Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Δ. Μακεδονία: Ξεκινάει αποχή από δευτερογενείς μεταφορές το προσωπικό του ΕΚΑΒ – «Επανεξετάσεις και εξιτήρια φτάνουν στο 50%», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θ. Σαραφίδης

Δ. Μακεδονία: Ξεκινάει αποχή από δευτερογενείς μεταφορές το προσωπικό του ΕΚΑΒ – «Επανεξετάσεις και εξιτήρια φτάνουν στο 50%», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θ. Σαραφίδης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου η αποχή του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας από επανεξετάσεις και εξιτήρια, με το εργασιακό σωματείο να τονίζει σε ανακοίνωσή του προς η αποχή είναι επ’ αόριστον.

Από την αποχή εξαιρούνται μόνο οι αιμοκαθαρώμενοι στο τεχνητό νεφρό  και οι καρκινοπαθείς που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας.

Την αποχή προκήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία προσωπικού ΕΚΑΒ και σε αυτή θα συμμετάσχουν καθολικά οι διασώστες – προσωπικό του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης, η αποχή αφορά τις διακομιδές που κάνει το ΕΚΑΒ και αφορούν τις επιστροφές, τα εξιτήρια, ορθοπεδικά κ.α. περιστατικά, που αποτελούν και το 50% (τουλάχιστον) της δουλειάς τους.

Ο νομός Κοζάνης ανά βάρδια βγάζει περί τα 4 με 5 ασθενοφόρα, εξ αυτών το ένα στην Πτολεμαΐδα, πιθανώς και δύο. Σε ερώτηση του «Π» για το εάν επαρκούν τα ασθενοφόρα αυτά ανά βάρδια, ο κ. Σαραφίδης τόνισε ότι θα επαρκούσαν αν υπήρχαν έξι ανά βάρδια, αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. «με τα εξιτήρια, προφανώς και δεν επαρκούν. Υπάρχουν μέρες που τα απογεύματα προκύπτουν και 4 εξιτήρια», τονίζει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται.

Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως: «Από την Δευτέρα 29/6/2020 δεν θα γίνονται με ευθύνη των Διοικητών των Νοσοκομείων τα εξιτήρια από τα Νοσοκομεία της χώρας καθώς και οι επανεξετάσεις των συμπολιτών μας που χρήζουν μεταφορά με ασθενοφόρο. Είναι οξύμωρο ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση και η αντίστοιχη εντολή από το Υπουργείο Υγείας για πρόσληψη επικουρικού Προσωπικού ( Διασώστες Πληρώματα ασθενοφόρου) οι περισσότεροι Διοικητές Των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων να κωφεύουν Είναι παρόλογο οι Διοικητές των ΥΠΕ να κρύβουν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί…. Ως εργαζόμενοι Διασώστες Πληρώματα Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ προσπαθούσαμε  και προσπαθούμε  να «Βάλουμε Πλάτη» και σ αυτό το  πρόβλημα αλλά δυστυχώς αυτό δεν δίνει λύση. Η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΕΚΑΒ στα εξιτήρια των Νοσοκομείων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο σκοπό του ΕΚΑΒ που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και πολύ περισσότερο στις μέρες μας που  οι Διασώστες του ΕΚΑΒ καλούνται να αντιμετωπίσουν και όλα τα περιστατικά με covid-19. Είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία να δεσμεύονται Ασθενοφόρα και προσωπικό του ΕΚΑΒ για τα Εξιτήρια των Νοσοκομείων και από την άλλη να καθυστερούμε στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών».

Διεκδικητικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις:

• «Ένταξη στα Β.Α.Ε. :

Ένα διαχρονικό αίτημα που ταλανίζει τις συνειδήσεις των εργαζομένων , αξιοπρέπεια και επιτέλους αξιοκρατία! έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι δικαίως το αξίζουμε!

• Επίδομα ειδικών συνθηκών:

Ο υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναγνώρισε το έργο των διασωστών και υποσχέθηκε σχετικό επίδομα για τα μάχιμα πληρώματα που συνεχίζουν να εργάζονται έξω.

• Ίσες μισθολογικές απολαβές και για το επικουρικό προσωπικό:

Θεωρούμε άδικο να υπάρχουν διακρίσεις από την στιγμή που εργαζόμαστε μαζί και έχουμε τα ίδια καθήκοντα.

• Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού: Το προσωπικό είναι λίγο και γερασμένο (μέσος όρος 48 έτη).

• Πλήρη σύνταξη στα 58! Δεν υπάρχει περίπτωση , Διασώστης, στα 67 χρόνια να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου προνοσοκομειακή φροντίδα (π.χ. ανακοπή στο 5ο όροφο) και να καταφέρει στο 100% να είναι αποτελεσματικός και οι εργασιακές ασθένειες πυκνώνουν.

• Στα 25χρόνια υπηρεσίας κατεβαίνουμε από το ασθενοφόρο: Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις ώστε οι παλαιοί συνάδελφοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εκτός ασθενοφόρου (π.χ. πεζές περιπολίες σε δημοσίους χώρους όπως δικαστήρια, Δ.Ο.Υ. , πλατείες, εκπαιδευτικά συγκροτήματα , εκπαιδεύσεις και άλλα). Από τεχνοκρατικής απόψεως ένας εργαζόμενος στο επαγγελματικό του βίο ΔΕΝ μπορεί να αποδώσει σε καμία περίπτωση το ίδιο στα 60 του απ’ όταν προσλήφθηκε νέος.

• Ακαδημαϊκή αναβάθμιση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα: Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε ότι αυτός που θα μας σώσει την ζωή πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή πρώτων βοηθειών. ΔΕΝ είναι λύση απλά να μεταφερθεί ο πάσχοντας στο νοσοκομείο, θα πρέπει και να παραδοθεί στο νοσοκομείο ζωντανός με κλινική εικόνα που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει την ζωή του και να επιστρέψει στην οικογένεια του.

• Συνεχιζόμενη εκπαίδευση: Θα πρέπει πάντα να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις και να βελτιωνόμαστε συνέχεια.

• Εξιτήρια επανεξετάσεις νοσοκομείων: Τα νοσοκομεία και οι Υ.ΠΕ. θα πρέπει να αναλάβουν αποκλειστικά το έργο των δευτερογενών διακομιδών. Και η ταλαιπωρία των πολιτών θα ελαχιστοποιηθεί και το κόστος σε λειτουργικά έξοδα θα μειωθεί.

Να γνωρίζετε ότι :

• Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός φορέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

• Επιχειρησιακά καλύπτει περιστατικά που αφορούν απειλητικές καταστάσεις για την ανθρώπινη ζωή όπως τροχαία, ανακοπές, εμφράγματα, τραυματισμοί, αποφράξεις αεραγωγού και άλλα.

• Ο ρόλος του ΕΚΑΒ σχέση με τα νοσοκομεία είναι καθαρά επικουρικός. Όταν  υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρου του νοσοκομείου, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιούνται επανεξετάσεις, ραντεβού, εξιτήρια και διανοσοκομειακές διακομιδές.

• Με ασθενοφόρο ( εκτός από επείγοντα) μεταφέρονται παραπληγικοί, τετραπληγικοί , κατάγματα λεκάνης-σπονδυλικής στήλης ή για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό λόγο και κατόπιν αιτιολογίας τους θεράποντος ιατρού Αρ.Φυλλου 740 1/6/2005(Υ4δ/Γ.Π.οικ.53080).

• Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διασωστών είναι καθορισμένα με  προεδρικό διάταγμα αρ. 62/2007 (ΦΕΚ Α’ αρ. 70/22 Μαρτίου 2007).

• Το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κεντρικός πυλώνας συντονισμού της προνοσοκομειακής φροντίδας μέσα στην πολιτική προστασία.

• Την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό των ασθενοφόρων την έχει το ΕΚΑΒ. Συστήνεται Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Υγείας μετά την συγχώνευση του με το ΕΚΕΠΥ. Αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την έκβαση της πορείας της υγείας των ασθενών με μακρά νοσηλεία.

• Το ΕΚΑΒ επιχειρεί και συντονίζει την αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων και απωλειών υγείας.

• Το ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει αποκλειστικός εθνικός φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Εδώ στο Ε.Κ.Α.Β. λέμε ότι :

• Η δαπάνη στολής  είναι βασική ανάγκη.

• Το επίδομα ειδικών συνθηκών έχει τον σκοπό του.

• Η υπερεργασία πρέπει να ανταμείβεται ανάλογα.

• Η υγιεινή και ασφάλεια δεν είναι παραμύθι.

• Το ειδικό συνταξιοδοτικό είναι θέμα επιβίωσης και όχι πολυτέλεια.

• Το ειδικό μισθολόγιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.

• Η ακαδημαϊκή αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη και όχι σκοπιμότητα.

• Η ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.

• Η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να είναι η σημαία μας και όχι το σφουγγαρόπανο του Ε.Σ.Υ. και του κάθε καιροσκόπου».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη & Αιμοδοσία – Ενημερωτική δράση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης τη Δευτέρα

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η Δευτέρα 14/6/21 και Αιμοδοτούμε στο γραφείο Π. Χαρίση 23 ...