Δύο επιπέδων διεργασίες γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες για το μέλλον της ΔΕΗ, μια ως προς το “παζάρι” με τους δανειστές για την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας στα ενεργειακά, και μια ως προς την “επόμενη ημέρα”, αφού το μοιραίο, δηλαδή η πώληση μονάδων, θεωρείται απ’ όλους τους παίκτες αναπόφευκτο.
Ανεξάρτητα από την “άμυνα” που παίζει η κυβέρνηση απέναντι στις πιέσεις των θεσμών για την λήψη σκληρών δομικών μέτρων, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, ότι το σενάριο της πώλησης μονάδων “έρχεται σαν τρένο”. Το έχουν δηλαδή προεξοφλήσει, ήδη σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη δουλεύουν πάνω στα σενάρια της επόμενης ημέρας, η ύπαρξη των οποίων φυσικά δεν επιβεβαιώνεται δημόσια από κανέναν.
Σε πρώτο επίπεδο, οι εμπλεκόμενοι από ελληνικής πλευράς ασχολούνται με το τι ακριβώς θα αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας. Σε δεύτερο ωστόσο επίπεδο γνωρίζουν ότι ο αφέτης έχει ήδη τραβήξει από τη θήκη το πιστόλι, και τα πράγματα τρέχουν με μια δική τους ταχύτητα στην λογική της πώλησης μονάδων.
Πρώτος έδωσε το στίγμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης,που το υποννόησε, όταν μετέφερε από τη Βουλή την εκτίμηση ότι ο ανταγωνισμός που σήμερα έχει 150.000 ρολόγια, δεν είναι σε θέση, ούτε και έχει τέτοιο προσανατολισμό, να αποσπάσει από την ΔΕΗ 4,5 εκατ. ρολόγια, όσα δηλαδή χρειάζονται προκειμένου να έχει μειωθεί το μερίδιό της στο 50% το 2020.
Την σκυτάλη πήρε τον Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που μιλώντας στην εφημερίδα “Ειδήσεις” μετακινήθηκε για πρώτη φορά ένα κλίκ πιο δεξιά από την θέση “δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων”. Ναι μεν επανέλαβε ότι “έχουμε συζητήσει τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων”, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που μίλησε δημόσια για το ενδεχόμενο να αναφερθεί η πώληση μονάδων στο κείμενο σύγκλισης. “Αν αποτύχουν αυτά τα σχέδια (σσ: ΝΟΜΕ, πώληση πελατολογίου) υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων”, ήταν τα λόγια του.
Αλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο από τους παίκτες της διαπραγμάτευσης, έχουν ήδη ξεκινήσει να σκέφτονται με ποιόν τρόπο θα γίνει η πώληση των μονάδων, δηλαδή με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, ακόμη και να ετοιμάζονται να χαρτογραφήσουν το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι η Κίνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Αφενός επειδή οι κινεζικές εταιρείες κάνουν γενναίες προσφορές όπως φάνηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, αφετέρου λόγω των στενών σχέσεων με την ΔΕΗ και του ενδιαφέροντος που επιδεκνύουν για συνεργασίες μαζί της αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Πέραν της CMEC που θέλει να συμπράξει στο σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, και της China Shenhua Group που φαίρεται να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αναβάθμιση του σταθμού στο Αμύνταιο, πιθανώς και άλλες κινεζικές εταιρείες θα έβλεπαν θετικά επενδύσεις ή εξαγορές μονάδων της ΔΕΗ.
Το “τράτο” του Δεκεμβρίου και η DG Comp
Οπως και να έχει, κοινή παραδοχή είναι ότι οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια των δανειστών και της DG Comp. Σχετικά με το πρώτο, η κυβέρνηση επιδιώκει, δίχως ωστόσο αυτό ακόμη να έχει κλειδώσει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το “Energypress”, η αξιολόγηση της πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ (88,5% τον Φεβρουάριο με στόχο το 75,24% στο τέλος του 2017), αντί για τον Ιούνιο όπως ζητά η τρόικα, να μετατεθεί για τον Δεκέμβριο.
Γνωρίζει το ΥΠΕΝ ότι τον Ιούνιο η απόκλιση θα είναι μεγάλη, και άρα θα τεθεί θέμα αυτόματης έναρξης εφαρμογής των σκληρών μέτρων, κιόλας από τον Ιούλιο. Ελπίζει ότι αν το αίτημά του γίνει αποδεκτό, θα κερδίσει στη χειρότερη των περιπτώσεων χρόνο, και στην καλύτερη, πιθανώς να καλυφθεί κάπως η διαφορά του 13,26% που πρέπει να έχει χάσει η ΔΕΗ ως τον Δεκέμβριο, με ένα μέσο μηνιαίο ρυθμό απώλειας μεριδίου της τάξης του 1,32%. Σενάριο ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο, αφού είναι σαφές τόσο ότι οι “καλοπληρωτές” πελάτες είναι όλο και πιο δυσεύρετοι, όσο και ότι οι ιδιώτες στοχεύουν στην αφρόκρεμα, όχι στην μάζα.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση κερδίσει ένα “τράτο” ως τον Δεκέμβριο, είναι πλέον πολύ πιθανό η σκανδάλη της πώλησης μονάδων να πατηθεί στις αρχές του 2018, εκτός και αν έχει στο μεταξύ “καθαρίσει” η έρευνα της DG Comp. Οι πληροφορίες λένε ότι τα πρώτα ευρήματα είναι ενοχοποιητικά για την ΔΕΗ (όχι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τον ΑΔΜΗΕ), και ότι το πόρισμα της DG Comp αναμένεται σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, δηλαδή σε χρόνο-εξπρές, κάτι που από μόνο του λέει πολλά.
“Μάνα εξ ουρανού” ;
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι επιχειρείται συγχρονισμός με το review του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ που αν δεν μετατεθεί για τον Δεκέμβριο, τοποθετείται αμετάκλητα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, το πόρισμα της DG Comp θα μπορούσε να αποτελέσει και κάτι σαν “μάνα εξ ουρανού” για την κυβέρνηση, δίχως αυτό φυσικά να σημαίνει ότι θα εξουδετέρωνε την πολιτική για την ίδια ζημιά που συνεπάγεται η πώληση μονάδων.
Εφόσον η επιχείρηση βρισκόταν ένοχη, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 30% των πωλήσεων που επηρεάστηκαν από τις παραβάσεις που θα καταλογίσει η Κομισιόν. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο πρόστιμο, δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, θα ήταν εξοντωτικό και προκειμένου να πληρωθεί, η πώληση μονάδων θα ήταν μονόδρομος…
Τα τεκταινόμενα της διαπραγμάτευσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι ιδιώτες της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο αναδιατάσουν τις δυνάμεις τους θεωρώντας ως δεδομένο ότι είτε αργά, είτε γρήγορα θα οδηγηθούμε σε πώληση μονάδων.
Γράφει Γιώργος Φιντικάκης
ΠΗΓΗ: http://energypress.gr/