Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑ Κοζάνης για την νέα σύμβαση της τηλεθέρμανσης, καθώς οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν έρθει σε συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχουν “πέσει” οι υπογραφές, καθώς βούληση της πρώτης είναι να υπογραφούν συγχρόνως όλες οι συμβάσεις των πόλεων που έχουν τηλεθέρμανση.
Επιπλέον για την πόλη της Κοζάνης πρόθεση των δύο πλευρών είναι να κλείσει και ο «φιλικός διακανονισμός» για το ποσό που δαπάνησε η ΔΕΥΑΚ σε πετρέλαιο με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, σε περιόδους που δεν παρείχε θερμική ενέργεια στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης, οπότε για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης, η τελευταία αναγκαζόταν να θέτει σε λειτουργία τα εφεδρικά λεβητοστάσια. Με το κλείσιμο και αυτής της συμφωνίας, η οποία επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο, μπορεί να υπογραφεί η νέα σύμβαση της τηλεθέρμανσης, αλλά επιδίωξη είναι να επέλθει συμφωνία της ΔΕΗ με όλες τις τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι νέες συμβάσεις των τηλεθερμάνσεων θα είναι κατά πολύ ακριβότερες για την παροχή ανά θερμική μεγαβατώρα, καθώς η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η παλιά σύμβαση που είχε υπογραφεί στην αρχή είναι πολύ «φτηνή» και μη συμφέρουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» στο ποσοστό της αύξησης το οποίο είναι αρκετά υψηλό. Συγχρόνως συμφώνησαν να μην είναι εφάπαξ η αύξηση, αλλά να μπαίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αυτό τουλάχιστον ζήτησε ο δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ και το αποδέχτηκε η ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό και με την αύξηση της μεγαβατώρας «σε δόσεις», η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ διαβεβαιώνει ότι «οι όποιες αυξήσεις θα απορροφηθούν από την εταιρία και δεν θα περάσουν στον καταναλωτή» για τον οποίο το τιμολόγιο της τηλεθέρμανσης θα παραμείνει αμετάβλητο.
Επίσης, οι ίδιες πηγές του «e-ptolemeos.gr» διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και στο κόστος του επιπλέον πετρελαίου που κατανάλωσε η ΔΕΥΑΚ, με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, επειδή η τελευταία για δικούς της λόγους και για διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε με βλάβες και συντηρήσεις μονάδων δεν διασφάλισε την ομαλή τροφοδότηση με θερμική ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του περσινού χειμώνα, κατά τον οποίο η ΔΕΗ είχε βγάλει σε προγραμματισμένη συντήρηση – αναβάθμιση την 4η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, διακόπτοντας έτσι την παροχή θερμικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΚ να κάνει εκτεταμένη χρήση των λεβητοστασίων πετρελαίου. Στο σύνολο των ετών, για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης εκτιμάται ότι η ΔΕΥΑΚ δαπάνησε με υπαιτιότητα της ΔΕΗ 2,3 εκ. ευρώ για πετρέλαιο. Στο ποσό αυτό φέρονται να συμφωνούν και οι δύο πλευρές, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της θερμικής ενέργειας που ούτως ή άλλως θα πλήρωνε η ΔΕΥΑΚ.
Πάντως, οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας και βεβαίως θα συμφωνήσουν στο κόστος του πετρελαίου που επιβαρύνθηκε η ΔΕΥΑΚ.