τον ερχόμενο Ιούνιο αφού πρώτα προηγηθούν πληθώρα νομοθετικών, διοικητικών και εταιρικών πράξεων, αλλά και ένα crash test της κυβέρνησης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Φλώρινα και Αρκαδία και με τη ΓΕΝΟΠ. Η πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα δοκιμάσει τον Μάρτιο εν πολλοίς την κυβερνητική συνοχή και ενδεχομένως και την επάρκεια ηλεκτροδότησης, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών της κρατικής επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Πρώτη συνεδρίαση Επιτροπής Ενέργειας Δήμου Εορδαίας, το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες ,  Μετά την απόφαση ορισμού της Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου Εορδαίας από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά, ...