Ένταση παρατηρήθηκε σήμερα το πρωί στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της ΔΕΗ, καθώς, σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου Εορδαίας, η ΔΕΗ πήγε να κατεδαφίσει κάποια κτίσματα γειτνιάζοντα με το διοικητήριο του ΛΚΔΜ.
Οι υπηρεσίες του δήμου Εορδαίας που πληροφορήθηκαν το συμβάν, έσπευσαν επιτόπου, προκειμένου να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει και να παρέμβουν, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Τελικώς, μόνο όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου προειδοποίησαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία, αν δεν τους επιτραπεί να ασκήσουν το νόμιμο έλεγχο, μόνο τότε τους επιτράπηκε η είσοδος. Διαπίστωσαν ότι είχαν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες κατεδάφισης κτισμάτων, τις οποίες και σταμάτησαν, ενώ ενημέρωσαν σχετικά και την αστυνομία, σημειώνοντας ότι η κατεδάφιση χωρίς την άδεια της υπηρεσίας Δόμησης, είναι παράνομη.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Σάββας Ζαμανίδης, τόνισε: «Σήμερα το πρωί είχαμε μια πληροφορία ότι η ΔΕΗ μονομερώς προσπάθησε να γκρεμίσει κάποια κτίσματα γύρω από το διοικητήριο στο Βιομηχανικό. Μετά την πληροφόρηση που είχαμε και επειδή δεν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε, στείλαμε την υπηρεσία Δόμησης να ελέγξει τι ακριβώς γίνεται και να ενεργήσει αναλόγως. Σε πρώτη φάση δεν επιτράπηκε η είσοδος της υπηρεσίας μας στο χώρο της ΔΕΗ, αλλά αφού τους ενημερώσαμε ότι θα ειδοποιήσουμε την αστυνομία και με την παρέμβαση της η υπηρεσία θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, μόνο τότε άφησαν τους υπαλλήλους της υπηρεσίας του δήμου να εισέλθουν. Είδαν ότι πράγματι ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατεδάφισης κάποιων κατασκευών και άμεσα η υπηρεσία προέβη σε διακοπή εργασιών που την κοινοποίησε και στο Αστυνομικό Τμήμα.
Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καρό δεν μπορούμε όχι απλά να συνεννοηθούμε με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά ούτε καν να επικοινωνήσουμε. Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λέει ότι είμαστε αντίθετοι στην κατεδάφιση οποιουδήποτε κτιρίου στο Βιομηχανικό, αν προηγουμένως δεν γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός ο οποίος να διασφαλίζει το τι θα γίνουν τα ιστορικά κτίρια της ΔΕΗ, τα οποία για την περιοχή αποτελούν βιομηχανική κληρονομιά. Δυστυχώς, ενώ είναι αδύνατη η επικοινωνία μας με τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ μονομερώς προχωρά σε ενέργειες, στις οποίες κατά την άποψή μου δεν δικαιούται διότι δεν είναι περιουσία απλά της ΔΕΗ όλα αυτά. Είναι περιουσία της περιοχής η οποία έχει βάλει πολλές φορές πλάτες γι’ αυτή την επιχείρηση και δεν είναι δυνατόν να αγνοείται και να απαξιώνεται τόσο πολύ η περιοχή μας από τη ΔΕΗ, η οποία οφείλει την ύπαρξή της στην περιοχή».
Ο Σ. Ζαμανίδης διεμήνυσε ότι «θα πρέπει έστω και τώρα η ΔΕΗ να επιχειρήσει να κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό, να μας τον παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι υπάρχει αδιαλλαξία, προχωράει μόνη της σε ενέργειες κι’ αυτό νομίζω δεν είναι καλό για την ίδια τη ΔΕΗ».
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Εορδαίας έστειλε τρία έγγραφα στη ΔΕΗ, προκειμένου η τελευταία να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι, με τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο πρώτο απάντησε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε στις κατεδαφίσεις». Στα επόμενα δύο έγγραφα ο δήμος απάντησε σε πιο αυστηρό ύφος ότι «το τελεσίγραφο της ΔΕΗ δεν γίνεται δεκτό». Επίσης, ο δήμαρχος Εορδαίας, Σ. Ζαμανίδης, κατήγγειλε ότι «η ΔΕΗ μας κοινοποίησε με δικαστικό επιμελητή και με εξώδικο τον ορισμό του επιβλέποντα για τις κατεδαφίσεις».
Φωτό: Κώστας Περτσινίδης