Το μεγάλο θέμα των δασικών χαρτών ανοίγει και πάλι το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την προσπάθεια κύρωσης του 90% αυτών έως το τέλος Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τα κομμάτια γης για τα οποία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και παίρνουν το δρόμο της οριστικοποίησης, αλλά το μεγάλο πρόβλημα έγγυται σε χιλιάδες στρ. ανά τη χώρα, για τα οποία υπάρχουν ενστάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί είναι 332.000 και αφορούν συνολικά 2.552.218 στρ., που καλύπτουν σχεδόν το 1,9% όλης της χώρας.
Το υπουργείο εκτιμά ότι ενάμισι έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων, ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δεσμευτεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ».
Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, στην Π.Ε. Κοζάνης οι αντιρρήσεις αφορούν 38.000 στρ, στη Φλώρινα 27.000στρ., στα Γρεβενά 10.000 και στην Καστοριά 8.000
Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των αντιρρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις έχοντας αναθέσει μελέτη που αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην αγροτική παραγωγή η αποβολή γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δασικές εκτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.
Κοζάνη: Ο πιλοτικός χάρτης και τα πολλά λάθη
Η Π.Ε. Κοζάνης, αποτέλεσε τη 1 από τις 11 περιοχές της χώρας η οποία το 2017 εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα των δασικών χαρτών. Όπως σημειώνουν στον «Π» έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μηχανικοί της αγοράς που χειρίστηκαν το ζήτημα «αυτή η επιλογή ουσιαστικά ήταν καταστροφική, διότι πηγαίναμε στα τυφλά».
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ήταν να εκδοθεί ένας πολύ κακός δασικός χάρτης το 2017 στον οποίο μάλιστα κατατέθηκαν συνολικά 5.500 αντιρρήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ο αριθμός ήταν μικρός καθώς το μεγάλο κόστος του παράβολου, απέτρεψε αρκετούς ιδιοκτήτες να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.
Μάλιστα το 2021, όταν και οι υπόλοιπες περιοχές προχώρησαν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, αυτός της Κοζάνης ήταν κλειστός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αντιρρήσεις, με το μισό κόστος παράβολου από αυτό που ίσχυε το 2017.
Παράλληλα για την περιοχή της Κοζάνης, υπάρχει και το ζήτημα των εκχερσωμένων εκτάσεων, σε διάφορες περιοχές με πολλούς ιδιοκτήτες να κάνουν χρήση της νομοθεσίας για εξαγορά(ακόμα και ΕΦΑΠΑΞ) αλλά το Συμβούλιο Επικρατείας στη συνέχεια να καταρρίπτει το νόμο και το Υπουργείο να βρίσκεται σε διαδικασία νέας κατάθεσης νόμου ο οποίος θα ξεπεράσει τα συνταγματικά εμπόδια και θα έχει κριτήρια μη αποβολής των παραγωγών από τη γη τους, για λόγους εθνικής οικονομίας, επισιτισμού κ.α.
Οι επιτροπές στο Νομό Κοζάνης, εξετάζουν αυτή τη στιγμή και ολοκληρώνουν τις ενστάσεις των Δήμων(οι οποίοι ατελώς τις είχαν καταθέσει σύμφωνα με τη νομοθεσία) με το 70-80% αυτών να δικαιώνονται, ενώ εκτιμήσεις κάνουν πως το ποσοστό θα φτάσει στο 90% στις περιπτώσεις των πολιτών που έχουν καταθέσει αντιρρήσεις.
Μέσα στις αντιρρήσεις που εξετάζονται για την Π.Ε. Κοζάνης, υπάρχουν και περίπου 80 τον αριθμό, τις οποίες έχει καταθέσει η ΔΕΗ.
Ζήσης Πιτσιάβας
(με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»)