Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Η ΔΕΗ απειλεί με μπλακ άουτ το δήμο Σερβίων Βελβεντού! – Η δημοτική Αρχή προχωρά σε αύξηση δημοτικών τελών για εξόφληση των οφειλών

Η ΔΕΗ απειλεί με μπλακ άουτ το δήμο Σερβίων Βελβεντού! – Η δημοτική Αρχή προχωρά σε αύξηση δημοτικών τελών για εξόφληση των οφειλών

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Με μπλακάουτ απειλεί η ΔΕΗ τον δήμο Σερβίων – Βελβεντού εάν δεν εξοφλήσει τις υπέρογκες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δημοτική Αρχή, σε μία απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περάσουν οι αυξήσεις από το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει σε 1.200.000 ευρώ, αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ισόποσο με την ΔΕΗ είναι και το χρέος προς την ΔΙΑΔΥΜΑ, καθώς ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού δεν καταβάλλει εδώ και χρόνια το ποσό που του αντιστοιχεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στα 2.400.000 ευρώ οφειλές προς ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ έρχονται να προστεθούν και τα χρέη προς τρίτους, τα οποία φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, αρκεί να σημειωθεί ότι καθημερινά φτάνουν στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, σύμφωνα με τις οποίες υποχρεούται να καταβάλει τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» η Διεύθυνση Πωλήσεων Βόρειας Ελλάδας της ΔΕΗ, έστειλε στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού έγγραφο με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται ουσιαστικά για «τελεσίγραφο», καθώς, όπως σημειώνεται, αν δεν διευθετηθεί το θέμα των οφειλών, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ανά εβδομάδα και ανά περιοχή, με το πρώτο μπλακάουτ νε έρχεται μόλις σε μία εβδομάδα. Ειδικότερα, οι περιοχές που προβλέπεται διακοπή ηλεκτροδότησης είναι:

  • Πρώτη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μία παροχή του πρώην δήμου Βελβεντού για ένα 24ωρο.
  • Δεύτερη εβδομάδα, στις 30/10 στον πρώην δήμο Βελβεντού, για δύο 24ωρα.
  • Τρίτη εβδομάδα, στις 6/11 στο πάρκο «Μετόχι» για τρία 24ωρα.
  • Τέταρτη εβδομάδα στις 13/11 στο ΚΕΠ Βελβεντού για τέσσερα 24ωρα.
  • Πέμπτη εβδομάδα στις 20/11 στο Εμπορικό Κέντρο Σερβίων για πέντε 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ προέρχονται από εξωτερικό φωτισμό, αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς κ.λ.π. Με το έγγραφό της η ΔΕΗ δεν ζητάει άμεσα και εφάπαξ τις οφειλές, αλλά επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις για καταβολή των οφειλομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιώνει την τακτική καταβολή των οφειλομένων από τρέχοντες λογαριασμούς, ζητώντας συγχρόνως ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, για τα παλιά οφειλόμενα ζητά από τον δήμο να μπει σε ρύθμιση και να καταβάλει κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης.

Μπροστά στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα υπέρογκα χρέη, τα οποία να σημειωθεί δεν δημιουργήθηκαν όλα από την νυν δημοτική Αρχή, αλλά είναι οφειλές πολλών τετραετιών οι οποίες τώρα διογκώθηκαν, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 4 μ.μ. της Τρίτης με θέματα:

  • Περί αύξησης ανταποδοτικών τελών ηλεκτρισμού και καθαριότητας.
  • Περί αύξησης ανταποδοτικών τελών ύδρευσης αποχέτευσης.

Οι αυξήσεις που θα προταθούν στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι της τάξης, περίπου του 15% για τον ηλεκτροφωτισμό και του 20% για τα τέλη καθαριότητας, ενώ θα μπει ένα νέο χαράτσι στους δημότες των περιοχών που έχουν βιολογικό καθαρισμό, ήτοι ένα πάγιο 50-60 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό στα Σέρβια, Βελβεντό, Πλατανόρευμα και Νεράιδα. Οι νέες αυξήσεις -αν περάσουν- θα κάνουν δυσβάσταχτα για τους δημότες τα δημοτικά τέλη, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν και μέχρι τώρα, με συνέπεια μεγάλα ποσά να είναι ανείσπρακτα.

Πάντως, έγινε προσπάθεια και το περασμένο καλοκαίρι, όπως και πέρυσι, για ανατιμήσεις δημοτικών τελών στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού, αλλά δεν πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο. Η γενική εκτίμηση και για την συνεδρίαση της Τρίτης είναι ότι δεν θα περάσουν ούτε αυτή τη φορά, καθώς διαφωνούν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης και οι περισσότεροι των συμβούλων της πλειοψηφίας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας